Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високата вълна в Русенска област вече преминава

Снимка: Областна администрация - Русе

Пикът на високата вълна в Русенска област беше днес и вече преминава. Започва работата по отстраняването на последствията. Само в община Иваново щетите надхвърлят 120 000 лева. Това каза областният управител на Русе Стефко Бурджиев, който следи денонощно ситуацията с преливането на реките в региона.

Високата вълна по поречието на Русенски Лом доведе до замътване на кладенците в района на Божичен, които подават вода за Кошов, Червена вода и Иваново. Това е наложило водоснабдяването в четирите села да бъде изключено и водата да се доставя с водоноски. С помощта на Българския червен кръст в Русе е осигурена бутилирана вода за училищата, детските градини и социалния патронаж в засегнатите села. Пораженията все още не могат да бъда изчислени с точност, тъй като водата е висока, но мостовете в Кошов и Красен са неизползваеми, а дигите имат повече от 10 скъсвания. Факт е, че повече от 500 декара в областта са заблатени и напълно са унищожени есенниците в тях. 

Областният управител Стефко Бурджиев продължава да следи ситуацията в региона и вече има план за действие след отдръпването на водата.

Падне ли нивото на Лом, първото нещо, което ще направим е да срежем на подходящи места дигите, ние нарочно ще ги срежем, за да могат да се оттеглят тези блатни води, ще ги нарека, в зоната на питейното водоснабдяване и след това търсим начин да тампонираме, както тези нарочно направени срезове, така и там, където реката сама си направи.

Причината за голямото водно количество по поречието на река Русенски Лом, както и на двата й основни притока, е в резултат на обилните валежи и формирането на огромни количества карстови води, които само от района на Писанец увеличават водния поток двукратно. Според специалисти водата не успява да се оттегли, тъй като Дунав също е висок и създава "тапа" за оттока на вътрешните реки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!