Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се засилен приток на бежанци към България

Светлозар Лазаров
Снимка: БГНЕС

Засилен приток на бежанци към България се очаква и през следващите месеци, заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, след като инспектира гранични участъци в района на Елхово. 

Миграционният натиск в сравнение със същия период на миналата година се е увеличил 3,6 пъти. В момента в Турция има над 1 млн. потенциални емигранти, като за тях един от пътищата е да минат през България. Лазаров посочи какви може да са ефективните действия за справяне с бежанската вълна:
Това, което е целесъобразно да се направи, цялата сухоземна граница да бъде покрита с това инженерно съоръжение с оглед спестяване сили, средства и разходи на българското общество. Смятам, че не сме толкова богата държава да си позволим от една страна българските граждани да плащат толкова пари за командироване на полицаи, а от друга страна да ги лишаваме от сигурност, да ги лишаваме от борба с контрабандата, да ги лишаваме от катаджии, които са на улицата и да предотвратяват пътно-транспортни произшествия или битовата престъпност.
Над 2 млн лева месечно струва на бюджета пребиваването на граничари и полицаи на българо-турската граница. 1300 униформени са командировани в този район.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!