Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Париж ще протестират срещу екстрадирането на задържан у нас руски активист

Асоциацията "Русия - свободи" организира тази вечер протест пред българското посолство в Париж с искане задържаният преди два дни неин активист Николай Кобляков да не бъде екстрадиран в Русия. Това каза за "Хоризонт" Алексис Прокопиев, президент на асоциацията. Той добави, че засега организацията няма отговор за причините, довели до задържането на Кобляков:

Не знаем какви са мотивите за този арест. Знаем само, че Русия е поискала задържането му. Освен че е активист на нашата асоциация, Николай има и бизнес дейност в социалното предприемачество. Може да е свързано и с нея.

Активистът беше задържан на летище "София" по искане на Русия.

Ние реагирахме още след арестуването му по дипломатически канали, свързахме се и с активисти в областта на човешките права и с журналисти в България, каза още Прокопиев:

Надяваме се да има реакция от страна на българските власти. Ако няма, ще бъде много жалко, но ние ще продължим да действаме, както и да ангажираме общественото мнение и гражданското общество. Петицията ни в интернет получава нов подпис буквално всяка секунда и се надяваме, че ще стигнем до няколко стотици подписа много скоро. Тогава ще я връчим на българския премиер, както и на френския министър на външните работи Лоран Фабиос. Надяваме се, че те ще направят необходимото, за да не бъде екстрадиран Николай Кобляков в Русия.

Цялото интервю с президента на асоциацията "Русия - свободи" очаквайте в предаването "Неделя 150".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!