Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творческата индустрия и изкуствения интелект

Снимка: Pixabay

Дискусията "Изкуствен интелект. Творчество. Авторско право" се проведе в сградата на Народното събрание. По време на нея бяха обсъдени възможностите предоставени от изкуствения интелект в творческия сектор. Тя се организира от Българската асоциация на музикалните продуценти и Комисията по култура и медии към Народното събрание. В дискусионния панел се включиха доц. д-р Мариана Тодорова (Институт по философия и социология към БАН), футуролог; проф. д-р Марияна Лазарова (НАТФИЗ), преподавател и специалист по интелектуална собственост; Десислава Матева, адвокат, експерт по интелектуална собственост и Доброслав Димитров, председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/.

По думите на писателя Захари Карабашлиев една от функциите на изкуствения интелект е, че той е инструмент. Когато той предлага варианти, тогава можем да говорим за него като за съавтор, а когато ние му задаваме тема и той ни дава готово решение, тогава вече се превръща в автор. Музикалният продуцент Саня Армутлиева коментира позицията на музикалния бранш в страната:

"Ние искаме да участваме в този процес на база на всички онези правила, които са се наложили в обществените отношения. Най-големият проблем за креативните индустрии е това, с което се храни изкуствения интелект. И това, че ние сме всъщност неговата закуска, обяд и вечеря. Това създава за всички нас един юридически, но и търговски проблем, тъй като всичко онова, което ние създаваме е обект на авторски права. Те са изключителни по своята природа и ние бихме искали онзи, който се храни с тях да се съобразява с изключителната природа и волята на авторите."


Тази седмица Европейската комисия е пред дискусия за законодателни мерки. През ноември 2023 година беше приета декларация, която обвързва развитите страни в една обща цел - да превърне изкуствения интелект ориентиран към човека, надежден и отговорен, който е безопасен и подкрепя доброто на всички, чрез съществуващи международни форуми, за да насърчи сътрудничество за справяне с широкия набор от рискове, породени именно от изкуствения интелект. По този начин се цели първо да се въведе сигурност на изследванията свързани с AI и второ - да се създадат едни международни политики в регулацията.

Относно авторството проф. д-р Мариана Лазарова каза, че и към момента съществува адекватна правна регулация. Автор може да бъде само физическо лице, което с личен творчески труд е създало произведението. Доброслав Димитров, председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании сподели, че AI е създаден в самата си същност да имитира начина, по който работи човешкия интелект. И допълни:

"Изкуственият интелект е новото ядрено оръжие. Който регулира, който държи тази технология ще владее света." Освен това той каза, че това, което се случва с творческите индустрии е страничен ефект.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 21.02.24: Меморандум или избори?

Коментатори във "Форум" тази седмица са Страхил Делийски и Благослав Михайлов. Днес, заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -   Меморандум или избори? -   Реформата в сферата на образованието -   „Изкуствен интелект“ е най-търсеният термин за..

публикувано на 21.02.24 в 18:17

България изостава сериозно в ранното откриване на заболяванията и превенцията

XI национален Фарма форум събира на едно място известни специалисти, лидери в бранша и прeдставители на институции, които ще обменят своите идеи, опит и знания в сферата на здравеопазването. Събитието ще се проведе на 27 февруари. Здравеопазването е сред първите три най-важни приоритета за проспериране на нациите и държавите. Предвид все..

публикувано на 21.02.24 в 17:02

Изготвиха карта с информация за дейността и живота на Васил Левски в периода 1868-1872 година

Екипът на фондация “Активна историческа карта“ изготви карта свързана с дейността на Васил Левски. Тя съдържа информация за обиколките, дейността и живота на Апостола в периода 1868–1872 г.  Фондацията е изработила още 20 цифрови карти, посветени на важни събития от историята ни, с различни периоди от нея. Картите са с образователна цел,..

публикувано на 21.02.24 в 16:52
Рене Карабаш

"Остайница" на Рене Карабаш с престижни международни награди

Мнозина български писатели са удостоени с висока оценка и признание за творчеството си на международната сцена. Имена като Георги Господинов, Здравка Евтимова, Теодора Димова с основание привличат все повече читатели и почитатели в Европа и по света, техните книги са преведени на десетки езици.  С престижни литературни награди е отличавана и..

публикувано на 21.02.24 в 15:45

Универсален базов доход - възможно ли е реализирането му в България?

Какво е универсален базов доход и възможно ли е да се реализира в България? Целта е осигуряване на базов доход за част от гражданите, които са извън пазара на труда, с който те да могат да живеят без да работят. През последните години идеята за безусловен базов доход става все по-актуална, въпреки че съществува от началото на ХХ век. С бързото..

публикувано на 21.02.24 в 15:22

От "Пирогов" настояха здравният министър да оттегли заповедта за уволнение на директора Валентин Димитров

От болница "Пирогов" обявиха, че проверката, която Държавната финансова инспекция е направила за периода юли 2022 г. - юли 2023 г., не е установила злоупотреби, корупция или щети.  С този аргумент от "Пирогов" настояват здравният министър Христо Хинков да оттегли заповедта си, с която освобождава директора на болницата д-р Валентин Димитров...

публикувано на 21.02.24 в 14:45
Някои вече си имат шишеяд

Инициативи в Месеца на рециклирането в училища, детски градини и общини

Започналият преди дни "Месец на рециклирането" обедини в здравословна надпревара училища и детски градини от цялата страна.  Инициативата, организирана от сдружение "БГ Бъди активен"  ще помогне на преподавателите да запознаят децата с важни теми и въпроси свързани с разделното събиране, рециклирането и опазването на природата, а финалът..

публикувано на 21.02.24 в 13:26