Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът в Киев прие законопроект, според който Крим е временно окупирана територия на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховната Рада на Украйна прие на първо четене законопроект, с който Крим се обявява за временно окупирана територия на Украйна.

Според документа, предложен от парламентарната група на партия "Баткившчина", под това название попадат територията на Автономна република Крим и град Севастопол, вътрешните води и териториалното море на Украйна, неговото дъно и недра, континенталният шелф и изключителната икономическа зона. Освен това окупирана територия се наричат също подводното пространство в пределите на териториалното море и въздушното пространство, разположено над тази територия.

Украйна ще се сражава за освобождението на Крим и никога няма да признае анексията му от Русия, се казва в декларация, приета преди това от парламента в Киев. Декларацията съдържа призив към всички членове на международната общност с настоятелна молба да се въздържат от международно признаване на т.нар. Република Крим.

По неофициална информация, Русия е затворила тази нощ границите си за украинските превозвачи и стоки, твърдят украински медии. Същевременно украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че Киев не трябва да бърза с въвеждането на визов режим с Русия, както и с преминаването към задгранични паспорти. Според него подобна мярка ще засегне неблагоприятно украинците в източната част на страната.

Още една страна пожела да се присъедини към Русия - Върховният съвет на Приднестровието изпрати в руската Дума молба да предвиди в руското законодателство възможност регионът да влезе в състава й.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Процесът по приемането на Крим и Севастопол в състава на Русия ще приключи тази седмица

Юридическият процес по приемането на Крим и Савастопол в състава на Руската федерация ще приключи още тази седмица, заяви руският външен министър Сергей Лавров . Той допълни, че всички необходими документи за това вече са готови. Вътрешноукраинската..

публикувано на 20.03.14 в 14:46

Парламентът в Киев с декларация: Украйна ще се сражава за освобождението на Крим

Украйна ще се сражава за освобождението на Крим и никога няма да признае анексията му от Русия. Това се казва в декларация, приета от парламента в Киев. Тя съдържа призив към всички членове на международната общност с настоятелна молба да се въздържат от..

публикувано на 20.03.14 в 12:18

Приднестровската република иска руското законодателство да й позволи да се присъедини към Русия

Върховният съвет на Приднестровската молдовска република изпрати в Държавната дума молба да предвиди в руското законодателство възможност регионът да влезе в състава на Русия. След кримските събития Приднестровието се озова под блокада. Украйна ограничи..

публикувано на 20.03.14 в 13:38