Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново - център на националните чествания за 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция

Снимка: БГНЕС

И през днешния ден Велико Търново ще бъде център на националните чествания за 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция.

Денят започва с тържествен молебен в катедралния храм „Рождество на Света Богородица“. В 10,30 часа в залата на Учредителното събрание започва тържествено заседание на 44-то Народно събрание на Република България. Събитията опреди 140 години ще оживеят благодарение на театрална възстановка, подготвена от актьори от МДТ „Константин Кисимов“. След акапелно изпълнение на химните на Република България и Обединена Европа от Детска вокална група „Пеещи камбанки“, в залата от гвардейци ще бъде внесен оригиналът на Търновската конституция. След изказвания на председателите на парламентарните групи и председателя на Парламента Цвета Караянчева, ще бъде прието Обръщение към българския народ по повод паметната годишнина.

Паралелно с тържественото заседание на Народното събрание, в НЧ „Надежда - 1869“ ще се проведе открит „Урок по Конституция“ за учениците от всички великотърновски училища. В същия час открити уроци ще започнат във всички учебни заведения на територията на страната. Родолюбивата инициатива е на Цвета Караянчева.

В 12,30 часа празнично шествие ще премине по главната улица на Велико Търново и ще стигне до паметника „Майка България“, където ще бъдат поднесени венци и цветя. В 12,45 часа в центъра на града жителите и гостите на старата столица ще могат да се насладят на тържествената церемония-спектакъл „Искри“, в изпълнение на Националната гвардейска част и със съдействието на Министерството на отбраната. Следва празнично хоро, което ще поведат изпълнителите от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“.

Вечерта ще приключи с тържествена заря-проверка на площад „Цар Асен I” в 20,30 ч., след което ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина“, съчетан с празнични илюминации.

Инициативата за честванията е на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Основна роля за провеждането на събитията изигра и специално сформиран инициативен комитет от видни великотърновци. Той внесе предложение Велико Търново официално да получи статут на историческа и духовна столица на България, а 16 април – Денят на Търновската конституция, да бъде обявен за официален празник.

Сред участниците в този инициативен комитет е и проф. Милко Палангурски, чиято най-нова книга „Бащите на Търновската конституция“ бе представяне вчера, по време на честванията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първо издание на Празник на лавровото дърво събира певчески и танцови групи в с. Малка Верея

Към дългия списък с любопитни, кулинарни, фолклорни и забавни празници на старозагорските села се прибавя още един със своя дебют в неделя, 29 септември 2024 г. Това е Празникът на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки, който ще се проведе в..

публикувано на 27.09.24 в 18:15

Адвокатските колегии предвиждат стачни действия срещу ветото на президента по закона за адвокатурата

Всички 27 председатели на адвокатски колегии в България са се обединили в единно становище, в което подробно са разяснили защо не са съгласни с ветото на президента по закона за адвокатурата и какви са техните съображения. Това съобщи председателя на..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Защо фондация може да остане без финансиране за проект

Стотици деца от уязвими групи в старозагорско могат да останат без социалната подкрепа, която получават от фондация „Мисия Криле“ . Причината е отказ на Правната комисия на Общинския съвет  на Стара Загора да финансира дейността на мобилни екипи,..

публикувано на 27.09.24 в 16:41

В четири общини в Старозагорско не са назначени секционните комисии

Секционните избирателни комисии в област Стара Загора са назначени, с изключение на тези в общините Стара Загора, Раднево, Николаево и Братя Даскалови.  Причината е, че там са представени по две предложения за поименния състав на комисиите от двете..

публикувано на 27.09.24 в 16:24

Първо издание на Празник на лавровото дърво в с. Малка Верея

Към дългия списък с любопитни, кулинарни, фолклорни и забавни празници на старозагорските села се прибавя още един със своя дебют в неделя, 29 септември 2024 г. Това е Празникът на лавровото дърво, ароматите и лечебните билки, който ще се проведе в село..

публикувано на 27.09.24 в 16:22

50 години от основаването си чества НУМСИ „Хр. Морфова“

Тържествен концерт с участието на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора ще бележи официалното честване на 50-годишнината от основаването на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“.  Събитието ще се проведе на 1..

публикувано на 27.09.24 в 16:03

Факултет „Техника и технологии“ тържествено отбеляза 60 години висше образование в Ямбол

С пъстра празнична програма Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол отбеляза 60 години висше образование в града. Празничният ден започна в заседателната зала на факултета, където бяха връчени грамоти за принос в развитието и утвърждаването на..

публикувано на 27.09.24 в 15:56

Старозагорски криминалисти иззеха предмети с белези на културно-исторически ценности

На 25.09.2024г. полицейски служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР-Стара Загора са извършили проверка в къща, в с. Християново, обитавана от двама мъже на 39 и 37 години.  Намерени и иззети са медальон от бял метал и..

публикувано на 27.09.24 в 15:49

Под надзора на Районна прокуратура-Стара Загора се извършва разследване за държане на наркотици и неизпълнение на полицейско разпореждане

Районна прокуратура-Стара Загора наблюдава досъдебно производство за извършени четири престъпления – за държане на високорисково вещество – метамфетамин, за отказ от извършване на полицейска проверка, за управление на нерегистриран мотоциклет и..

публикувано на 27.09.24 в 15:42

Най-новият и роботизиран завод на "Арсенал" отваря врати в Стара Загора

С ден на отворените врати и редица прояви казанлъшката оръжейна "Арсенал" отбелязва 100 години в Казанлък и 146 години от съществуването си. Заводът остава най-големият работодател в област Стара Загора . Над 10 000 души работят сега в дружеството, а по..

публикувано на 27.09.24 в 15:06