Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем рокли за Сиси и 180 костюма за старта на ФОБИ 2017


Премиерата на неоромантичната опера „Сиси – душата на Императрицата“ по музика и текст на съвременния австрийски композитор Роланд Баумгартнер ще се състои на 27 ноември 2017 година от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера. С музикалното събитие ще бъде официално открито 48-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора.

Подготовката на костюмите и пищните декори за сцената започна още през горещите летни дни, продължава устремно и към този момент. Концепцията на сценичната визия е поверена на модния и интериорен дизайнер и художник от Стара Загора, Генадий Иванов-Гендони, който разкрива, че „костюмите следват хронологията на живота й.“

Интерпретацията и стягането на формата са избраният похват, с който се цели засилване на драматизма на сцената. „Тази жена е имала огромната дарба да изпреварва епохата си във всяко едно отношение!" – възкликва Гендони и допълва, че ще остане верен на стила на времето, но с дистанциране от буквалистиката. И костюмите са прекрасни – скиците и готовите вече сценични костюми очароват сетивата, засилвайки очакването на премиерата.

В автентичната атмосфера на шивашкото ателие на Операта ви пренасяме с интервюто на Мария Стефанова с Гендони и отговора на въпроса как се създава визията за толкова мащабна продукция :






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Балетът „Кармен“ оживява на Летен театър Стара Загора

Балетната постановка по музиката на едноименната опера на Жорж Бизе, допълнена и обогатена с още фрагменти от други творби на композитора, създадени в чувствените години на Романтизма, дава уникалната възможност на балетната трупа на Русенската опера..

публикувано на 19.06.24 в 12:35

Метамодернизмът влиза в Художествена галерия – Стара Загора

На 19 юни (сряда) от 18:00 ч. в Художествена галерия – Стара Загора се открива изложбата „Метарезерви 2024“ с куратор Атанас Тотляков. Посетителят е поканен да се запознае с този поглед към изкуството и обществения живот, отразяващ измененията и..

публикувано на 19.06.24 в 09:25

„Турандот“ на старозагорска сцена „100 години след Пучини“

Операта с кукли „Турандот“ е поредното събитие, с което Старозагорската държавна опера отбелязва годишнината от смъртта на автора й Джакомо Пучини под мотото „100 години след Пучини“. След камерния концерт със заглавието „От любов към..

публикувано на 18.06.24 в 15:25
Огнян Драганов

Огнян Драганов: Изкуството се нуждае от подкрепата на публиката

Днес, 13 юни, от 19.00 часа на сцената на Държавна опера Стара Загора е представянето на "Бохеми" , една от ранните  опери Джакомо Пучини. Спектакълът създаден през 2017 година повече от осем години се радва на интереса на публиката. "Музиката е..

публикувано на 13.06.24 в 13:05
giacomo_puccini

Камерен концерт с песните на Джакомо Пучини

През 2024 година оперният свят отбелязва 100-годишнината от раздялата си с Джакомо Пучини. И Държавна опера Стара Загора се присъединява към събитията посветени на безсмъртното творчество на великия композитор. Под мотото "100 години след Пучини", през..

публикувано на 10.06.24 в 18:55

"Едно общество създава средата и политиката си - трябва да комуникираме по важните теми мащабно"

Колективите "Poiema Collective", "На Улицата" и екипът на инициативата "ЗаВръщане в България" организират творчески конкурс на тема "Стара Загора през твоите очи". Няма ограничения във възрастта за желащите участници, които могат да..

публикувано на 10.06.24 в 15:19

Стара Загора с аромат на липи и усещане за свобода

От днес до края на седмицата Стара Загора е домакин на джаз фестивал.  За втора поредна година музикалното събитие е с името "Цветовете на джаза" .  Програмата е цветна, точно като името на форума, и акцентира върху участието на изявени български..

публикувано на 10.06.24 в 14:45

Завладяващ рок хит пуснаха новата супергрупа „Волева“

Николай Воденичалов – Никеца (CasualThreesome), Росен Ватев (Jeremy, Анимационерите, Bobo & The Gang) и легендата Иван Лечев (FSB, Стари Муцуни, Обичайните заподозрени, Фондацията) издадоха нов музикален продукт „Ето ме“. Това не е първа песен на..

публикувано на 09.06.24 в 11:15

Чирпан посреща рецитатори на яворовата поезия

В 33-тия национален  рецитаторски конкурс за творби на Яворов „Подир сенките на облаците“, който се провежда в родната му къща-музей, ще вземат участие 30 ученици от 5-и до12-ти клас от цялата страна.  Конкурсът се провежда в две възрастови групи – от..

публикувано на 08.06.24 в 08:20