Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зелената книга" взе наградата "Оскар" за най-добър филм

Актьорът Димитър Маринов, който развя българското знаме на церемонията „Оскар“, на която за най-добър филм беше отличен „Зелената книга“.
Снимка: Ройтерс

Филмът "Зелената книга" спечели най-важната награда на 91-вите "Оскари", раздавани от Американската филмова академия -  за най-добър игрален филм. За най-престижната от общо 24-те позлатени статуетки се бориха още 7 филма, сред които "Рома, "Черната пантера" и "Черен в клана", а също и "Бохемска рапсодия", и "Фаворитката", както и "Роди се звезда", и "Вице". Продукцията, в който има и българска следа сред актьорския състав - Димитър Маринов, спечели „Оскар“ и за оригинален сценарий, а за най-добър адаптиран сценарий беше отличен филмът „Черен в клана“.

Мексиканецът Алфонсо Куарон пък получи наградата "Оскар" за най-добър режисьор на Американската филмова академия. Той беше отличен за филма "Рома", определян като полубиографичен, тъй като прозират мотиви за неговото лично израстване в Мексико. „Рома“ спечели златна статуетка и в категорията „Най-добра кинематография“, присъждаща се за операторско майсторство, както и в тази за най-добър чуждоезиков филм.

Актрисата Оливия Колман спечели "Оскар" за най-добра главна женска роля във филма „Фаворитката“, в който се превъплъти в ролята й на Кралица Анна Стюарт, а актьорът Рами Малек - за най-добра главна мъжка роля във филма „Бохемска рапсодия“, в който изигра легендарния вокалист на "Куийн" Фреди Меркюри. Лентата беше отличена и за музиката си - в категориите „Най-добър монтаж на звуковите ефекти“ и „Най-добър звуков микс“, както и в катерогията "Най-добър филмов монтаж". А Песента „Shallow“ от лентата „Роди се звезда“ в изпълнение на Лейди Гага и Брадли Купър спечели златна статуетка в категория „Оригинална песен“.

Първият „Оскар“ по време на 91-вата церемония за връчване на наградите получи актрисата Реджина Кинг. Тя беше удостоена с престижното отличие в категорията „Най-добра поддържаща женска роля“ за превъплъщението й в ролята на Шарън Ривърс във филма „Ако Бийл стрийт можеше да говори“. А златна статуетка в категорията "Най-добра поддържаща мъжка роля" спечели актьорът Махершала Али за ролята му на доктор Доналд Шърли във филма "Зелената книга".

За най-добър документален филм „Оскар“ спечели лентата „Фрий соло“, дело на екип на „Нешънъл джиографик“, а за най-добър кратък такъв - „Точка. Край на изречението“. Като най-добра анимация беше отличен „Спайдърмен: В Спайди-вселената", а „Бау“ - за късометражен анимационен филм и за най-добър игрален късометражен филм - „Скин“.

„Оскар“ за най-добър грим и прическа спечели филмът „Вице“, а „Оскар“ за най-добър дизайн на костюм и за най-добри декори - филмът „Черната пантера“, който спечели и статуетка и за оригинална музика. Филмът „Първият човек“, посветена на Нийл Армстронг – първият астронавт, стъпил на Луната, пък получи наградата за най-добри специални визуални ефекти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С над 30 парчета DOWNTOWN представят „Рок свят“ на 26 октомври

Над 30 парчета в три серии са подготвили старозагорската рок група DOWNTOWN за концерта промоция на най-новия си албум „Рок свят“. Освен новите песни те ще забият и предходния си албум, както и много български и световни рок хитове. Концертът ще..

публикувано на 20.10.24 в 16:47

Община Павел баня връчи наградите в литературния конкурс „Стефан Фурнаджиев”

На церемония в „Джанановата къща” в село Габарево днес беше връчена голямата награда в литературния конкурс „Стефан Фурнаджиев“, организиран от община Павел баня. Отличието заслужи Мариана Бечева за книгата й „За Тъжа – тъй, дето не се запише..

публикувано на 17.10.24 в 14:16

Стефанка Мирчева представя осмата си поетична книга "Прозорец навътре"

Осма поетична книга представя в Стара Загора Стефанка Мирчева. Премиерата на сборника „Прозорец навътре“ ще се състои от 18:00 ч., днес в залата на Регионална библиотека „Захари Княжески“ в Стара Загора. Стефанка Мирчева определи новата книга като..

публикувано на 16.10.24 в 14:13
Държавна опера Стара Загора

Кубинска сарсуела ще представи Държавна опера Стара Загора

В седмицата на културата на Куба Държавна опера Стара Загора ще представи сарсуела . Това е един жанр, който е непопулярен, но красив. „Подобно на оперетата има музикално действие и съдържание, има и говорни моменти и елементи.“ - разказва..

публикувано на 16.10.24 в 14:02

В Сливен откриват изложба посветена на 190-годишнината на текстилната индустрия

Изложба посветена на 190-годишнината на текстилната индустрия у нас откриват в Сливен днес . Експозицията се състои от десет винилни платна обединение под името „Добри Желязков Фабрикаджията – първият български предприемач“. Те представят..

публикувано на 16.10.24 в 14:00

Яница Радева поднася трагичните събития с упойката на думите

Есенните литературни дни в Стара Загора днес продължават с поканата на Библиотека "Родина" и ИК "Жанет 45" за среща с Яница Радева и представянето на новия й роман "Годината, която започна в неделя" . Повествованието пренася читателя в едно отминало..

публикувано на 15.10.24 в 16:34

"На село" - от една къща и през четирите сезона

Разходка до село Шейново, където я отвежда и личния живот, ни предлага Стоянка Кънчева, която ще хване за ръка посетителите на фото изложбата й "На село". Експозицията е разположена в Музея на фотографията, гр. Казанлък, а откриването е тази вечер..

публикувано на 15.10.24 в 13:24

В Сливен откриха изложба с рисунки върху коприна

„Жалони по пътя" е заглавието на изложбата от 45 експресивни рисунки върху коприна, които представи пред сливенската публика художникът и преподавател по художествена тъкан Данелина Косева.  Изложбата бе открита в галерия „Май"  и събра приятели,..

публикувано на 14.10.24 в 17:27
Ямбол

До декември продължава конкурса за куклена пиеса "Михаил Лъкатник" в Ямбол

Конкурсът за написване на куклено-театрална пиеса за Националния фестивал „Михаил Лъкатник" в Ямбол ще продължи до началото на декември, информираха от държавния куклен театър в Ямбол. До момента са постъпили 16 творби . Конкурсът се организира..

публикувано на 14.10.24 в 08:57

В ямболския куклен театър подготвят спектакъла „Кой ме гъделичка?"

В ямболския куклен театър „Георги Митев" започнаха репетиции на спектакъла „Кой ме гъделичка?" Премиерната постановка ще зарадва най- младата публика на града в началото на ноември.  Автор на пиесата на Румен Николов, а неин режисьор е Евелина..

публикувано на 12.10.24 в 12:08