Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преструктурирането на болници изкара на протест и медиците в Русе

Снимка: БГНЕС
Лекари, лаборанти и медицински сестри в онкологичния център в Русе излязоха на протест срещу предложението на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов за преструктуриране на лечебните заведения.

Според предложението на министъра на здравеопазването към Многопрофилната болница в Русе ще трябва да преминат Комплексният онкологичен център, Центърът за психично здраве и Белодробната болница. 

Нашата структура не трябва да се дели, защото пациента, влизайки в нашата болница, излиза излекуван през всичките звена. Почти всички заболявания, които лекуваме, са комплексни, не са само оперативни, не са само терапевтични, не са само лабораторни. Това трябва да се каже ясно. Това нещо е приключено. Значи онкологичната помощ ще бъде разрушена, без да има никакво основание на този етап да се случи, заяви един от протестиращите.

През миналата година русенският окръжен онкологичен център беше оборудван със съвременна техника по европейски проект, а според едно от условията на проекта е собствеността да не бъде сменяна през следващите пет години.

Предлагат се неща, които напомнят времето на комунизма. Една болница и всичко вътре - какви пациенти се лекуват, как се лекуват.. Според мен това не е пътят, затова са ни и протестите и най-вече апела към министъра. Но според нас той не е инициатор на тази точка. Кой е, надявам се да ни каже като дойде, заявиха още протестиращите.

Във вторник в Русе се очаква да пристигне министър Москов, който да отговори на всички въпроси на медиците. Дотогава те ще протестират.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!