Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пуснаха движението в района гара Калояновец в посока Бургас

| обновено на 13.07.14 в 16:29
Снимка: БГНЕС

Железопътната линия в района на гара Калояновец е разчистена и напълно освободена за движение на влакове след вчерашния инцидент в този участък, съобщиха от НКЖИ. По-рано военнослужещи от Българската армия извършиха аварийно-възстановителни дейности в района на гарата, където вчера дерайлира бързият влак София - Варна.

Транспортният министър Даналил Папазов каза, че възстановяването на нормалното функциониране на път 2 - за Варна, се очаква да е късно в понеделник. Папазов от вчера е на мястото на инцидента, отбелязват от МТИТС. Той уточни, че всеки влак има автоматично управление на скоростта, което обаче водачът може да изключи поради различни причини. По информация от железопътния превозвач, машинистът е бил изключително опитен, а неговият помощник от няколко седмици е имал право да управлява влак, под надзора на машинист.

Очаква се в следващите няколко дни компетентните органи, които разследват причините, довели до дерайлирането на влака на най-новия участък от железопътната инфраструктура, да се произнесат.

Според генералният директор на НКЖИ Милчо Ламбрев непосредствената причина за дерайлирането на влака е високата скорост. След изваждането на скоростомерната лента от локомотива се оказа, че последната скорост е около 100 км., което е довело до невъзможност влакът да се впише в радиус от 300 м, обясни Ламбрев.

По думите му, в момента на катастрофата влакът е каран от помощник-машиниста: „Машинистът е бил на мястото на помощник-машиниста“.

Здравният министър Таня Андреева заяви пред БНР, че предстои операция на помощник-машиниста след катастрофата. „Петимата души, които са в Университетската болница в Стара Загора, са в стабилно състояние, предимно с мекотъканни наранявания, с които лекарите успяват да се справят. Министърът оцени много високо организацията на работата на медицинските екипи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!