В инициативата децата ще могат сами да омесят коледен хляб или да изработят сурвачки. Ще разберат какви са били обичаите при почитането на Коледа, кога и как елхата и украсата стават част от коледното настроение, и какви са гаданията на Сурва.
"Темата за коледните традиции в Националния етнографски музей я застъпваме по две линии. Проведохме редица изнесени уроци и семинари в училища по линия на фондация "Образование с наука". От друга страната другата седмица започват традиционните Коледни образователни ателиета", обясни Боянова.
Децата ще научат и кога Нова година става част от празнуването, а ателиетата са подходящи за деца от всички възрасти. Продължителността на заниманията е 60 мин.
"Ще разгледаме и Сурва, защото това е един цялостен празничен цикъл от Игнажден до 6 януари – Йордановден. Групите вече са почти запълнени, има последни места за деца с родители. Ателиетата, които сме заложили са от една страна за обреден хляб като ще възпроизвеждаме украса върху коледни обредни хлябове. Децата ще могат да гледат модели и всяко дете собственоръчно да украси хлебче. Печем ги на място и децата могат да си ги хапнат. Изработваме и сурвачки, съпроводено с разказ за символиката на сурвачката", посочи Мария Боянова.
Съвместно с Националната галерия, Националният етнографски музей за първи път организира събитието "Коледа в двореца. Пътуване във времето". То е еднократно и ще се състои на 10 декември, от 18.00 часа.
На специална беседа, водена от Жанет Митева от Националната галерия и Тотьо Христов от Националния етнографски музей, посетителите ще научат подробности за историята на бившия царски дворец и празнуването на първата модерна Коледа в България.
"За първи път се отварят двете крила на двореца, с цел разглеждането му в цялост и с цел беседа за функциите на отделните помещения, историята на сградата и живота на царското семейство в нея. В балната зала са се провеждали традиционни коледни балове. По всяка вероятност там е украсена първата коледна елха в България", каза Мария Боянова.
Местата за участие в събитието са ограничени.
Подробности можете да чуете в звуковия файл.
Започва седмица, в която събитията, новините и тенденциите във "Форум" ще коментират Лидия Даскалова - политолог и юрист, и Калоян Константинов – журналист, асистент към БАН. В днешното издание водещият Лъчезар Христов ги провокира със следните теми: След вота за недоверие Засега единственото безспорно преимущество на..
Пънк и рок господстват в новия Фестивал на трите планини: На 5, 6 и 7 септември между Банско и село Баня ще има фестивал. Пънк – рок фестивал, наречен The Three Mountains Festival. На обширно открито пространство, със сцени, шатри и всичко необходимо за голямо музикално събитие. Място за 1000 палатки, отделно и за каравани, паркинг. Ще..
За пръв път, преди да встъпи в длъжност директор на "Екоравновесие" се срещна с представители на неправителствени организации, работещи в защита на правата на животните и доброволци, които помагат в общинските приюти. Дойчин Неновски поема ръководния пост макар и временно, но дава заявка, че ще поддържа активна комуникация с тях. Засега..
Днешният 7 април е Световен ден на здравето и професионален празник на здравния работник. Това е и повод да обърнем поглед към развитието на медицината и иновациите в нея. От 17 часа в иновационен форум “Джон Атанасов” на София Тех Парк ще се проведе петото издание на поредицата за технологии, бизнес и наука Tech Park Talks ...
" Ние сме пазарът с най-много промоционални етикети . Най-добре е да търсим български яйца и агнешко месо. Конкуренцията и по празниците води до възможност да се намерят продукти на нормални цени, не повишени спекулативно . Пазарът е най-добрият регулатор. Друга тема е веригата от производител до краен купувач", каза още председателят на ДКСБТ. Той..
Италианският куратор Алесандро Винчентели представя в София изложбата “Кой бачка сега! Разкриване на невидимото: труд, несигурност и изкуство“. Проектът ще бъде открит тази вечер в галерия „Куб-Топлоцентрала“. По думите на екипа експозицията изследва невидимата, но интегрална природа на труда – по-специално работата, която остава недооценена или..