Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Установено е наднормено съдържание на уран във водата на села в общините Симеоновград и Маджарово

Наднормено съдържание на естествен уран е било установено в проби от питейната вода на 2 села в община Симеоновград и в село в община Маджарово, съобщи директорът на РЗИ - Хасково д-р Соня Димитрова.

В симеоновградските села Свирково и Дряново, които се захранват от един водоизточник, съдържанието на уран е било 0,032 милиграма на литър при норма 0,030 милиграма. Малко по-висока - 0,036 милиграма е литър е било установеното съдържание на уран в село Бориславци, община Маджарово.

По думите на д-р Димитрова са взети мерки за уведомяване на населението чрез кметовете на общини и населени места. В населените места се забранява консумирането на вода от мрежата и използването и за готвене. Употребата за хигиенни цели е разрешена.

Д-р Димитрова информира още, че тъй като отклонението от нормата е незначително, са взети повторни проби, а в началото на следващата седмица ще се проведе и трето водовзимане и изследване. 

На ВиК - дружеството е било указано да осигури чиста питейна вода за трите села. Вече е направено искане към военното поделение 52 740 за осигуряване на по една водоноска за трите села, каза управителят на ВиК - Хасково инж. Тодор Марков. По негови думи съдовете ще бъдат транспортирани до населените места възможно най-скоро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните..

публикувано на 03.10.24 в 10:14

Акция в Твърдица срещу търговията с гласове

В Твърдица тече акция срещу търговията на гласове. Входовете и изходите на града са под полицейско наблюдение. Проверяват се частни имоти по схемата – дърва срещу гласове.  До момента са намерени 30 кубика дърва без марки. Над 10 кубика са били в 1 имот...

публикувано на 03.10.24 в 09:48

Гледат мярката за неотклонение на кмета на Минерални бани

Полиция охранява сградата на Хасковския окръжен съд, където днес ще се гледа мярката за неотклонение "задържане под стража " на кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер, сина му Али Али и служителя на общината Байрям Иляз.  Под прозорците на съда вече..

публикувано на 03.10.24 в 09:21
Награда

Отворени са номинациите за годишните награди "Добрият самарянин"

За 14-та поредна година, Сдружение “Самаряни” отвори номинациите за Годишните награди “Добрият Самарянин”. Те могат да бъдат правени до 10 ноември, а Церемонията по връчването на отличията ще се състои на 10 декември, от 19.00 часа в залата на Културен..

публикувано на 03.10.24 в 09:16

На "Фестивал на знанието" кани Тракийският университет

От 10 часа започва четвъртото есенно издание на "Фестивал на знанието" . Събитието е организирано от Тракийския университет. Тази година то ще се проведе на Форума в старозагорското висше учебно заведение.  Жители и гости на града, които ще посетят..

публикувано на 03.10.24 в 07:00

Дискусионно студио "Младежко ехо" отваря врати в ММЦ

Нов клуб за младежи между 15 и 29 години отваря врати в Международния младежки център. Дискусионното студио  ще носи името "Младежко ехо". Да се чуят младите по между си, да коментират без притеснения, но в рамките на добрия тон и..

публикувано на 03.10.24 в 06:00

Предимно слънчево остава времето днес

През деня ще бъде слънчево с разкъсана висока, по-късно над крайните северозападни райони, и средна облачност. Ще духа слаб южен вятър и с него дневните температури ще се повишат, максималните ще бъдат между 23° и 28°. В планините ще бъде предимно..

публикувано на 03.10.24 в 05:11

Гражданска инициатива планира да преобрази двора на Университетската болница

 Да почистим двора на Университетската многопрофилна болница "проф. Киркович" в Стара Загора, е най-новата инициатива, която набира скорост в социалните мрежи. Събитието ще се състои в Деня на Стара Загора - 5 октомври.  Сборният пункт за желаещите да..

публикувано на 02.10.24 в 17:51
Гълъбовското село Обручище е близо до ТЕЦ-овете и мините на енергийния комплекс

Загубата на европейски средства не отменя ангажиментите на страната за реформи в енергетиката

България може да загуби 10-12млрд.лв. европейски средства в следващите години, ако рязко не стартира изпълнението на поетите пред ЕС ангажименти. За това предупреди евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков. Той обърна внимание, че до 31 август 2026г...

публикувано на 02.10.24 в 17:02

Започна подаването на заявки за участие във фестивала "От Игнажден до Коледа - традиции и съвременност"

Седми фолклорен фестивал „От Игнажден до Коледа – традиции и съвременност“ ще се проведе на 7 декември 2024 г. в с. Дълбоки. Организатори на събитието са Община Стара Загора, НЧ „Развитие – 1878“, с. Дълбоки, НЧ „Развитие – 1918“, с. Оряховица, НЧ..

публикувано на 02.10.24 в 16:52