Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 5 хиляди са именниците на Никулден в Стара Загора

Днес почитаме свети Николай Мирликийски Чудотворец, ден на който празнуват, рибари, моряци и банкери. В община Стара Загора името на светеца носят 5219 души. Най-много са празнуващите с името на светеца Николай – 2 382, а с името Никола – 677. Дамите с име Николина са 333, а с Николинка - 180. Модерното име в днешно време женско име Никол носят 273 дами в общината, а 35 се зоват Нелина. Почти толкова популярно е и името Нина - 295, а с име Николета са 120 жени- съобщават от общината.

С традиционното българско име Кольо са 877 жители на община Стара Загора, има и 8 с името Колю. Утре празнуват още 14 с името Нико, 8 с Нино, 12 са дамите с име Ненка, и 5 с Коля.

Никулден заема важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море.

Св. Николай Чудотворец, който е роден през 280 г. в Мала Азия, провинция Ликия, живял по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на гр. Мир. Той присъствал на Първия вселенски събор в Никея. Умира през 325 г., оставяйки след себе си спомена за удивителните морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци по време на катастрофите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

21 нови обитатели има старозагорският зоопарк

След усърдна съвместна работа, в Зоопарк Стара Загора пристигнаха 21 нови пернати обитатели. Преди почти месец старозагорската зооградина даде на Аграрен факултет при Тракийски университет 21 броя яйца от фазани и кеклици. Студентите в катедра..

публикувано на 07.05.24 в 16:42

Община Стара Загора създава център за изложения и събития

Амбицията на Община Стара Загора да разработи покрития пазар „Васил Шаханов“ в кв. „Казански“ като цялостен продукт за изложения и събития вече се реализира благоприятно. Днес стана известно, че първото извънстолично гостуване на „Бебемания“ в Стара..

публикувано на 07.05.24 в 16:38

ПП-ДБ се целят в три мандата от Стара Загора

Областният координатор на „Продължаваме Промяната“ Армин Саркисян, водачът на листата Радослав Рибарски, вторият в нея – Атанас Славов и координаторът на ДСБ Димитър Чорбаджиев внесоха в Районната избирателна комисия документите за регистрацията на..

публикувано на 07.05.24 в 16:17
Ели Скорчева

Ели Скорчева ще получи Награда за цялостен принос в киното от фестивала "Златната липа"

Голямата актриса Ели Скорчева ще бъде голямата гост-звезда на тазгодишното издание на международния филмов фестивал "Златната липа" в Стара Загора. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора основателят и директор на фестивала Магдалена Ралчева...

публикувано на 07.05.24 в 15:42

Д-р Неделчо Тотев: Общинските болници нямат ресурс, за да откриват ТЕЛК комисии

Общинската болница в Чирпан не разкри ТЕЛК комисия в едномесечния срок, даден от здравното министерство на общинските здравни заведения. Целта на заповедта беше да се реши проблемът с дългото чакане на пациентите за освидетелстване.  „Гражданите..

публикувано на 07.05.24 в 15:29

Старозагорският куклен театър на фестивали през май

Старозагорският куклен театър ще участва през  следващата седмица  в три фестивала. На  8 май е участието в Сливен със спектакъла „Умници юнаци“ по приказките на Елин Пелин, реж. Красимир Господинов, който е част от програмата на XXVI Национален..

публикувано на 07.05.24 в 13:53

Отново пияни и дрогирани на пътя

Осем водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол и двама дрогирани са установили полицаите за седмица в Старозагорско.  Над 4 300 са проверените превозни средства в рамките на провелата се специализирана полицейска операция за спазване на..

публикувано на 07.05.24 в 13:50

Още две деца с коклюш са регистрирани в Ямболска област

Два нови случая на коклюш са регистрирани в Ямболска област. Заболяването е лабораторно доказано при деца на на 3 и 13 години. И двете деца са ваксинирани и при тях не се е наложило болнично лечение, уточни директорът на Регионалната здравна..

публикувано на 07.05.24 в 13:24

Старозагорски криминалисти иззеха над 160 грама марихуана

Мъж с над 160 грама марихуана залови полицията в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР.  На 25 април криминалисти от Второ РУ-Стара Загора извършили проверка на адрес в областния град, обитаван от 24-годишен криминално проявен мъж. Намерен е..

публикувано на 07.05.24 в 11:52

Недоволните от туристическа услуга потребители могат да потърсят правата си в 14-дневен срок

Потребителите могат да потърсят правата си, когато не са получили изобщо услугата си от туроператор или тя не е отговорила на отправената оферта, за която е сключен договор. Това припомни от ефира на Радио Стара Загора Габриела Руменова от..

публикувано на 07.05.24 в 11:08