Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подновени са контролираните взривове край "Петолъчката"

Снимка: Цветан Петков

В базата за обезвреждане на боеприпаси край пътен възел "Петолъчката" от днес са подновени контролираните взривове на деформирани снаряди, събрани след експлозията в базата на 5-и юни 2012-а година. Тогава загинаха трима работници и бяха нанесени щети за 60 млн. лева. 

18 000 боеприпаси предстои да бъдат унищожени през следващите три месеца. Контролираните взривове са подновени след едногодишно прекъсване, тъй като жителите на близките населени места въстанаха срещу взривовете.

След дълги преговори жителите на село Лозенец се съгласиха унищожаването на деформираните снаряди да продължи, тъй като тяхното транспортиране е невъзможно, а съхранението в базата под открито небе е опасно, заяви кметът на селото Петранка Добрева.

По-добре да се разчисти районът, за да нямаме опасения, че може да се случи отново нещо. Уверение имаме от страна на фирмата, че ще държим контакт с тях, ще се съобразят как ще почувстваме ние взривовете, дали ще са поносими, как ще се отразят на сградите и ще държим контакт с тях, уточни Добрева.

Същевременно от Инициативния комитет в Лозенец поискаха пълни изследвания на почвата, въздуха и водата в района на базата. От Регионалната инспекция в Стара Загора вече е започнало вземането на проби.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!