Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специален гост на филмовия фестивал „Златната липа“ ще бъде голямата актриса Гинка Станчева

Петото издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа’2017“ ще бъде открито в събота от 17,30 часа с бляскава церемония, чието начало ще започне пред западния вход на сградата на Държавна опера Стара Загора. Тази година специален гост на феста ще бъде голямата българска кино и театрална актриса Гинка Станчева. На нея ще бъде връчена статуетката „Златна липа“ за цялостен принос в киното. Преди това да се случи, зрителите в залата ще си припомнят едни от най-славните години на българското кино с няколкоминутен клип с кадри от филми с участието на Гинка Станчева, съобщават от пресцентъра на Община Стара Загора
Церемонията по откриването ще започне с шествие от известни български киноактьори, водено от мажоретен състав на Центъра за подкрепа и личностно развитие и духовия военен оркестър на Втора тунджанска бригада. То ще тръгне от площада пред общината и ще премине по бул. „Митрополит Методий Кусев“ до сградата на операта. Там ще ги очаква червеният килим, на който ще бъде отслужен тържествен водосвет за всички организатори, участници и гости на фестивала. Снимки с известните ни актьори ще могат да си направят всички, дошли да присъстват на церемонията по откриването на „Златната липа'2017“. И тази година Община Стара Загора осигури напълно свободен и безплатен вход, през всички дни до 7 юни, на прожекциите на филмите от конкурсната и извънконкурсната програма на фестивала в залите на оперния театър и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“.

Водещ на церемонията по откриване на петото издание на „Златната липа“ ще бъде актьорът Димо Алексиев. Той и директорът на фестивала, кинорежисьорът Магдалена Ралчева, ще представят авторитетното международно жури, председателствано тази година от актьора Владимир Пенев.

Джаз вариациите на военния оркестър под диригентската палка на капитан Цветомир Василев и песните на актьора-певец Орлин Павлов ще допринесат за градуса на празничното настроение в залата. В музикалната програма ще се включи и уникалната вокална студия „Траяна глас“ с ръководител Лиляна Дойчева. Стартът на „Златната липа“ за първи път ще бъде даден с прожекция на български филм – „12 А“. Негов режисьор е Магдалена Ралчева, сценарист Николай Колев, главната роля изпълнява Радина Кържилова.

На следващия ден, неделя, в 12 часа, своя „звезда“ в Алеята на липите западно от операта ще открие Гинка Станчева. Голямата актриса ще посади и своя липова фиданка така, както направиха и предишните носители на специалната награда на фестивала за цялостен принос в киното – Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Васил Михайлов и Татяна Лолова.

С откриването на фестивала в събота започва 5-дневният киномаратон в Стара Загора. Ще бъдат представени общо 42 европейски ленти, произведени през 2016 година. 9 от тях ще се състезават в конкурсната програма на фестивала.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

След два дни започва броенето от 1 до 12 под Липите

Само два дни остават до старта на абитуриентските балове в Стара Загора. За да останат най-незабравимата вечер в живота и да не се стига до инциденти, за всички, които ще броят от 1 до 12 е добре да не забравят, че ги чакат още много и прекрасни моменти. А..

публикувано на 21.05.24 в 16:26

Общините се пребориха за промени в Програмата за развитие на регионите

Условията и критериите за разпределяне на средства по мерките, свързани с енергийния преход, са били променени съобразно исканията на общините, засегнати от трансформацията. Това обявиха на съвместен брифинг областният управител на Стара Загора Ива..

публикувано на 21.05.24 в 16:11

Вандалски прояви лишават Стара Загора от една нова детска площадка годишно

Всяка година за ремонти след вандалски прояви в община Стара Загора се изразходват толкова средства, колкото са необходими да се построи една голяма нова детска площадка. Това каза днес по радио Стара Загора инж. Методи Губеров, главен експерт..

публикувано на 21.05.24 в 16:06

Община Стара Загора закупи два микробуса в услуга на хората с физически увреждания от града и селата

След почти две годишни усилия Община Стара Загора предостави 2 специализирани микробуса за Дома за лица с физически увреждания и за услугата „Асистентска подкрепа“ и Механизма „Лична помощ“.    „Микробусите ще се ползват безплатно от домуващите в..

публикувано на 21.05.24 в 15:53

За чаша чешмяна вода в заведенията

Ресторантьорите в България не са против да предлагат чаша безплатна чешмяна вода в заведенията за хранене, но очакват от държавата да въведе ясни регулации кога, при какви обстоятелства и как да се предлага тази вода. По искане на европейските..

публикувано на 21.05.24 в 14:27

Първа копка за нов модерен парк направиха в Чирпан

З апочнаха строително-монтажните работи за обновяване и проектни мероприятия в парк до ОУ „Асен Втори" в Чирпан . Това стана на официална церемония за символично начало на проекта. Основната цел е изграждане на съвременна, удобна и функционална градска..

публикувано на 21.05.24 в 14:24

Временна организация на движението в центъра на Стара Загора на 24-ти май и безплатна "Зелена зона"

С оглед безопасността на движението и безпроблемното отбелязване на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се въвежда временна организация на движението в центъра на Стара..

публикувано на 21.05.24 в 12:36

Партия „Заедно за силна община“ се регистрира за предстоящите местни избори в Хасково

Общинската избирателна комисия в Хасково регистрира листата на най-новата партия „Заедно за силна община“ за предстоящите нови местни избори на 23 юни. Листата е от 24 кандидати за общински съветници.  „Големите партии пренасят своите проблеми по..

публикувано на 21.05.24 в 10:26
храм

Почитаме светите равноапостоли Константин и Елена

На 21 май църквата почита Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена.  През 313 г. император Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като..

публикувано на 21.05.24 в 10:05

Радио Стара Загора навършва 88 години

Радио Стара Загора става на 88 години.  На 20 май 1936 г. началникът на радиоразпръскването в България, видният интелектуалец Панайот Тодоров, познат с артистичния си псевдоним Сирак Скитник, издава разпоредба да започне редовно програмно предаване от..

публикувано на 21.05.24 в 05:46