Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висока оценка за „Мини Марица- изток“ от Европейската банка за възстановяване и развитие за усвояването на средствата по Фонд „Козлодуй“

„Мини Марица–изток“ ЕАД най-добре в страната работи по усвояването на средствата, отпуснати по Международния фонд „Козлодуй“ - обобщи ръководителят на дейността на Международен фонд „Козлодуй” в ЕБВР Валентин Шайдер. В края на септември 2016 г. се проведе среща заобсъждането на статуса на  проектите, изпълнявани в дружеството със съфинансиране от Международния Фонд „Козлодуй”, в която участваха представители на „Мини Марица–изток”ЕАД от Звеното за управление на проектите и на ЕБВР.

Заместник-изпълнителният директор  на дружеството Димитър Чолаков, в качеството си на председател на Звеното за управление на проектите, отчете напредъка по изпълнение на договорите в рамките на двете грантови споразумения.

„Мини Марица–изток” ЕАД изпълнява двата лота от последния договор по Споразумението за безвъзмездна помощ № 032A. С  тяхното реализиране ще се компенсира реактивната енергия, консумирана от тежкото минно оборудване.  Ще се подменят старите промишлени осветителни тела с високоефективни светодиодни LED прожектори. До края на 2017 г. с тези два лота дружеството ще усвои напълно средствата от безвъзмездната финансова помощ по това споразумение в размер на 15 млн. евро.

Ръководителят на проектите Леонид Ганозлиев представи текущия напредък на новия договор от второто грантово споразумение, с чието изпълнение през 2019 г. в мините ще заработи един напълно нов роторен многокофов багер.

Ръководителят на дейността на Международен фонд „Козлодуй” Валентин Шайдер оцени високо усилията на ръководството и ангажираността на екипа на дружеството и изрази увереността си в успешното изпълнение на проектите.

Допълнителна информация:

 Споразумение за безвъзмездна помощ № 32 “Енергийно ефективна рехабилитация на тежко индустриално минно оборудване на Мини Марица Изток” е на обща стойност от 21 млн. евро, от които 15 млн. евро от Международен фонд „Козлодуй”.

Проектът предвижда въвеждането на енергийно ефективни мерки, чрез рехабилитация на тежко индустриално оборудване, трансформатори, електрически подстанции, система за контрол на натоварването и управление на транспортни ленти и екскаватори.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мирослав Радев: ДЮШ на "Берое" води подготовка без необходимите консумативи, благодарение на добрата комуникация между треньорите

Продължава напрежението около ДЮШ на "Берое". Вчера имаше среща между кмета на Община Стара Загора и напусналите школата треньори с цел тяхното завръщане на работа в клуба.  Доколко успешна е била тя и ще се завърнат ли на работа напусналите..

публикувано на 05.07.24 в 17:00

Община Стара Загора награди осем служители на МВР за празника

От името на кмета Живко Тодоров секретарят на Община Стара Загора Николай Диков поздрави служителите на МВР в Града на липите, които днес празнуват 145 години от създаването на силовото ведомство. Той им благодари за доброто взаимодействие с общината и..

публикувано на 05.07.24 в 16:49

"Мисия криле" са помогнали на над 6500 нуждаещи се

На повече от 6500 деца и възрастни, нуждаещи се от закрила, подслон и спешна подкрепа, е помогнала фондация „Мисия криле“ през своите вече шест години съществуване, отбеляза Ивайло Ябълкаров от организацията. Той припомни, че „Мисия криле“ управлява..

публикувано на 05.07.24 в 16:44

Седмокласниците в половината училища със слаби резултати по български език

Учениците от почти половината училища в област Стара Загора са получили под минималния резултат за успешно положена матура по български език и литература след седми клас. В 47 от 91 училища резултатите са между 13 и 30 точки, съобщи началникът на..

публикувано на 05.07.24 в 16:44

Време е младите да вземат думата

Каква е младежката енергия в Стара Загора? Има ли кой да се застъпи за развитието на младите хора тук? Знаете ли, че има начини за активно включване на младежите на местно ниво в решенията за града? Това са само част от въпросите, които ще бъдат на..

публикувано на 05.07.24 в 16:00

Общинските съветници на Хасково преизбраха Таня Захариева за председател

Таня Захариева от ГЕРБ и избрана за трети път за председател на общинския съвет на Хасково. Това стана на тържествена сесия, на която новите съветници положиха клетва пред заместник-областния управител Митко Димитров. Таня Захариева получи 32..

публикувано на 05.07.24 в 15:45

Засилват полицейското присъствие в Казанлък през лятото

Във връзка със сигнал на гражданин в социалните мрежи, изразяващ притеснението си относно безопасността на движение по казанлъшките улици от община Казанлък обръщат внимание, че сигнали се подават до РУ на МВР Казанлък и на тел. 112. Писането в..

публикувано на 05.07.24 в 13:24

Още 160 души освобождава ТЕЦ "Марица Изток 3"

Още 160 души ще бъдат освободени от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" , съобщи за Радио Стара Загора изпълнителният директор на компанията Васил Щонов.  "Мярката се налага по няколко причини – централата не е включена в производството на..

публикувано на 05.07.24 в 13:15
снимка: пресцентър на община Казанлък

Нови придобивки за казанлъшките полицаи

Три леки автомобила, два мотора и нови специализирани жилетки подариха от община Казанлък на полицаите в местното районното управление. Кметът Галина Стоянова поздрави служителите на МВР за професионалния им празник и пожела да са безкомпромисни..

публикувано на 05.07.24 в 13:03

Ректорът на Тракийския университет предложи проф. Николай Михайлов за „Почетен гражданин на Стара Загора"

Ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков, подкрепен от ректорското ръководство, предложи проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Стара Загора". Мотивите за предложението са свързани с..

публикувано на 05.07.24 в 12:44