Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канят с писма 2000 старозагорци да се изследват за Хепатит С

Близо 2000 старозагорци ще получат покани да се изследват безплатно за Хепатит С. Това ще стане по пилотен проект към Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията в Стокхолм. Международния проект SPHERE-C за изследване за хепатит С се осъществява с помощта на  Института „Роберт Кох“, обществен институт по здравеопазване в Германия, в партньорството на Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Стара Загора и Община Стара Загора.

Проучването има за цел да предостави реална информация за разпространието на  вируса, обясни д-р Златина Нанева от Регионалната здравна инспекция.  „Хепатит С като вирус е много устойчив. Води до тежки усложнения, характерно е също, че има и безсимтомно протичане. Затова и проекта е значим, за да се разбере какъв е отоносителния дял на заразените с вируса“, каза д-р Нанева.

Проучването е пилотно и ще се проведе в периода от 5 септември до 16 ноември, като община Стара Загора е единствената в България включена в този пилотен проект, обясни д-р Рут Цимерман, Институт „Роберт Кох”, Берлин, Германия, главен ръководител на проекта. „Всяка година от хепатит С в света умират около 400 000 души, инфекцията може да бъде лекувана, но достъпът до лечение е слаб, затова Световната здравна организация разработи Глобална стратегия с цел елиминиране на вируса до 2030 година“, съобщи д-р Рут Цимерман. По думите й за страните от Европейския съюз липсват данни, затова е започнало пилотното проучване. То се провежда в градове в Исландия, Италия, Финландия и България-конкретно в Стара Загора. Д-р Цимерман призова всички, които са получили писма да се включат в проекта.

Покани се изпращат на избрани на случаен принцип хора навършили 18 години, подбрани са равномерно с различна възраст, пол, социално положение, за да може изследването да е представително, обясни секретарят на община Стара Загора Делян Иванов.

Очаква се поне 1000 да се изследват, да научат своя статус, тези които се окажа носители ще бъдат насочени за последващо лечение, обясни д-р Златина Нанева. Тя уточни, че изследванията ще се правят в Здравната инспекция в Стара Загора, като екипът ще работи и в събота от 8.30 до 13.30 часа, както и с удължено работно време до 19 часа всеки делничен ден. „Целта е работещите хора да имат алтернатива да дойдат след работно време или в почивните дни. Имаме и мобилни екипи, които ще обикалят в различни квартали, като информация за техните кампании ще има на сайта на РЗИ“, каза още д-р Нанева. Тя уточни също, че ако има желаещи да бъдат изследвания, но не са сред поканените също могат да се изследват безплатно в лабораторията на Регионалната здравна инспекция.

Министерство на здравеопазването ще сформира екип, който да подготви и национална програма за превенция на Хепатит С за следващите 5 години, обясни д-р Тонка Върлева от Министерство на здравеопазването и консултант по проекта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Град Стара Загора

Местят 10 групи на детски градини заради ремонти

Три детски градини в Стара Загора ще бъдат основно ремонтирани през летните месеци. В две от тях вече започна работа, като децата ще бъдат пребазирани в други детски заведения.  Ремонтните дейности в ДГ № 31 „Слънце“ и № 33 „Люляк“, вече..

публикувано на 02.06.24 в 17:42

Празниците на розата в Казанлък са част от новия филм на проф. Бетани Хюз

Празниците на розата в Казанлък ще бъдат част от най-новия филм, който снима у нас световноизвестният историк и водещ проф. Бетани Хюз. Това е втора документална лента за съкровищата на България, която тя подготвя. Филмът ще бъде излъчен в над 120..

публикувано на 02.06.24 в 17:30
Празници на розата в Казанлък

Повече от 5500 участници се включиха в шествието за Празника на розата в Казанлък

Повече от 5500 участници се включиха в тазгодишното карнавално шествие, с което бяха закрити Празниците на розата в Казанлък. Тази година мотото му е „Прелестите на Долината на розите“. Множеството по традиция беше водено от новата Царица роза..

публикувано на 02.06.24 в 13:32

Ученици-доброволци може да помагат в розобера

Проблемът с работната ръка при прибирането на розовата реколта обсъдиха кметът на Казанлък Галина Стоянова и министрите на туризма и образованието Евтим Милошев и Галин Цоков по време на тържествата за 121-е Празници на розата. Служебният..

публикувано на 02.06.24 в 13:23

Стара Загора се преклони пред подвига на Христо Ботев и загиналите за България

Стара Загора се поклони пред подвига на Христо Ботев и загиналите на свободата на България. Десетки граждани участваха в общоградския ритуал пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методий Кусев“, организиран от..

публикувано на 02.06.24 в 13:20

Летни температури в неделния ден

Днес времето ще бъде предимно слънчево , след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, повече в западната половина от страната, ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Има условия и за градушки.  Вятърът временно ще се..

публикувано на 02.06.24 в 09:55

С ритуален розобер и пъстро шествие отбелязват 121-те Празници на розата в Казанлък

В неделния ден по традиция е кулминацията на Празниците на розата, като фестивалът, който е сред най-старите в Европа ще навърши 121 години. Очакват се хиляди туристи от цял свят. Тържествата започват в 10 часа с ритуалите розобер и розоварене в..

публикувано на 02.06.24 в 06:00

Откриха „Златната липа“ 2024, Ели Скорчева не удържа сълзите си с наградата за цялостен принос в киното

Единадесетото издание на кинофестивала „Златната липа“ в Стара Загора официално беше открито тази вечер с тържествена церемония в залата на Старозагорската опера. Преди това обаче официалните гости на събитието и нетърпеливите зрители се..

публикувано на 01.06.24 в 21:34

Стара Загора отново става столица на европейското кино с откриването на фестивала "Златната липа"

Кинофестивалът „Златната липа“ стартира днес, точно в 17.30 ч., с официална церемония в Държавна опера Стара Загора.  Пресконференция за старта на Международния кинофестивал за ново европейско кино през 2024-та бе дадена по-рано през деня...

публикувано на 01.06.24 в 17:37

Казанлък се побратими с виетнамския град Лай Чау

На официална церемония днес кметът на Казанлък Галина Стоянова подписа Меморандум за разбирателство за установяване на приятелски отношения на сътрудничество между Казанлък и виетнамския град Лай Чау.  В документа представителите на виетнамския град Лай..

публикувано на 01.06.24 в 17:17