Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И фелдшерите са в готовност за протест

Снимка: БГНЕС

Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите в протестна готовност. Те настояват за адекватното им интегриране в здравната система и за приемане на Законопроект за тяхна собствена съсловна организация. Своите искания те формулират в писмо до министър-председателя акад. Николай Денков, до здравния министър проф. Христо Хинков, както и до Комисията по здравеопазване в парламента. Александър Александров, председател на Съюза на лекарските асистенти и фелдшери разказа подробности по темата. За професията и трудностите, с които се сблъскват лекарските асистенти Невена Николова разговаря с Александър Александров, председател на Съюза на лекарските асистенти и фелдшери. "Когато говорим за лекарските асистенти в България трябва да се разбира професията фелдшер. Това е новото й наименование. Всички регулирани професии в България имат професионални съсловни организации. В момента професионалните права и законните интереси на лекарските асистенти нямат необходимото представителство пред държавните институции. Те се представляват от една организация, която е смесица от десетина професии - Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, където по принуда са накарани да членуват и лекарските асистенти", сподели Александров.

По думите му съсловната организация е изключително важна, защото чрез нея това съсловие има представителност пред институциите и хората. Той сподели, че най-много страдат пациентите.

"Ние в момента работим в спешните центрове, къде легално, къде полу-легално, защото нямаме изграден стабилен статут по отношение на професията и функциите, които тя  изпълнява. Има хиляди проблеми, които са създадени и нерешени, но малко се върви по инерция. Нашето място е малко по-разширено в спешните центрове и е изключително важно за малките населени места, където би трябвало това население да се обслужва от медици. Такива сме именно ние, защото само ние освен лекарите можем да изпълняваме медицинска помощ".

По думите му един от нерешените съществени въпроси е това, че професията е поставена до тази на парамедика. Александров отбеляза, че от организацията са готови за диалог по всяко време.

По темата с репортера на Радио София Златина Петкова говори и Десислава Ценова.


По темата с репортера на Радио София Златина Петкова говори и Десислава Ценова, фелдшер в 107. ОУ "Хан Крум" гр. София, район Лозенец.

"Всеки, който се занимава с медицина винаги е воден от някакъв личен мотив. И с мен така се случи", каза тя.

По думите й нещото, което най-много я привлича е динамиката в работата, както и възможността човек да прави всичко по силите си за да лекува.

"За времето, в което работя в училището създадох много приятелства. Тук има близо 700 деца и голяма част от тях са станали мои приятели. Особено най-малките идват често за да си поговорим, да си споделят личните неразположения. Много често биват изморени, изтощени. Те са с психосоматични оплаквания", каза Ценова.  

Тя отбеляза, че най-основният проблем е, че на всяка медицинска и регулирана професия се полага самостоятелна съсловна организация. Такава е била обещана от много години, но още не е осъществена.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новите велоалеи в София - ако тази промяна беше лесна щяха да я направят още през годините

През годините велосипедистите многократно са заявявали желанието си в София да има по-добра велоинфраструктура, коментира пред Радио София велокметът на София от глобалната мрежа Bicycle Mayor Network Милен Ангелов. „Да има свързани велоалеи, места където майки с деца спокойно могат да карат велосипед и да се придвижват в градска среда. Ние..

публикувано на 17.05.24 в 10:17

София е изостанала по много параметри и има да наваксва, смята зам.-кметът по транспорта Илиян Павлов

В четвъртък излезе решението на Административния съд, с което се спират промените в движението в центъра на София. Пред Радио София зам.-кметът по направление “Транспорт и градска мобилност“ в Столичната община Илиян Павлов обясни, че тъй като решението на съда е излязло късно снощи, той все още не се е запознал с мотивите. „В днешния..

публикувано на 17.05.24 в 09:13

Дъждът спира, температурите се повишават - в София до около 19°

Днес превалявания ще има само на отделни места, а в следобедните часове облачността над много райони ще се разкъса и ще намалее до предимно слънчево време. Вятърът ще се задържи от изток-югоизток, ще е слаб, в Източна България – до умерен, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 17° и 22°, в София – около 19°. Над планините преди..

публикувано на 17.05.24 в 07:35

Експерти обсъждат "Екологичните аспекти в минерално-суровинния отрасъл на България"

Днес и утре в Етрополе се провежда Национална научно-техническа конференция на тема „Екологични аспекти в минерално-суровинния отрасъл на България”. Участниците дискутират теми като иновативни решения за производство в хармония с природата и устойчивото управление на отпадъчните води, каза пред Радио София доц. д-р инж. Кремена Деделянова -..

публикувано на 16.05.24 в 17:56
Доц. Тодор Ялъмов

Стопанският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" спечели най-значимия проект в историята си

Наскоро Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“  спечели най-значимият до момента проект в своята история. Туининг проектът TWIN4ECO е на стойност 2,7 млн. лв. и се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Срокът на изпълнение е средата на 2026 година.  Същността на проекта е пренасяне на..

публикувано на 16.05.24 в 17:06

Има ли решения за преодоляване на демографската криза?

„Здравеопазване и образование: Възможни решения за преодоляване на демографската криза” е темата, която обединява Ротари България и различни институции. На кръгла маса днес в София, те обсъждат глобалните тенденции за задълбочаване на демографската криза и това, че България е най-засегната държава в ЕС. Пред Радио София Христо..

публикувано на 16.05.24 в 15:46

Музика, изкуства и занаяти учат в нов арткабинет таланти на 27-о училище

Заместник-кметът по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности" Яна Генова откри арткабинет в 27-мо училище "Акад. Г. Караславов" , съобщиха от Столичната община. Новият кабинет е предназначен за преподаване на изкуства – музика, изобразително изкуство и занаяти. Новото артпространство ще помогне за развитие на дарбите на..

публикувано на 16.05.24 в 15:12