Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съвети в Сливен и Елхово приеха декларации против изграждането на бежански лагери

Снимка: БТА

Общинският съвет в Сливен прие декларация против изграждането на бежански лагери в района. Причината - опасения, че в условията на финансова криза общината може да бъде принудена от държавата да приеме бежанци. 

Другите мотиви на общинския съвет в Сливен за приемането на декларацията са, че не една малка част от войсковите райони на бившия трети армейски корпус стоят празни и не са част от общинските имоти. Освен това бе изразено притеснението, че е напълно възможно преминалите през България мигранти на път за Западна Европа да бъдат репатрирани, а настоящите бежански лагери да не могат да ги поемат. Кметът Стефан Радев бе категоричен, че досега с него не са водени разговори  за отварянето на мигрантски лагери от отворен или затворен тип. Декларацията бе адресирана до президента, МС и областния управител на Сливен, с която информират държавната администрация, че в общината няма да бъде допуснато изграждането на мигрантски центрове от какъвто и да е било тип.

И в Елхово Общинският съвет прие декларация срещу настаняването на бежанци в района. Решението е взето единодушно от всички общински съветници. В началото на месеца вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова обяви, че в бивша застава до село Лесово ще бъде обособен временен център за настаняване на бежанци. В неделя е предвиден протест срещу неговото изграждане.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!