Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна изтегля от Крим войските си, украинският министър на отбраната подаде оставка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна постигна споразумение с Русия да изтегли от Крим украинските войски в пълния им състав заедно с оръжието им. Това съобщи временният министър на отбраната на страната Игор Тенюх, който подаде оставка и тя бе приета след повторен вот на Върховната Рада.

Генералният щаб в Киев приключва разработването на плана за предислокация на подразделенията. Над 6500 украински военнослужещи и членове на семействата им смятат да напуснат Крим, каза Тенюх.

В Крим и Севастопол имаше общо 18 800 украински военни. 4300 военнослужещи искат да продължат службата си в армията на Украйна и заедно с 2200 членове на семействата им да бъдат евакуирани от Крим, уточни Тенюх.

Игор Тенюх подаде оставка заради критиките срещу действията му в Крим. Първоначално Върховната Рада я отхвърли, но след прегласуване я прие. Вторият вот дойде след консултации между лидерите на парламентарно представените партии и временния президент на страната и говорител на парламента Олександър Турчинов. Депутатите избраха за военен министър Михайло Ковал, ръководител на граничните войски.

Проруските сили, контролиращи Крим вече три седмици, през последните дни поеха контрола над повечето украински военни бази и кораби на полуострова.

Военните в Крим три седмици не можаха да разберат какво е положението в Киев, стана хаос, коментира за Франс прес Дмитро Тимчук, украински военен експерт.

Те оказваха съпротива, без да знаят защо, какъв е планът на Киев, каква е задачата им, твърди специалистът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Г-7 предупреди Русия за нови санкции

Страните от Г-7 предупредиха Русия, че са готови да засилят санкциите в случай на ескалация на ситуацията в Украйна. След извънредната среща на високо равнище на Г-7 в Хага, най-развитите държави обявиха, че ще наложат, "координирани санкции, които ще..

публикувано на 25.03.14 в 07:43

Лидерите на Г-7 остават в готовност да засилят санкциите срещу Русия

На проведената вчера извънредна среща в Хага лидерите на индустриално развитите страни от Г-7 обявиха, че няма да участват в планираната за юни среща в Сочи на Г-8 с оглед незаконния опит на Русия да анексира Крим . По този начин те временно отстраниха..

публикувано на 25.03.14 в 09:55

България няма да наложи вето върху евентуални икономически санкции на ЕС спрямо Русия

България няма да наложи вето върху евентуални икономически санкции, наложени от Европейския съюз (ЕС) на Русия, заяви премиерът Пламен Орешарски . Изявлението дойде след среща на премиера и министри от правителството с Българско-руската..

обновено на 25.03.14 в 15:17