Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорският съд наложи постоянна мярка на мъжа, пребил до смърт едногодишно момиченце

Снимка: Венелина Попова

Постоянна мярка "задържане под стража" постанови съдия Татяна Гьонева от Старозагорския окръжен съд за 24-годишния Атанас Асенов, който преби до смърт детето на жената, с която живее на семейни начала. Мотивите на съдията са, че има събрани достатъчно данни за престъплението от първоначалното разследване и опасност извършителят да се укрие. Асенов е без работа и доходи, без постоянен адрес и в изпитателен срок на присъда за кражба.

Прокурорът от Окръжната прокуратура Митко Игнатов заяви пред журналисти, че е потресен след прочита на показанията на Атанас и на останалите факти, събрани в предварителното производство.

Накратко историята: майката на убитото момиченце проституирала от началото на годината в Италия, а детето си оставила на Атанас, който отглеждал и свое дете от друга жена. Всички живеели в къщата на баща му в казанлъшкото гето, според прокурора една стая обитавали девет души. В деня на инцидента Атанас започнал да пие бира още от пет часа сутринта. Посегнал на детето, според собствените му признания, защото не спирало да плаче. Ударил го с юмрук в корема, а после го хвърлил на дивана, при което то ударило главата си в стената. Аутопсията доказва разкъсване на вътрешните му органи. 

Съдията не уважи искането на служебната защита за по-лека мярка, защото Атанас страдал от хемофилия и се налагало периодично да му преливат кръв. Обвинението срещу задържания е за умишлено убийство на малолетно лице, което предвижда до 30 години затвор или доживотна присъда.

След като предизвикал смъртта на детето, Атанас Асенов сам отишъл в Районното полицейско управление в Казанлък, направил самопризнания и съдействал на разследващите, твърди още защитата му. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!