Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вярваме в данните на лабораториите, заявиха от Асоциацията на овцевъдите и козевъдите

Не се съмняваме в данните на френската лаборатория, която изследва пробите от животните в Странджа. Запознати сме с официалните протоколи от изследванията и не можем да отхвърляме очевидното- съобщи Симеон Караколев- председател на Асоциацията на овцевъдите и козевъдите в България.

Исканията на бранша са удовлетворени на 95%, включително е изпълнено и условието за уволнение на чиновници от министерството на земеделието, които имат пряко отношение към животновъдството и случая с чумната епидемия.  По- високи обезщетения по програмата De minimis са заложени в следващия държавен бюджет. Караколев потвърди негативните тенденции в развитието на сектора, като обяви, че от 2006 год. до днес стадата от кози и овце са намалели от 2 млн и 300 хил. до 1,5 млн животни. За 30 год. стадата са намалели с близо 9 млн животни. Председателят на Асоциацията отново се обяви за отмяна на наредба 3, която разпределя средствата по държавната помощ в сектора. Парите на едни животновъди са обвързани от реализацията на продукцията, а на други не и това разделя бранша- допълни той. Предстои разглеждането и приемането на стратегия за развитието на българското животновъдство, защото иначе отрасълът е обречен. Според Караколев, трябва да бъдат защитени малките и средни ферми, които са гръбнакът на животновъдството и по- справедливо да бъдат разпределяни европейските средства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложение събира най-доброто от родното животновъдство в Сливен

Родната порода бивол „Българска мурра“ ще може да бъде видяна на  Националното изложение по животновъдство,  което започва днес в Сливен.  Заради усложнената епизоотична обстановка на изложението  тази година няма да бъдат представени дребни преживни..

публикувано на 18.10.24 в 07:40
Чирпан

Кампания "5 минути за здраве" с безплатни изследвания в Чирпан

Кампания срещу рака на белия дроб и превенция на рисковите за заболяването, фактори,  се провежда днес от 9 до 12 часа в Чирпан.  На площада пред Общината в града на Яворов всеки желаещ може да се възползва от новите технологии в медицината като..

публикувано на 18.10.24 в 07:35

Слънчево, но хладно и ветровито

Днес над страната ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България - временно силен от север, съобщават от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 12° и 17°, в София: 15°-16°. В планините ще бъде предимно..

публикувано на 18.10.24 в 05:43

Заради шарка умъртвяват овце и кози в хасковското село Узунджово

Огнище на шарка по дребните преживни животни е установено в животновъден обект в хасковското село Узунджово. Заради заболяването ще бъдат ликвидирани с 307 овце и 217 кози в засегнатата ферма. Областната епизиотична комисия в Хасково предлага да..

публикувано на 17.10.24 в 16:39

По-високи местни данъци и такси предлага администрацията в Казанлък

По-високи местни данъци и такси от началото на 2025 година ще плащат жителите на община Казанлък, след като окончателно бъдат приети измененията в Наредба № 31. Готвените данъчни промени бяха подложени на обществено обсъждане днес в Община Казанлък...

публикувано на 17.10.24 в 16:20

Осъдиха мъж за трафик на мигранти

По бързо производство на Районна прокуратура-Стара Загора 54 г. мъж е осъден на 2 г. и 4 м. затвор за подпомагане на афганистански граждани да преминат незаконно през страната, съобщават от прокуратирата.  Мъжът е признат за виновен за това, че на..

публикувано на 17.10.24 в 16:01
Повод за анализа стана недоволството на жителите на село Крушаре, заради честите аварии в остарелия водопровод.

Община Сливен заделя собствени средства за ВиК проектиране

Община Сливен ще задели собствени средства за проектиране подмяната на водопреносната мрежа на населените места. Тези средства ще бъдат включени в капиталовата програма на общината за следващата година. Вече е разпоредено да се направи цялостен анализ..

публикувано на 17.10.24 в 15:39

Слаб интерес към демо машината за гласуване в Ямболско

При изключително слаб интерес протича демонстрационното гласуване с машини в Ямболка област. В началото на следващата седмица започват присъствените и онлайн обучения на членовете на секционните избирателни комисии в петте общини на областта...

публикувано на 17.10.24 в 15:35

Със заема от БЕХ плащат заплатите в "Мини Марица-изток"

По разпореждане на министъра на енергетиката Владимир Малинов и в съответствие с договора за заем, сключен на 16 август 2024 г. между "Български енергиен холдинг" ЕАД и "Мини Марица-изток" ЕАД, днес холдингът преведе на минната компания 16 млн. лв...

публикувано на 17.10.24 в 14:36
Снимка: Стоян Радев

В Сливен откриха изложба по повод 190 г. текстилна индустрия

Винилна изложба посветена на 190 години от началото на текстилната индустрия в Сливен бе отрита на площад „Цар Освободител" пред сградата на общината. Изложбата е под надслов  „Добри Желязков Фабрикаджията – първият български предприемач". Организатори са..

публикувано на 17.10.24 в 14:12