Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ ДО БОГОЛЮБИВИЯ КЛИР, ВСЕЧЕСТНОТО МОНАШЕСТВО И ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ ОТ СТАРОЗАГОРСКА ЕПАРХИЯ

„Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение“ /Лука 2:14/ 


Възлюбени в родилия се Богомладенец, братя и сестри,

чеда на Светата православна Църква, 


В този празничен ден, отново чуваме светлото благовестие, отправеното  към всички  богопредани  чеда: „Дева днес ражда  Свръхестествения“. Бог Слово става човек, Син Божий става Син Човешки, ражда се на земята Христос Господ. Благовестие велико, благовестие, преливащо от радост и  благовестие тайнствено, защото „Велика е тайната на благочестието“ /1 Тим.3: 16/.

Любовта на Бога в пълнота се излива върху човешкия род и  изпълва цялото творение  с пресветъл смисъл, с вяра и надежда. Незалязващата светлина осиява  Витлеемската пещера, дето смирената Майка-Девица ражда Спасителя на света, стопля жадуващите ни сърца с вяра , благодат и истина. Пророк Исаия, вдъхновен от  Светия Дух, пише за  този светъл празничен Ден: „Младенец ни се роди – Син ни се даде; властта е на раменете Му, и ще Му дадат име: Чуден, Съветник, Бог крепък, Отец на вечността, Княз на мира“ / Ис.9:6/.

Божият Син идва в света така, както е предсказан. Дева ражда Този, Който превишава всяко естество. Богочовекът, Който стои по-високо от целия съществуващ тварен свят, слиза на земята. Хиляди ангели, небесното войнство, с несравнимаангелска възхвала  прославят Родилия се. Радват се и нашите вярващи  сърца, които търсят и свои пътища за възхвала.

В радостта ни е необходима  мъдрост, в нашата възхвала към  Богомладенеца - християнски дела, защото „вярата без дела е мъртва“ /Иак.2:26/.

Духовните  дълбини на празника  дават преизобилна благодат и подтик за преосмисляне на собствената ни житейска и християнска пътека, на собственото ни съществуване. Очите на духовното ни сърце  могат да видят тайната на Боговъплъщението само тогава, когато  спазваме  словото на Този, Когото твърдим, че обичаме /ср. Йоан 14:23/.  Смирението и любовта са  посланията на Рождество Христово.  Надеждата на Бога за всеки  от нас е, че тези послания  ще бъдат чути. Нека се вслушаме в тихия им и вечен зов.

Божията любов, в  смирението си, ни чака да я видим в малката каменна ясла на старата пещера. Тя е там и в този величествен ден, и винаги. Бог се ражда смирен, живее в пълно смирение, и в смирение завършва  спасителното Си за човеците дело.

Нека благодатта на Светия Дух да ни помага ревностно да изпълняваме Божиите заповеди, без които няма истинска вяра, няма истински християнски живот и спасение, няма спасително смирение. Нека тази благодат на Светия Дух, получена и получаванаот нас в Тайнствата на светата Църква, да бъде средство за нашето единение с Христа и източник на вечна божествена радост тук и в бъдещия век, в небесното Царство на  Христа, нашият истинен Бог, роден от Пречистата Дева Мария заради нашето  спасение.

Само така ще се изпълним с духовентрепет и душите ни ще бъдат в единение с величието на празника, с неизказаното Рождество  на нашия Спасител, добър и вечен, дошъл да  благослови и спаси всички ни, да ни помири с небесния Отец идани бъде винаги „светлината на живота“ /Йоан 8:12/.

  ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!  АМИН!

  СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ КИПРИАН

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Факултет „Техника и технологии“ тържествено отбеляза 60 години висше образование в Ямбол

С пъстра празнична програма Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол отбеляза 60 години висше образование в града. Празничният ден започна в заседателната зала на факултета, където бяха връчени грамоти за принос в развитието и утвърждаването на..

публикувано на 27.09.24 в 15:56

Старозагорски криминалисти иззеха предмети с белези на културно-исторически ценности

На 25.09.2024г. полицейски служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР-Стара Загора са извършили проверка в къща, в с. Християново, обитавана от двама мъже на 39 и 37 години.  Намерени и иззети са медальон от бял метал и..

публикувано на 27.09.24 в 15:49

Под надзора на Районна прокуратура-Стара Загора се извършва разследване за държане на наркотици и неизпълнение на полицейско разпореждане

Районна прокуратура-Стара Загора наблюдава досъдебно производство за извършени четири престъпления – за държане на високорисково вещество – метамфетамин, за отказ от извършване на полицейска проверка, за управление на нерегистриран мотоциклет и..

публикувано на 27.09.24 в 15:42

Най-новият и роботизиран завод на "Арсенал" отваря врати в Стара Загора

С ден на отворените врати и редица прояви казанлъшката оръжейна "Арсенал" отбелязва 100 години в Казанлък и 146 години от съществуването си. Заводът остава най-големият работодател в област Стара Загора . Над 10 000 души работят сега в дружеството, а по..

публикувано на 27.09.24 в 15:06
Иван Станчев, Николай Михайлов, Стефан Христов и Христо Чапанов

Състезание "Лозарски пътища" организират в Чирпан

Състезание по колоездене и бягане ще се проведе в рамките на три дни в чирпанското село Могилово. От 11 до 13 октомври второто издание на събитието ще придобие по-мащабни размери. Този път към него има организирана и фестивална част . Ще има..

публикувано на 27.09.24 в 14:56

Онлайн надпреварата за Кмет на годината стартира на 1 октомври

За 12-та поредна година старозагорци могат да изразят своите лични пристрастия и одобрения в националния конкурс „Кмет на годината“ 2024 г., чийто организатор е сайтът www.kmeta.bg . Участието в онлайн гласуването е с вот в платформата..

публикувано на 27.09.24 в 14:05

От 30 септември започват строителни дейности на ул. „Георги Гарабчи войвода“ в Ямбол

От 30 септември (понеделник) в Ямбол започва ремонт на улица „Георги Гарабчи войвода“, обхващащ участъка между улица „Русе“ и улица „Индже войвода“. Строителните дейности ще се извършват на три етапа, като целта е цялостна реконструкция и модернизация..

публикувано на 27.09.24 в 14:01

Как да борим болестите с билки, ще разясни фитотерапевт на лекция утре

Здравна лекция на тема „Лечебната сила на Природата срещу хронични заболявания“ ще помогне на феновете на натуралния начин на живот да избегнат химията. Лекцията ще се състои на 28 септември 2024 г., събота, с подкрепата на Община Стара Загора...

публикувано на 27.09.24 в 11:59

Община Стара Загора отбелязва Световния ден на туризма с цветна програма

С пъстра програма Община Стара Загора посреща Световния ден на туризма днес. Темата тази година е „Туризъм и мир“ и поставя акцент върху ролята на туризма за опазване на мира и разбирателството между народите и върху неговото значение за устойчивото..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Множество отличия за ямболските учители на Двадесетата юбилейна учителска спартакиада

Множество купи и медали спечелиха ямболските учители, които взеха участие в Двадесетата юбилейна учителска спартакиада, която се проведе в курортния комплекс „Албена“. В спортното събитие взеха участие близо 500 учители от 30 общини, които бяха..

публикувано на 27.09.24 в 11:21