Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят на бойната слава в Ямбол откри първата си изнесена експозиция

Снимка: Музей на бойната слава

Музеят на бойната слава в Ямбол откри първата си изнесена експозиция. В Художествената галерия "Жорж Папазов " са представени архивни военни документи и фотоси по случай три значими годишнини от създаването на най-известните военни формирования в Ямболския гарнизон. Изложбата е за 125-ата годишнина от създаването на 4-ти Конен полк, 120 години от формирането на 3-та Пионерна дружина и 110 години от създаването на 29-и Ямболски пехотен полк. Най-старите документи са от края на 19-и век, а последните са от 1945-а година. Включени са и документи от Първата и Втората световна война, разказва директорът на Военния музей в града Николай Колев:

Най-голям интерес - тези, които са свързани с военно-полевите дневници по време на войните - Балканската, Междусъюзническата, Първата световна война. Фактически там виждаме какъв е бил духът на българския войник, битките, сраженията, убедеността му, че делото му е право и героизмът, най-вече храбростта. Също така тези списъци, които са със загинали ранени войници, предложените за награди - това са интересните моменти, които всъщност възкресяват историята, каквато е била. Фактически това е живата писана военна история. 

Най-старите снимки са от Балканската и Междусъюзническтана война и показват ежедневието на българския войник от онова време.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!