Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До три месеца Старозагорска митрополия представя идеен проект за бившия ресторант „Аязмото“

Старозагорската митрополия ще представи до три месеца идеен проект за превръщането на бившия ресторант в парк „Митрополит Методий Кусев“ в Музей на митрополитите и Аязмото. Това стана ясно на среща между общински съветници и членове на Епархийския съвет на Старозагорската митрополия по повод предложението на кмета Живко Тодоров сградата да бъде дарена на Митрополията. Целта на разговорите бе правилно да бъде разбрано желанието на Църквата да придобие имота, съобщават от пресцентъра на Община Стара Загора.

Съдбата на сградата ще бъде обсъдена и решена от Общинския съвет в Стара Загора на редовното заседание на 31 януари.

„Това решение ще остане във времето и то ще бъде съдбовно, защото ще пребъде в годините и ще е в полза на всички старозагорци “, подчерта Митрополит Киприан. Подписаното от деветчленния  Епархийски съвет становище гласи, че поради дългата процедура по съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство на проекта за изграждането на Музей, както и обособяването на природно-научна  част към него, срокът за реализирането да бъде 10 години. В становището е изразена и надеждата, но и голямата отговорност, която носи Старозагорската  митрополия, за разрешаването по най-добрия начин на създалото се напрежение около имота в парка.

„Водени сме от желанието да направим нещо полезно за Стара Загора, с което подобаващо да отбележим 180 години от рождението на заслужилия и именит наш предшественик, блаженопочиналия Старозагорски  митрополит Методий“, се казва в становището представено пред старейшините днес.

„Вас Бог и народното доверие са поставили на това място, за да решавате мъдро и по съвест, Вам принадлежи правото да решавате, но и върху вас лежи отговорността за взетите решения, отговорност пред Бога, отговорност пред историята, отговорност пред нас – гражданите на Стара Загора“, завършва становището, адресирано до председателя на Общинския съвет Таньо Брайков и кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Милена Желева, председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания, поиска подробности за идейния проект на бъдещия Музей. Именно на тази комисия бе предложението да се отдаде имотът на църквата, но с няколко  условия, сред които срок за реализация, обектът да е за обществено ползване, с природно-научна експозиция към него и специална част, която да представя историята на емблематичния  парк.

По време на срещата арх. Петър Влахов, който е част от Епархийския съвет, даде срок от 3 месеца за представяне на идейния проект пред местните старейшини и общественост. „Със становището и ангажиментите, които поемате, съм убеден, че ръка за ръка – местната власт и църквата ще вървят напред, за да сме близо до човешките ценности, за да се развива и нашият град. Убеден съм, че това е правилното решение“, подчерта Николай Диков, водач на най-многобройната група общински съветници от ГЕРБ. Той отбеляза още, че един от пороците на модерното време, в което живеем, е пропагандата в социалните мрежи, която цели до голяма степен единствено разединение, а не конструктивни решения.

Иван Митров от БСП лява България – за Стара Загора също подкрепи идеята на Митрополията, като определи за единствено колебание срока, който бе първоначално предложен за гласуване – 5 години. „Ангажиментът, който поемате, е достатъчно сериозна заявка. Би било добре, още сега, при извършване на ремонтните дейности в парка, да се има предвид и да се обособи парцел, който с общи усилия от граждани и организации, да бъде обновен от тях, както е било навремето – да засадят дърво или друга растителност“, сподели Митров.

Част от присъстващите на разговора съветници отбелязаха, че срещата с представителите на Митрополията е закъсняла във времето. Те изразиха мнение, че голяма част от напрежението в публичното пространство и в социалните мрежи е можело да бъде избегнато при представяне на идеята. Сред тях бе Николай Овчаров от Реформаторски блок, който защити позицията си, че би било добре да бъдат по-широко обсъдени намеренията на Църквата. „Не съм против идеята, а по скоро би било редно решението да се вземе от гражданите на Стара Загора чрез референдум“, каза той.

Янко Янков от Коалиция „Истината за Стара Загора“ посочи, че в момента старейшините са между чука и наковалнята, затова колкото повече детайли се представят пред обществото, толкова по-добре би било. Да бъде отложено разглеждането на дарението на имота докато не бъде представен и обсъден идейният проект предложи съветникът Антон Андонов от ВМРО. Колегата му Недялко Ангелов от БСДП припомни, че години това място чака решение. „Смятам, че това, което предлагате, е най-доброто, което може да се случи с този терен. Вярвам, че ще се намерят средства и воля за това, обърна се той към Митрополит Киприан.

В отговор на спекулациите по темата със съдбата на мястото около бившия ресторант в парка, Старозагорският  митрополит Киприан  бе категоричен, че няма да допусне, в близост до гроба на Дядо Методий  и храма „Св. Теодор Тирон “ да преминават автомобили, както и подчерта, че от общо 16 дарени на  църквата имота от общината през последните години, на 7 от тях се градят, или вече са изградени храмове.

На заседанието на съветниците на 31 януари ще присъства представител на Старозагорската  митрополия, който ще представи цялото становище на Епархийския съвет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

55-годишен мъж от гълъбовското село Главан загина в катастрофа

55-годишен мъж от гълъбовското село Главан загина в катастрофа снощи. От полицията съобщават, че инцидентът е станал към 22.30 часа на пътя между Тополовград и село Хлябово.  Мъжът се е движил с лек автомобил „Фолксваген". Водачът е загубил..

публикувано на 02.10.24 в 10:02

Хладно утро, през деня до 24 градуса

Днес ще е предимно слънчево. Вятърът постепенно ще се ориентира от изток-югоизток и ще е слаб до умерен. Минималните температури ще са между 2 и 7 градуса, за София – около 5. Във високите котловинни полета на Западна България ще има условия за слана,..

публикувано на 02.10.24 в 07:49
Предавател на Радио Стара Загора на връх Аида

Планова техническа профилактика на УКВ предавател на Радио Стара Загора

Днес 02.10.2024 год. сряда, ултракъсовълновият предавател на Радио Стара Загора за района на гр.Хасково с честота 94,4 МHz е възможно да има прекъсване на излъчването от 09.00 до 17.00 часа, поради редовна годишна техническа профилактика на..

публикувано на 02.10.24 в 06:05

Откриват паметник на воеводата Димитър Маджаров в Свиленград за празника на града

 С кръгла маса „Бежанци и мигранти – памет за родните места на предците“ и връчване на званието „Почетен гражданин на Свиленград“ продължават празничните прояви по повод  Деня на Свиленград – 5-ти октомври. Бившият кмет на града Георги Манолов подари..

публикувано на 02.10.24 в 08:05
Павлина Делчева

Една фирма се е явила на конкурса за ремонта на Дома за възрастни хора в Старозагорски минерални бани

Една фирма се е явила на конкурса, обявен от община Стара Загора за ремонта на Дома за възрастни хора в Старозагорски минерални бани. Това каза за Радио Стара Загора ресорният зам.- кмет на община Стара Загора Павлина Делчева и допълни, че към момента..

публикувано на 01.10.24 в 16:21
Георги Георгиев

Връщат отново в ареста подсъдимия по делото "Дебора"

Подсъдимият по делото „Дебора“ Георги Георгиев отива отново в ареста. Това става след като окръжния съд в Пловдив отмени определението на районните магистрати за „домашен арест“.   Георгиев е обвинения за отправена закана за убийство към Дебора..

публикувано на 01.10.24 в 15:17

ВСС отново отложи избора за председател на Окръжния съд в Хасково

За пореден път ВСС отложи избора за председател на Окръжния съд в Хасково. Причината е, че изискана справка от НАП за един от  кандидатите, която все още не е постъпила. Отлагането беше поискано от председателя на Върховния административен съд – Георги..

публикувано на 01.10.24 в 14:47

Есенни литературни дни завладяват Стара Загора

С церемония по отчитане на резултатите и награждаване на отличените участници в XI Национален конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев“ ще започнат Есенните литературни дни в Стара Загора. Награждаването е от 17:30 в залата на Регионална библиотека..

публикувано на 01.10.24 в 14:23
Пилотен проект за телемедицина се реализира в столично средно училище

Зелена светлина за телемедицината у нас

Народното събрание узакони диагностиката и лечението от разстояние или т.нар. телемедицина преди седмица. В Закона за здравето депутатите записаха, че болниците могат да извършват мобилни профилактични и скринингови дейности в труднодостъпни и отдалечени..

публикувано на 01.10.24 в 13:26

Сливенският митрополит Арсений освети нов храм в ямболското село Завой

В ямболското село Завой днес, на големия православен празник “Покров на Пресвета Богородица“, сливенският митрополит Арсений освети новоизградения с дарения храм, носещ името “Покров на Пресвета Богородица“  "Доживяхме и в Завой да имаме храм!!! Разкраси..

публикувано на 01.10.24 в 13:06