Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влияе ли липсата на места в детски градини върху жените?

Снимка: Pixabay

На 12 май 2022 г. в София ще бъдат представени резултатите от представително социологическо проучване “Грижа и социални неравенства. Влияние на недостига на места в общинските ясли и детски градини в гр. София върху социалния живота на жените”. То е реализирано в периода ноември 2021 – януари 2022 г. от “ЛевФем” и социологическа агенция “Глобал Метрикс” с подкрепата на Български фонд за жените.

Подробности по темата пред Радио София разказа д-р Леа Вайсова - гл. ас. в СУ, ръководител на изследването и автор на доклада. По думите й, проблемът с недостига на места в детски градини и ясли е сериозен, и с годините се задълбочава. Тя каза, че недостигът е най-сериозен в София, но вече го има и други големи градове, като Пловдив и Варна и, че най-потърпевшите от липсата на общински места в яслите и градините са именно жените, защото грижата за децата продължава да се делегира именно на тях.

“Нашето изследване показва, че когато детето не е прието домакинствата чакат от една до две години”, каза д-р Вайсова и поясни, че жените са принудени да удължават своето майчинство за втората година, което означава, че техният доход драстично намалява, а ако влязат в трета година, те остават без никакви пари.

“Това, което също много често се практикува е, че някои от майките се опитват да преминат на по-гъвкав режим на работа, на половин работен ден, то това отново означава, че доходът им намалява и нещо, което е по-лошо, всъщност осигурителният им стаж започва да страда и това в дългосрочен план означава, че съответно те ще получават много по-ниска пенсия”, заяви д-р Вайсова.

Тя даде за пример данни на КНСБ, според които във възрастта между 30 и 40 години рязко се увеличава разликата в доходите между мъжете и жените, а също така показват ясна тенденция за неравенствата в пенсионна възраст. Освен това добави, че има и дискриминация на работното място, тъй като някои от работодателите не искат да назначават жени, които са във възраст, в която биха искали да имат дете, както и такива, които имат деца.

Тя сподели, че в периода на здравната криза е имало програма “Родители в заетост”, по която домакинствата е можело да кандидатстват за детегледачка и, че според изследването  домакинствата с ниски доходи – до 1000 лв. са се възползвали от нея и тя е била от полза за тях.

“Оставам на позицията, че е нужно най-после Столична община да изпълнява своите обещания, а именно да започне да изгражда общински ясли и детски градини. Също така от миналата година има компенсации, които се изплащат от държавата за домакинства, чиито деца са кандидатствали и не са били приети, но тези компенсации всъщност на деца, които са навършили три годишна възраст, тоест те обхващат само детските градини, а не ясления период. И другият момент, който е много ограничаващ е, че те се изплащат в следствие на това, когато семействата са успели да запишат детето си в частна детска градина, да назначат например някакъв друг тип частна услуга, като частна детегледачка и т.н. и с тези документи, финансови и счетоводни те могат да кандидатстват”, каза д-р Вайсова.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - Модерният комплекс “Илинден”

С Теодор Караколев от "Български архитектурен модернизъм" за няколко събития, свързани с архитектурното течение между двете световни войни: "Идеята за обиколката (11.5 в 15 ч.) на малките пет кьошета бе да направим обиколката на 5.5, но бе Великден и не стана. Малките са една от легендите на София, за разлика от големите. Запазена е архитектурата от..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Петър Райчев със съпругата си и сина си

Адресите на любовта - Петър Райчев

Журналистка тормози оперен ас Световният тенор Петър Райчев отхвърля ухажването на Надя Герева и тя засипва операта с доноси срещу него Първият българнски тенор с международно признание, Петър Райчев, отхвърля домогванията на журналистката Надя Герова и тя започва да пише доноси срещу него до полицията и директора на операта, който по онова..

публикувано на 11.05.24 в 14:00
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Още снимки - в линка .

публикувано на 11.05.24 в 16:05
Димитър Рангелов с разследващото куче-робот

Практически действия, не само прекрасни играчки

Димитър Рангелов , разказва за неговото изобретение – разследващо куче робот: "Роботиката е лично моя страст от 8-9 клас. Магистратура и все напред, близо 12 години. Тя е в моето портфолио - технологии, наркотици, убийства, експлозиви. Хората обичат криминалета - филми, книги. За съжаление, истината си е истина. Моята докторантура е свързана с..

публикувано на 11.05.24 в 12:01
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на кръгли маси, където да им се чуе мнението, но трябва да се търсят други начини. Никога в разговор не..

публикувано на 11.05.24 в 11:00
Една от кориците на Кирил Златков

Мост към демократичността

" Ако съдим книгата по корицата " – проект на The convo ангажира популярни български артисти, които претворяват корицата на Българската Конституция – говорим с Добромир Джуров и Иван Хадживеликов от НПО The convo и един от артистите - Кирил Златков: "Фондацията ни е от половин година с цел да помага представянето дейността на НПО. Всеки един от..

публикувано на 11.05.24 в 10:45

Зрелищно и цветно

Десетки дами на мотори ще отпразнуват Международния ден на жените мотористи във Велико Търново на 11 май. С подробностите слушаме Лили Осойска от сдружение “Жените Мотористи ЕМпауърд България”: "Днес празнуваме за пръв път извън София. Тази година честваме за шести път, шествието с мотори е зрелищно и цветно. Това си е наш празник, все повече жени..

публикувано на 11.05.24 в 09:46