Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Гечев, Фондация "4 лапи"

Всяко второ куче на улицата не е родено там

Снимка: БГНЕС

Всяко второ куче на улицата не е родено там, а в нечий двор или апартамент и се е оказало ненужно, показват проучвания на Фондация „4 лапи“, които започнаха мащабна и постоянна кампания за популяризиране на отговорно отношение към домашните животни и осиновяването на изоставени. Кампанията „Осинови.ме“ има амбициозната цел да изведе на дневен ред темите за бездомните животни и адекватната грижа за кучетата и котките.

Явор Гечев от фондацията припомня, че по данни на БАБХ в България има около 25 000 бездомни кучета, а броят на котките, макар и неизследван, е доста по-голям.

Глобата за хранене на бездомни животни той определи като възможно най-голямото безумие, родено от администрацията, тъй като не е доказано, че влияе на популацията на кучетата и котките.

Гечев припомни, че за умишлено убиване на животни се предвижда затвор до 3 години и солидна глоба, а сигналите трябва да се подават на тел. 112 или в Районната прокуратура.

Според специалиста, липсва контрол по отношение на търговията и развъждането на кучета и котки, и съответно придобиването им.

Той коментира и новите текстове в Закона за ветеринарномедицинската дейност, с които собствениците на кучета се задължават да ги извеждат само с повод и намордници.

„Законотворците не търсят експертност, а само санкциина показно ниво. Намордник и повод за всяко куче от една страна е крайно недостатъчно, а от друга е доста рестриктивно за добросъвестните собственици“, допълни Гечев.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лято с ухание на жасмин

Седмицата започва с температури между 30° и 35°

През нощта ще бъде ясно със слаб южен вятър. Утре ще бъде слънчево, след обяд над планинските райони в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Възможно е и да прегърми. Ще духа слаб вятър..

публикувано на 16.06.24 в 13:50

Втори ден доброволци помагат с възстановяването на град Шипка след бурята

Втори ден доброволци помагат в разчистването на едно от най-засегнатите от бурята и  градушката места – подбалканското градче Шипка.  Ледените късове в четвъртък вечерта там унищожиха напълно реколтата, нанесоха щети върху покриви на сгради, пострадаха..

публикувано на 16.06.24 в 10:10

Край ямболското село Голям манастир се провежда българо-гръцки събор

В местността „Църквичката“ край ямболското село Голям манастир ще се проведе традиционният българо-гръцки събор. Организатори са община Тунджа и изселници от селата Генерал Инзово и Голям манастир. Съборът ще се проведе за 15 година до възстановения..

публикувано на 16.06.24 в 09:47

ПП "Величие" с мандат в Стара Загора

ПП „Величие“ взе мандат в Стара Загора. Партията е на 7-мо място в региона и ще изпрати един депутат – Красимира Нинова – Катинчарова. Първи в 27-ми избирателен район са ГЕРБ-СДС и те ще имат  трима народни представители в новото Народно..

публикувано на 16.06.24 в 09:40

ДПС с мандат в Ямбол, ПП без народен представител в областта

ДПС взе мандат в Ямбол, въпреки че партията е на седмо място по резултат в избирателния район. Без народен представител в областта остават "Продължаваме промяната". Кметът на бургаското село Трояново, община Камено, Димитър Николов спечели депутатското..

публикувано на 15.06.24 в 13:26

Безплатните летни разходки „Неразказани истории по правите улици“ се завръщат

Стартират летните безплатни разходки в Стара Загора под мотото „Неразказани истории по правите улици“. Организатори са Туристически информационен център и Община Стара Загора. Първата инициатива ще бъде утре и е посветена на  завършването на..

публикувано на 14.06.24 в 16:25

Момче на 16 години е пострадало при инцидента с автобус край село Пъдарино

Автобус, движещ се от Добрич към Копривщица, е катастрофирал в района на село Пъдарино, oбласт Търговище. Инцидентът е станал около 12.00 часа днес. Пострадало е 16-годишно момче. Младежът вероятно е бил аниматор на учениците. Причините за инцидента се..

публикувано на 14.06.24 в 16:24

Държавата ще помогне за справянето с щетите от градушките и бурите

Необходимите средства за справяне с бедствията от градушките и бурите от последните дни и отстраняването на щетите ще бъдат осигурени максимално бързо от правителството. Това увери служебният премиер Димитър Главчев, който посети град Шипка, където..

публикувано на 14.06.24 в 15:48
снимка: БТА

Авария остави квартали в Хасково без вода

Почти половината от кварталите в южния край на Хасково преминаха на водоноски заради голяма авария в помпена станция в тази част на града, съобщи управителят на местното дружество „Вода и канализация“ инж. Божидар Желязков, цитиран от БТА.  Пробойната е..

публикувано на 14.06.24 в 14:47

Рядко явление подобно на торнадо е преминало над Шипка

Рядко явление е причината за градушката, която падна над град Шипка вчера и причини непоправими материални щети. По думите на Стефан Георгиев, директор на РД „Борба с градушките“- с. Тъжа, явлението е близко до торнадото. „Този суперклетъчен..

публикувано на 14.06.24 в 14:45