Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частният инвеститор оттегля намерението си за строителство на цех за производство на олово

От фирмата обвиняват Община Стара Загора, че е променила положителното си становище

Снимка: starazagora.bg

Дружеството, което бе обявило своите намерение за изграждане на цех за производство на олово, изпрати до Радио Стара Загора официалната си позиция по казуса. Публикуваме текста без редакторска намеса:

Дружеството „Ресайкъл Компани” ЕООД е учредено през м. юли 2017 г. с основен предмет на дейност преработка и рециклиране на отпадъци.

Още от самото начало на учредяването му, в екипа на дружеството са привлечени утвърдени специалисти в областта на екологията, физиката, управлението на отпадъците и опазването на околната среда. Всички проекти на дружеството са реализирани под стриктния контрол както на държавните институции, така и на частни лаборатории, с цел да се предотврати, намали или ограничи вредното въздействие на отпадъците върху човешкото здраве и околната среда. Дружеството винаги се е ръководило от принципите на устойчиво развитието; предимството на предотвратяването на замърсяване пред последващо отстраняване на вредите, причинени от него; участието на обществеността и прозрачност в процеса на вземане на решения в областта на околната среда; съхраняване, развитие и опазване на екосистемите и присъщото им биологично разнообразие; интегриране на политиката по опазване на околната среда в секторните и регионалните политики за развитие на икономиката и обществените отношения. Неведнъж дружеството е участвало в различни социални и благотворителни инициативи.

Инвестиционното предложение „Изграждане на цех за производство на олово” стартира през 2017 г. и беше последователно разработвано с участието на водещи експерти – еколози, икономисти, юристи и т.н. Във всеки един етап от развитието на проекта, същият беше съгласуван с компетентните местни и държавни органи, а в немалко случаи бяха съобразявани и предложения, които постъпваха от отделни граждани.

През последните няколко дни обаче, в навечерието на насроченото за 10.06.2019 г. обществено обсъждане на инвестиционното предложение, срещу нашето дружество бе подета негативна медийна кампания, която в голяма степен рефлектира и върху обществените нагласи за реализация на проекта. Стигна се до там, че Община Стара Загора промени своето положително становище за изграждането на цеха, като само преди няколко дни посочи, че инвестиционното намерение е абсолютно неприемливо.

Собственикът на „Ресайкъл Компани” ЕООД, както и привлечените инвеститорите в проекта, винаги са се отнасяли с необходимия професионализъм и отговорност към всяка една забележка, критика или дори негативен коментар, свързан с осъществяването на един или друг проект от компанията или дружествата, свързани с нея. За нас обаче е напълно необяснима смяната на позицията на един от основните участници в съгласувателната процедура – Община Стара Загора, която само в рамките на 4 месеца дава две коренно противоположни становища, свързани с реализацията на проекта. Местните органи, както и гражданите на населените места, в които работим, са наши партньори и ние винаги сме търсили тяхното последователно и предвидимо поведение. Към настоящия момент обаче, достигайки един от крайните етапи на реализация на този изключително сложен и амбициозен проект, ние разбираме, че не можем да се доверим на представителите на общината, а това означава също така, че и не можем да си партнираме с нея за в бъдеще.

С оглед изложеното по-горе, за нас, като инвеститори, но и като отговорни специалисти, бъдещата реализация на проекта става безпредметна, и в резултат на това, ние заявяваме нашето оттегляне от обявеното инвестиционно намерение. В същото време, следва да се има предвид, че реализираните разходи, както и пропуснатите ползи няма как да бъдат оправдани с непоследователното отношение на компетентната община, поради което ние заявяваме, че ще търсим справедлива компенсация.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 500 кандидат-студенти се явиха на изпита по биология в Тракийския университет

Повече от 500 кандидат-студенти от цялата страна се явиха на редовния изпит по биология в Тракийски университет, който се проведе днес. Традиционно висок остава интересът към този изпит, който е вход за следните специалности : Медицина, Ветеринарна..

публикувано на 24.06.24 в 13:53

Пожарът в Сакар се разраства

Пожарът между селата Изворово, Дрипчево и Черепово се разраства и вече обхваща 5 000 декара. Пожарът е низов. Там пламъците са в широколистна гора. На място гасят 10 екипа огнеборци. На помощ на пожарникарите са и горски служители. Втория пожар в Сакар,..

обновено на 24.06.24 в 13:48

Хасково празнува Еньовден с песни, танци и народни обичаи

Празникът на билките и здравето - Еньовден дойде в Хасково с веселие и празнични танци. В прохладата на парк Кенана „Магията на Еньовден” започна с ритуал по минаване под Еньовденския венец, направен с любов от 77 ½ билки и цветя за здраве и благодат...

публикувано на 24.06.24 в 13:42

Къща изгоря в Котел, в землището на с.Кортен са унищожени 340дка бадемови насаждения

Къща изгоря в гр. Котел, но няма пострадали, съобщиха от полицията в Сливен. За периода от 21 юни до днес екипите на пожарната в Сливенска област са се отзовали на 24 сигнала. Един от сигналите е бил недействителен.  Сигналът за горящата къща е подаден в..

публикувано на 24.06.24 в 11:35

Близо 130 млн. лв. за саниране в Стара Загора и 10 въглищни общини

Стартира процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност", финансирана по Програма „Развитие на регионите" 2021 - 2027 г. Предстои среща, организирана от Община Стара..

публикувано на 24.06.24 в 11:15
Бойко Борисов

Борисов при Радев: На практика няма как да се състави правителство

В 09.00 часа започнаха консултациите на президента с представители на ГЕРБ-СДС. Президентът Румен Радев и лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов направиха кратък анализ на ниската избирателна активност на проведените на 9-и юни избори. В началото на срещата..

обновено на 24.06.24 в 09:59

Ясни са новите общински съветници на Хасково

Протоколите от изборите в Хасково вчера вече са обработени, а комисията тръгва към ЦИК, където трябва да бъдат предадени. Според резултатите, които са крайни ГЕРБ ще има 17 души в новия Общински съвет, ДПС – 11, Глас народен – 3, „Синя България“ – 3,..

публикувано на 24.06.24 в 09:08
Кристина Русева

Днес е Еньовден и празник на Светия Дух

Днес е Еньовден – български народен празник, който се чества всяка година на 24 юни. На този ден православната църква отбелязва рождението на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат.  Тази година Православната..

публикувано на 24.06.24 в 08:41

Изпит по биология се провежда в Тракийския университет

Общо 543 кандидат-студенти се явяват на днешния изпит по биология в Тракийския универвитет. Те са повече в сравнение с миналата година, каза за Радио Стара Загора минути преди началото му проф. Нели Грозева, зам.-ректор на висшето училище. "Изпитът..

публикувано на 24.06.24 в 08:01
Снимка: Христо Христов

Частично бедствено положение е обявено в общините Любимец и Харманли заради пожари

Частично бедствено положение е обявено в общините Любимец и Харманли заради пожари. Пламъците са между селата Оряхово, Дрипчево и Изворово.  Мярката е наложена от областния управител на Хасково Гинка Райчева. В заповедта се казва, че съществува..

публикувано на 24.06.24 в 07:19