Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Лозенец не искат да се възстанови обезвреждането на боеприпаси край Петолъчката

Снимка: Цветан Петков

Да не се допуска възстановяване на дейността по обезвреждане на боеприпаси в базата край пътния възел Петолъчката - за това продължават да настояват жителите на село Лозенец. Преди две години взрив в един от складовете уби трима работници и рани десетки.

До екоминистерството е изпратено писмо с искане да бъде спряна процедурата за преразглеждане на разрешителното за изграждане и експлоатация на предприятие с висок рисков потенциал - производствено-складова база за боеприпаси “Стралджа - Мараш”. Категорично се противопоставяме на всякакви опити да бъдат възстановени складовете за съхранение на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси, се казва в документа.

В близост до бившата база е една от най-големите ферми за отглеждане на биволи в страната. Нейният управител Йордан Койчев не крие притеснението си:

Лошото е, че има намерение да бъде възстановена тази база. Не би било добре да се случат тези неща. Водим разговори с хората, от които зависи това да се получи разрешение за възстановяване на тази база. Имаме уверение, че може би няма да се случи, но не мога нищо да кажа още. В момента малко е мъглива около базата ситуацията, каза Йордан Койчев.

За 24 март в Ямболския районен съд е насрочено поредното заседание по делото за взривовете край Петолъчката. Обвинени за неспазване на условията за съхранение и боравене с боеприпаси са собственикът на базата и началникът на производството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!