Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват Комплекс за образование, здраве и култура в ромски квартал в Сливен

Многофункционална сграда за образование, култура и здравеопазване отваря врати в ромския квартал „Надежда“ в Сливен, съобщават от община Сливен. Над 130 деца ще имат възможност за първи път в живота си да посещават детска ясла и градина в „Надежда“, ромския квартал на Сливен след откриването на новата многофункционална сграда, изградена с подкрепата на швейцарското правителство.

На официалното откриване на новата сграда на 22 ноември, четвъртък се очаква да присъстват вицепремиерът Томислав Дончев, посланикът на Швейцария Мюриел Берсе Коен, кметът на Сливен Стефан Радев, заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Модерната сграда е в непосредствена близост до Центъра за административно обслужване в „Надежда“, което я прави достъпна за всички граждани на квартала. Тя е първия по рода си комплекс за образование, здраве и култура в „Надежда“, където живее предимно ромско население. В нея ще се помещават още здравен център с три лекарски кабинета и културно-образователен център, от които кварталът също има належаща нужда. Единствен в „Надежда“ за интегрирани услуги, новият комплекс е изключително важен за работата на Община Сливен, местните неправителствени организации, училища, детски градини, здравни и образователни медиатори за интеграцията и социалното включване на ромската общност.

Изграждането на многофункционалната сграда е по проекта на Община Сливен за социално включване на роми и други уязвими групи, изпълняван в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички) на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Стойността на проекта е 2 791 985 лв., като 85% е швейцарското финансиране, а 15% - националното съфинансиране. 
Програма ЗОВ се изпълнявана в периода 2015 – 2019 с основни направления образование и здравеопазване, като подкрепя също културната идентичност и овластяването на ромската общност.

ЗОВ работи в шест големи общински центъра - Бургас, Монтана, Русе и Сливен, Пловдив и Шумен. Основната й цел е да се подобри достъпът на общността на ромите и другите уязвими групи до качествено образование в детските градини и начални училища, както и до първично здравеопазване, репродуктивно, майчино и детско здраве. Министерството на труда и социалната политика е основен партньор от българска страна, участват също министерствата на здравеопазването и на образованието. Общата стойност на Програмата е 13 750 450 лв., като швейцарският принос е 11 764 000 лева.

Основните резултати по ЗОВ досега: близо 460 деца посещават новоизградени детски градини, разширения на училища и общностни центрове (Монтана, Сливен, Бургас и Шумен); повече от 900 деца имат уроци по български и наваксващи занимания; близо 1 000 родители са участвали в родителски занимания или са консултирани от 17 образователни медиатори и педагози; над 8 000 души са обхванати от здравни кампании и индивидуални консултации по въпроси на здравното осигуряване, първичното здравеопазване и семейното планиране.

Основни принципи на ЗОВ са: интегриран подход, устойчивост и обвързаност с централни и местни институции. Дейностите в Програмата са практични и съобразени с особеностите и конкретните нужди на ромската общност и уязвимите групи, като се основава на разбирането, че образованието и здравето са основни предпоставки на социалното приобщаване. Програмата работи в тясно сътрудничество с местни и централни институции, които да продължат добрите практики и да мултиплицират нейния модел след приключването й 2019.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Близо 250 полицаи ще следят за реда на утрешните избори за Общински съвет в Хасково

Близо 250 полицаи ще следят за реда и нормалното протичане на вота на утрешните избори за нов Общински съвет в Хасково, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в областния град. До вотът се стигна, след като съдът касира резултатите от..

публикувано на 22.06.24 в 12:36

Стара Загора е домакин на детския фестивал „Промая“

От 10:30ч. до 14ч. на 22 юни, събота, в парк „Пети октомври“ в Стара Загора ще се проведе третото издание на детския фестивал „Промая“. Тазгодишният акцент в събитието е еко насочеността, рециклирането, нулевият отпадък и опазването на планетата..

обновено на 22.06.24 в 08:04

Черешова задушница е

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Това е един от трите дни в православния календар за общ молитвен помен. Р аздават се череши в памет на починалите близки. В православната..

публикувано на 22.06.24 в 07:10

Прогноза за времето

Днес ще бъде предимно слънчево и горещо. Следобед над планинските райони ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и ще прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 34° и..

публикувано на 22.06.24 в 07:05

Вандалски прояви налагат монтирането на камери в двата гробищни парка на Стара Загора

Двата гробищни парка на Стара Загора на „Хрищенско шосе“ и до село Богомилово са в прилично състояние, окосени и почистени, съобщи в ефира на Радио Стара Загора във връзка с предстоящата утре Черешова Задушница директорът на Общинско предприятие..

публикувано на 21.06.24 в 15:44

В Стара Загора връчиха награда на името на строителя на президентския дом в Бояна

Випуск 2024 на Професионалната гимназия по строителство архитектура и геодезия „Любор  Баер“ получи дипломите си за завършено средно образование с успех над „Много добър 5:00“.   Във всяка от петте паралелки има отличници. Към завършилите124-ма..

публикувано на 21.06.24 в 15:15
Хасково

В 152 секции ще гласуват в Хасковско на извънредните избори за общински съвет

Днес е последният ден от предизборната кампания за извънредните избори за общински съвет в Хасково, насрочени за 23 юни. До вотът се стигна, след като съдът касира резултатите от изборите на 29 октомври миналата година. Общо 337 са..

публикувано на 21.06.24 в 14:55

Детски забавления за безопасно лято в Стара Загора

Детски забавления под мотото „Безопасно лято в града“, посветено на пътната безопасност, ще се проведе в петък 21 юни, от 17:00 часа, източно от сградата на Община Стара Загора. От СНЦ „Аз съм бъдещето, пази ме“, канят всички деца на възраст от 3..

публикувано на 21.06.24 в 14:35

Дълголетниците в Шипка са пример за единство и стоицизъм в трудностите

Седмица след опустошителната буря с градушка, която нанесе сериозни материални щети на къщите и дворовете в гр. Шипка, в пенсионерския клуб се организира среща на мъдростта с младостта “ 90 +“.  „Всички 18 дълголетници, над 90 години, най-възрастният..

публикувано на 21.06.24 в 14:34

Лимоните и ягодите са единствените плодове, чиито цени бележат ръст

Стабилен и спокоен остава пазара на хранителните стоки от потребителската кошница. При основните продукти единствено свинското и пилешкото месо са с по-високи цени спрямо същия период на миналата година. Това съобщи за Радио Стара Загора Владимир..

публикувано на 21.06.24 в 13:40