Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честита първа пролет

Снимка: Иван Хаджийски

Астрономическата пролет настъпи тази нощ, на 20-ти срещу 21-ви  март, малко след полунощ, в 00:45 часа.Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта.

Днес имен ден имат Пролет, Пролетка и Росен. Да им е живо и здраво името!

Само няколко дни след посрещането на пролетта, в последната събота срещу неделя на месец март в 3:00 часа сутринта на 29 март (неделя), ще преместим и часовниците си с един час напред, за да минем на лятно часово време. На този ден спим 1 час по-малко.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриха международния фолклорен фестивал в Казанлък

В Казанлък започна международния фолклорен фестивал, който събира състави от различни страни, обединени от енергията на музиката и танците. Като неизменна част от Празника на розата, през следващите три дни фестивалът ще среща жителите и гостите на града..

публикувано на 31.05.24 в 18:42

Доброволци организират двудневен фест за децата от "Надежда"

Доброволци от 5 държави – Франция, Великобритания, Германия, Румъния и България, организират двудневен фестивал за децата от квартал „Надежда" в Сливен по случай 1 юни Деня на детето. Учители, университетски преподаватели, студенти и ученици забавляват..

публикувано на 31.05.24 в 18:39

Тракийски университет и мароканската провинция Загора подписаха споразумение за сътрудничество

Делегация от провинция Загора в Мароко, начело с президента им Шейки Мадани гостуваха на Тракийски университет – Стара Загора, по покана на ректора проф. Добри Ярков. Гостите имаха възможността да се запознаят с част от материалната база на..

публикувано на 31.05.24 в 18:36

Наградиха победителите в конкурсa "Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ"

В актовата зала на Второ основно училище "П. Р. Славейков" се състоя официалната церемония по награждаването на победителите в Националния конкурс "Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ". Тазгодишната тема бе „Моята България – завещана и бъдеща“...

публикувано на 31.05.24 в 16:56

„Златната липа“ постила червения килим в Стара Загора за 11-ти път

От утре – 1 юни, Стара Загора отново става град на качественото европейско кино. Над 50 филма от 18 страни от Европа влизат във филмовата програма на фестивала, организиран за 11-ти пореден път от кинорежисьора Магдалена Ралчева и Община Стара Загора,..

публикувано на 31.05.24 в 15:48
Дебора

Делото "Дебора" започна по същество в Районния съд в Пловдив

В Районния съд в Пловдив започна по същество делото срещу Георги Георгиев,  обвинен за насилието над Дебора Михайлова от Стара Загора, предаде за Радио Стара Загора Севдалин Палаузов от Радио Пловдив. След няколко неуспешни опита, днес то..

публикувано на 31.05.24 в 15:18

Две ретро влака посреща Казанлък

Първият влак, теглен от парен локомотив, пристигна от Пловдив. Стотици казанлъчани посрещнаха първите пътници. Събитието е част от честването на 100 години от създаването на ЖП гарата в Казанлък и стартът на празниците на розата, чиито кулминационни дни..

публикувано на 31.05.24 в 15:00

Реновираната с 300 хиляди лева Неонатология в АГ Хасково беше официално открита днес

Обновеното отделение по неонатология в Акушеро-гинекологичния (АГ) комплекс в Хасково беше официално открито днес. Секторът в ще разполага с 20 кувьоза за недоносени бебета, два от които са новозакупени. Строително-монтажните работи и доставката на..

публикувано на 31.05.24 в 14:53

Възрастна жена стана жертва на телефонна измама

78-годишна жена от Стара Загора е заблудена от телефонен измамник, че дъщеря ѝ е със счупен на три места крак и се налага спешна операция.  Обаждането е получено на стационарния телефон на жертвата на 29-и май около 22:00 часа. Мъжки глас е убедил..

публикувано на 31.05.24 в 14:43

Пони-джудже радва деца със специални образователни потребности в Стара Загора

60- сантиметровото мъжко пони Митко е най-новият приятел на децата със специални образователни потребности в Стара Загора. Животното е закупено с лични средства от директора на Центъра за специална образователна подкрепа Еленка Иванова...

публикувано на 31.05.24 в 14:26