Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България иска постоянна дерогация по новите екодирективи на ЕС за централите в комплекса "Марица-изток"

Снимка: Венелина Попова

Енергийният министър Теменужка Петкова е внесла доклад в парламента за направените до момента усилия на държавата да постигне отлагане на Директивата за големите горивни инсталации по отношение на топлоцентралите в комплекса "Марица-изток". Петкова съобщи това след проверка на студения резерв на американската централа "Ей и Ес Марица-изток" 1 и на държавната ТЕЦ "Марица-изток" 2. 

Управляващите искат постоянна дерогация за централите в комплекса "Марица-изток", защото в тях се произвежда над 40 процента от електроенергията у нас. Всяка една централа трябва сама да направи разчети има ли финансова възможност да се пребори за това, но за държавата: Това е кауза да спасим и да развием въгледобива, още повече имаме запаси от лигнитни въглища, които ще ни стигнат за следващите 60 години, заяви министър Петкова.

През последните години ТЕЦ "Марица-изток" 2 е инвестирала над 1 милиард и 200 милиона лева за екология. Според министъра енергетиката е стабилна, а в сметките на държавата има 1 милиард и 248 милиона лева срещу 390 милиона през 2014 година. Проверката на студения резерв на двете централи показва, че американската има на склад 480 тона въглища, а ТЕЦ "Марица-изток" 2 650 000.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!