Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветник атакува смяната на топонимите в съда

Общинският съветник от ДПС Тунджай Йозтюрк атакува пред Административния съд в Стара Загора преименуването на 868 старозагорски местности, потвърди пред Радио Стара Загора той.

Жалбата срещу решението на Общинския съвет за промяна на турско-арабските топоними с български е депозирана снощи в деловодството, съобщи говорителят на съда Ивелина Колева. Предстои съдия-докладчик да прецени има ли основания по нея да бъде образувано дело.

Тунджай Йозтюрк бе един от малцината съветници в Местния парламент, които не подкрепиха предложението на вносителите от ВМРО и „Атака“ за промяна на имената. То бе прието с 39 гласа „за“, 4 „против“ и 2 „въздържал се“ на 31 май и предизвика острата реакция на Главно мюфтийство още същия ден.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От "Възраждане" са против продажбата на общинска земя за частно онкоотделение в Стара Загора

На провеждащата се днес редовна сесия на Общински съвет Стара Загора, съветниците трябва да вземат окончателно решение по казуса с придобиването на общински терен от „Металик“ АД. Частното дружество, собственик на Болница „Тракия“, възнамерява да..

публикувано на 27.06.24 в 11:13

Работодателите са длъжни да осигурят нормални условия на труд в жегите

По време на екстремно високи температури навън, работодателите са длъжни да направят оценка на риска и да осигурят климатизация и вентилация на помещенията при работа на закрито. Когато се работи на открито, те трябва да предприемат организационни..

публикувано на 27.06.24 в 11:10

Ивета Лазарова остава председател на Общинския съвет в Стара Загора

Ивета Лазарова от групата на „Алтернативата на гражданите-ВМРО“ остава председател на Общинския съвет в Стара Загора след проведената в началото на днешното заседание процедура по таен вот. За пореден път от групата на Възраждане поискаха оставката й..

публикувано на 27.06.24 в 10:59

Шофьорът на цистерната, влачена от товарен влак, е без опасност за живота

49-годишният шофьор на цистерната, която вчера беше ударена от товарен влак в симеоновградското село Калугерово е настанен за лечение в болница, без опасност за живота, съобщават от полицията. Припомням, че инцидентът стана на неохраняем жп прелез..

публикувано на 27.06.24 в 10:38

В Художествената галерия откриха изложба на известния старозагорски творец Ботьо Ботев

Изложбата от 40 творби – живопис, акварели, сух пастел и рисунки, посветена на 70-годишнината от рождението на старозагорския художник Ботьо Ботев (1954-2012), беше открита в Художествената галерия в Стара Загора. Експозицията е  озаглавена „Диалози“и..

публикувано на 27.06.24 в 10:06

Законодателна мярка може да остави пазара без най-купуваните видове хляб, алармират от бранша

„От 1 юли влиза в сила законодателната мярка, свързана с 15% таван на надценката на хляба, която ще доведе до абсолютна катастрофа по веригата производител – дистрибутор – търговец. Хлябовете бял, типов и „Добруджа“ , които са обект на тази мярка,..

публикувано на 27.06.24 в 09:38

Товарен влак и цистерна за гориво се сблъскаха край Калугерово, няма сериозно пострадали

Товарна влакова композиция и цистерна за гориво са се сблъскали край симеоновградското село Калугерово, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Хасково. Сигналът за инцидента е подаден в 16:45 часа. Ударът е станал на..

публикувано на 26.06.24 в 18:55

Нова изследователска разходка ще търси „Невидимата Августа Траяна“

Безплатен градски тур от поредицата „Стара Загора – Неразказани истории по правите улици“ ще се проведе в събота, 29 юни 2024 г., от 9.30 часа, оповестиха от отдел „Туризъм“ в Община Стара Загора. Темата на изследователската разходка ще бъде..

публикувано на 26.06.24 в 18:22
Община Стара Загора

6 фирми и 85 души са сигурните участници в Нощта на индустрията в Стара Загора

85 души се регистрираха до момента, за да участват в първото пилотно издание на Нощта на индустрията в Стара Загора . Това оповести днес Росица Райкова, началник на Отдел „Инвестиции, енергийна ефективност и зелен преход“ в Община Стара Загора...

публикувано на 26.06.24 в 18:20

Лидерът на ДПС в Хасково стана областен управител

Министерски съвет назначи Мехмед Атаман за областен управител на Хасково , съобщават от правителствената пресслужба.  Той е бил депутат в 42-то и 43-то Народно събрание. Преди това е бил заместник-областен управител на Хасково, както и заместник-кмет на..

публикувано на 26.06.24 в 17:41