Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има опасност от изчезване на седем защитени вида риба в притоците на Дунав

Снимка: БГНЕС

Заплахите пред българските притоци на Дунав и седем от защитените видове риби представиха активисти на международната организация "Световен фонд за дивата природа" в Русе.

Свободната миграция на рибите е нарушена в много от притоците на река Дунав и това създава опасност от изчезването на вече защитени видове. Това разказаха специалистите еколози на десетките граждани, които се спряха пред аквариума на ВВФ. Русе е част от образователното турне на международната организация, която има за цел да покаже големите проблеми на малките риби в притоците на Дунав.

В Русе, в района на река Русенски Лом, където моделно ще бъдат премахнати два баража и ще има изграждане на отделен рибен проход, и възстановяване на речно дъно с чакъл и камъни. Точно това е средата, която трябва за два от нашите целеви вида. Това е Черната Мряна и Горчивката. По проекта работим с шест вида риби и с един вид мида. В момента има законово изискване един мини-ВЕЦ да има рибен проход, но няма ясни изисквания какъв да бъде той, така че имаме много случаи, при които рибен проход има, законът е изпълнен, но той не работи. Това каза Катерина Раковска от природозащитна организация.

Тя обясни, че се подготвя наръчник за правилното изграждане на рибни проходи за улеснение на инвеститорите. Усилията на еколозите са насочени към рибите от Дунавските видове Черна мряна, Главоч, Балканска кротушка, Малка кротушка, Балкански щипок, Европейска горчивка и Бисерна мида. Всички те са обект на опазване от Европейската екологична мрежа "Натура 2000" и са с намаляваща численост.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!