Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Тодоров: Общината води разговори да откупи частта от сградата на Търговската гимназия, която е частна собственост

Община Стара Загора води разговори за придобиване на част от сградата на Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ в града. Това обяви в интервю за Радио Стара Загора кметът Живко Тодоров. Частта е реституирана преди години, но без нея няма как да бъде изготвен проект за реновирането на цялата сграда на учебното заведение. Преговори се водят и за подземните гаражи зад Универсалния магазин, заради които вече втора година не може да бъде изпълнен проектът на архитект Христомир Колев за пространството около Стария съвет.

Прочетете цялото интервю на Светла Димитрова с кмета на Стара Загора Живко Тодоров:

Господин Тодоров, преди около десетина дни се появи информация, че Стара Загора ще се кандидатира за европейски град на спорта. Готов ли е градът за подобно предизвикателство?

-Според мен – да. Напълно готови сме да посрещнем подобно домакинство. От гледна точка на базата през следващата година ние ще сме с градовете, които разполагат с най-прекрасната спортна база. Изключваме единствено голямата спортна зала, но дано през следващите години да имаме възможност и за такава. Иначе в началото на града се довършва още един стадион, с игрища и терени за различни видове спорт. Басейнът ще бъде готов до май месец, стадионът с лекоатлетическата писта е прекрасен, имаме зала за бадминтон, през тази година и залата по художествена гимнастика ще бъде ремонтирана, при това по един добър начин. Ще продължим работата по развитие на игрища на открито, работим и с Министерството на спорта, за да направим цялостен ремонт на общинската спортна зала „Стара Загора“ или както е известна залата на ДЗУ. Добавяме и зала „Иван Вазов“ и вече е ясно, че от всички градове в България, които развиват спорт при нас това става най-равномерно и най-правилно. И резултатите са налице – мъжкият ни баскетболен отбор игра финали на Купа България спечели и медал. Използвам възможността да ги поздравя – и председателя на Управителния съвет Васил Кифев, треньора Любо Минчев и целия отбор, който положи много усилия. Сега финали в Купата на България ще играе и женския баскетболен отбор, а Стара Загора е и домакин на проявата. Футболният ни отбор се развива на едно много високо ниво и сме сред най-добрите в страната. Много добри резултати имаме и в плуването, леката атлетика, бойните спортове. На основата на всичко това спокойно можем да се преборим за това да бъдем европейски град на спорта през следващата година.

Когато стане дума за кандидатстване за каквото и да било обикновено хората задават въпроса колко ще струва. Ще струва ли нещо това кандидатстване, ще трябва ли общината да осигури освен базата и някакви средства?

-Средствата ще са свързани със залагането в календара и провеждането на хубави събития и мероприятия в областта на спорта. През тази година например се готвим за световно първенство по лека атлетика за глухи. Заедно с това ще бъдем домакин на лекоатлетически маратон, организиран от министъра на спорта Красен Кралев и заедно с нашите партньори от федерацията по лека атлетика. Ще се постараем да го направим атрактивен за хората. Освен това традиционно ще проведем и турнира "Самарско знаме", както и други събития от спортния календар. Следващата година обаче той ще е още по-богат.

Съществуваха планове за изграждане на голяма зала за четирите вида спорт – бадминтон, тенис на корт, тенис на маса и ракетлон и избраната територия бе на мястото на сегашната зала за бадминтон. Забравен ли е този проект?

-Работим по въпроса. Има изготвен технически проект, в момента търсим финансиране по различни програми. Намерили сме алтернатива и смятам, че можем да я задвижим.

А голямата спортна зала? Как ще избегнете повторение на съдбата на големите съоръжения в София, Пловдив, Русе, които продължават да са на загуба?

-Нормално е, отдавна съм си казал мнението за тези зали. Да не говорим, че не знам изобщо в Пловдив кой играе в тази зала. Още преди четири години казах на нашите партньори в баскетбола, че първото, което трябва да направим е да създадем отбори и да им дадем живот, за да може те да грабнат публиката, да създадат традиция. И тогава ще дойде необходимостта от такава зала. Не може да е обратното – да се направи зала, която да не се знае с какво ще я напълним. Сега необходимостта вече е факт – имаме и мъжки отбор, имаме и женски отбор, както и много спортни събития. Иска ми се да организираме и повече концерти и една зала за 3-4 000 зрители тогава ще е нещо нормално. Но тя задължително трябва да е направена с търговска част и различен проект от досега изградените. Там трябва да има офиси, кафета, живот, покрай който да върви и залата. Тези паметници, които направиха навсякъде за по 40-50 милиона лева нека да си ги издържат сега. Колегите явно са кметове на богати общини.

Има ли вариант да бъде ремонтирана настоящата общинска зала и край нея например да бъде изграден хотел, който да превърне всичко това в комплекс и база за подготовка?

-Ако има такова предложение ние можем да помислим върху него. Това, което искаме сега е една хубава, кокетна, не толкова претенциозна зала, в която да го има и частния интерес, да се поеме отоплението и издръжката. Едно е да се отоплява празна зала, друго такава, в която има обекти.

Ще приключи ли по план ремонта на плувния басейн?

-Там нещата не тръгнаха по план от самото начало. Защото се оказа, че във времето са замазвани много голяма част от проблемите с конструкцията. Правени са козметични ремонти в миналото, но те са били само за да прикрият корозиралата основа на конструкцията. Рискът да падне басейнът е бил голям и това се видя когато започнаха ремонта. Наложи се да се направи сериозно конструктивно укрепване, за което обаче бе нужен подписа на някой проектант. Намерихме такъв от София, който пък намери решение, което да не е много скъпо. Така не се наложи да събаряме целия покрив и да започваме наново. В момента се работи и мисля, че до май месец всичко ще приключи. Да, създаде се неудобство, но няма друг начин. Същото важи и за ремонтните дейности в "Самара 3". Ще се боря обаче с манталитета на хората, каквото и да ми струва. Защото там специално на практика се строи изцяло на ново инфраструктурата на един град. Мога да ги уверя, че кварталът им ще стане перфектен, което пък ще повиши и цената на имотите там. За съжаление много хора не го разбират и продължават да хулят местната власт, все едно че ние сме виновни за това че 40 години са тънали в кал и мръсотия.

Ще се случи ли същото и с „Три чучура“?

-Да, за тази година сме осигурили 2 милиона лева за ремонт на ВиК инфраструктурата, а следващата година ще можем да финансираме ремонтът на улици, тротоари и междублокови пространства. Става дума обаче за голям проект, за който ще са ни необходими повече средства в бюджета.

Имаше преди няколко седмици проблем с отоплението в сградата на Държавна опера, която е общинска…

-Мисля че трябва да са коригирани нещата. Навсякъде където се появи проблем се опитваме да го решаваме.

Вече е ясно, че първият обект, който ще бъде реновиран по програма "Региони в растеж" е парк" Митрополит Методи Кусев". Какво предвижда проекта за този ремонт?

-Той е направен от проектантите в Стара Загора, предвижда се да има различни зони за атракции, почивка, ще бъдат ремонтирани алеите. Подготвяме документите и ще ги изпратим до Управляващия орган, заедно с тези за реновирането на пешеходната зона.

Летният театър част ли е от този проект?

-Не, за него има съвсем друг проект, който ще търси финансиране по други програми предназначени за културна инфраструктура.

А какво се случва с бившия ресторант Аязмото?

-Ще обявим конкурс до няколко месеца, за да можем там да направим този музей, за който се говореше и който да бъде едно добро място за обучение на деца.

Ще се стигне ли до събарянето на сградата на Стария съвет?

-Ще се стигне.

Кога? Вече няколко пъти се говори за това

-Не сме я съборили, защото не можем да реализираме проекта за площада. Проблемът е с изясняването на собствеността на подземните гаражи. Водим разговори евентуално те да станат общинска собственост, но все още не можем да стигнем до съгласие, защото цената е малко висока. В същото време водим разговори и за онази част от Търговската гимназия, която не е общинска да стане такава. Така ще можем да кандидатстваме по различни програми за реновирането й. За тази цел ще бъдат отделени средства от тазгодишния бюджет на общината, с които да платим онази част, която е реституирана.

Колко ще бъдат тези средства?

-Водим все още разговори и чакаме финално решение. Но не сме склонни да даваме луди пари за нищо.

Имахте планове и за залата на Синдикалния дом…

-И там ще бъде обявен конкурс. Изобщо навсякъде където можем ще пуснем конкурси, до няколко седмици тръгва такъв за останалата част от новия парк

А със сградата на жп гарата какво се случва?

-Тя е държавна собственост и държавата трябва да се намеси. Знам, че е включена в оперативните програми, но нека държавата да си влезе в ролята.

Няколко министри, един от които Данаил Папазов обаче казаха, че са готови да финансират този ремонт, но само ако община Стара Загора направи план…

-Нямаме отношение към тази сграда. А що се отнася до времето когато Данаил Папазов беше министър – да, помогнахме им с всичко, което искаха. И бяхме заложили пари да платим проекта, въпреки че това не би било правилно. Но месец по-късно министърът каза, че пари за ремонта няма.

Заговори се за интерес към плажа на Старозагорските бани?

-Имаме потенциален инвеститор, вярвам че в следващите месеци ще има развитие.

Остава ли на дневен ред темата за летище Стара Загора?

-Остава докато не излезе друг доклад, който да каже, че там няма да се случва нищо. В момента се прави проучване, резервиран съм и не искам да коментирам темата предварително. Ако то излезе положително, хората са сериозни и ще задвижат проекта. Става дума за сериозни инвестиционни банки, които разполагат със страшно много свободни средства и са готови да финансират един такъв проект.

Каква всъщност предвижда този проект?

-Китайското карго да минава през летище Стара Загора. Което за нас би било много добре. Представете си големите китайски компании, със складова база – това означава хиляди работни места и развитие, което е добро за всички.

До къде стигнаха разговорите с компанията за автомобилни части?

-Все още продължават, надявам се скоро да има и официално заявен интерес.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Виктория Танева

Младата фолклорна изпълнителка Виктория Танева с първа награда от международен фестивал в Свиленград

14-годишната Виктория Танева, завоювала преди дни първа награда от отминалия международен фолклорен фестивал "Песни и танци без граници" в Свиленград, се включи в изнесеното студио на Радио Стара Загора от граничния български град. Младият фолклорен..

публикувано на 19.06.24 в 14:00
Ивайло Илиев

Най-вероятният трети играч в бъдещото правителство ще е ИТН

Ще успее ли 50-то НС да излъчи стабилно управление? С прогноза за това, тази сутрин в предаването „Репортер“ гостува политологът Ивайло Илиев. Според него цел номер едно на мандатоносителя ГЕРБ-СДС е да се създаде удачния разказ за това каква..

публикувано на 18.06.24 в 10:18
Кристиян Шкварек

Кристиян Шкварек: Европейските избиратели наказаха социалистите, либералите и зелените

Европейските избиратели дадоха ясен знак, че не желаят повече крайните либерални, социалистически и зелени политики. Така коментира за Радио Стара Загора изминалите избори за Европейски парламент политическият анализатор Кристиян Шкварек. Той..

публикувано на 17.06.24 в 16:50
Кремена Стефанова

Дарявайте безвъзмездно, носи огромно удовлетворение и е полезно е за здравето

„Безвъзмездното кръводаряване е акт, който носи много ползи – на първо място това е удовлетворението, че помагаш“ , каза в ефира на Радио Стара Загора Кремена Стефанова – редовен безвъзмезден кръводарител. Тя беше гост в предаването "Репортер"..

публикувано на 14.06.24 в 13:55

В петъчната вечер възпитаниците на „DoT Theatre“ ще представят последната премиера на школата за този творчески сезон

Тази вечер от 19:00ч в Куклен театър - Стара Загора възпитаниците на „DoT Theatre“ ще представят последната премиера на школата за този творчески сезон "Скрудж" по повестта "Коледна песен" на Чарлз Дикенс. Участват деца на възраст 14г. - 18г. .Това..

публикувано на 14.06.24 в 10:01
Камен Алипиев

"Предпочитам да имам широка обща култура, вместо да съм специалист по всичко"

Спортният коментатор Камен Алипиев – Кедъра гостува в Стара Загора,  за да участва в литературна среща с колегата му – спортния журналист Иво Иванов и британския писател Крис Клийв. Тримата бяха гости във формата „Литература и спорт“ и завладяха..

публикувано на 13.06.24 в 13:05

"Мисията на всеки човек - да остави следа след себе си и да направи света малко по-добро място"

"Всеки човек има поне една уникална история, която си заслужав да бъде разказана, но в някои случаи под външния слой на историята има много екзистенциални въпроси, които вълнуват всички" - така Иво Иванов представи за слушателите на Радио Стара..

публикувано на 12.06.24 в 17:36

"Успехът е когато можем да се изненадваме от щастието"

Британският писател, журналист и психотерапевт Крис Клийв представи в Стара Загора последния си роман "Злато". Авторът гостува за първи път в България, а срещата му с читателите започна от града на липите в рамките на нов културен формат, организиран от..

публикувано на 12.06.24 в 09:56
Проф. Антоанета Христова

Цялата кампания целеше намаляване на активността при гласуване

Цялата предизборна кампания целеше да се намали активността на гласуване. Това коментира за Радио Стара Загора Антоанета Христов, директор на Института за изследване на населението и човека. По думите й именно това е причината да няма и нито един..

публикувано на 12.06.24 в 08:53
Христо Панчугов

Под въпрос е легитимността на политическата система

Извън ниската активност в голяма степен резултатите от изборите са очаквани, коментира за Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. Според него единствената изненада е влизането на партия „Величие“ в Парламента. Според него обаче, ниската..

публикувано на 10.06.24 в 15:45