Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки сигнали за умрели делфини по българското крайбрежие

Видът Морска свиня (Phocoena phocoena) е вече застрашен от изчезване в наши води

| обновено на 08.07.19 в 09:16
4
Снимка: wikipedia.org

Десетки сигнали за умрели делфини по българското крайбрежие са получени в последните 3-4 седмици. Сигналите са от почти всеки плаж по нашата ивица – от Крапец до плаж Делфин, каза за Радио Стара Загора Атанас Русев от Сдружението „Да запазим Корал“ и „За делфините“, който от години следи тревожния процес.

Като основна причина за измирането на делфинчетата-бебета той посочва незаконния риболов на калкан, който се извършва по бреговете на България, Украйна и Румъния. Морските обитатели попадат в бракониерските мрежи, които са стотици километри дълги и се задушават в рамките на от 3 до 5 минути. Очите на мрежата представляват ромбове със страни 18-20 см., а самата мрежа е тънка и найлонова, и за малките е „невидима“ във водата. Те по никакъв начин не я усещат или вече са много близко и са уловени. За разлика от бебета от вида Морска свиня, делфините  от другите видове отчитат тези мрежи на метри преди това. Русев подчерта, че имат доказателства и те са многократно потвърдени, а твърденията на български специалисти, че делфинчетата умират от морбили, международни експерти отхвърлят.

Уловът на калкан в Черно море е най-доходоносния бизнес в рибарството. Това е „златото“ на морето за рибарите в Черно море, заради цената на калкана. Съществуват квоти, специални разрешителни, регулация и всякакви законови разпоредби не само в България, но и в другите страни с излаз на Черно море. За жалост, през последните години се наблюдава трайна тенденция на намаляване на популацията и на калкан, в следствие нелегалния риболов, прекомерния улов и други фактори.

Размерът и обхвата на този нелегален риболов е толкова голям, че дори Интерпол има проект като глобална инициатива да разследва и преследва замесените в този "бизнес", оценен на 23 милиарда долара загуба за световната икономика.

По думите на Атанас Русев, в българските води липсва какъвто и да било контрол, официална статистика на загиналите делфини не се води, а институциите потулват случаите. Броят на сигналите в РИОСВ по черноморието драстично се разминава с този в регистъра на сдруженията, занимаващи се с проблема. Ако екоинспекциите отчитат 80-100 сигнала за умрели делфинчета по брега, в регистъра на „За делфините“ те са близо 450, каза още Русев.

През 2016г. лично премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент да се предприемат мерки, за да се спре нерегламентираният улов на калкан, но до момента такива няма, подчерта прородозащитникът. Миналата седмица Румънската брегова охрана е заловила в мрежа почти 6 км 25 мъртви делфинчета и около 1300 броя калкан, но в морето е оставена още 100 км мрежа, която с години ще лови морски обитатели, каза Атанас Русев.

В момента български природозащитни организации, съвместно с румънските им колеги от OCEANIC CLUB разработват географската информационна система, която ще бъде допълнена с данни от Румъния и Украйна, за всички масови случаи на измиране на делфини за последните 5 години. Случаите за тази година вече надхвърлят броя на загинали животни от предходните години и очакванията са тази година те да са много повече.

Според природозащитника, видът Морска свиня е застрашен от изчезване, той е най-малоброен в Черно море. От проучване на организациите, които се занимават със смъртта на делфинчетата, става ясно, че едва 1% от тях изплуват до брега, поне още 1000 остават в морето.

„Ако всяка година от бракониерска дейност се избиват между 3000 и 5000 делфинчета, до 10 години видът ще изчезне“, подчерта Атанас Русев.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. Има снимки, които може да не са подходящи за хора със силна чувствителност.


Линкове към страниците на българската и румънската организации, работещи по проблема с делфините.
https://www.facebook.com/groups/savedolphinsBG/

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

До 30 май движението от 157-ми до 162-ри км на АМ „Тракия“ става двупосочно

От днес до 30 май движението на АМ „Тракия" в участъка от 157-ми до 162-ри км ще се осъществява двупосочно в платното за София. Промяната в организацията на движение в отсечката на територията на област Стара Загора е за изпълнението на гаранционни..

публикувано на 20.05.24 в 18:34

Девет са основните приоритети в годишната общинска програма за закрила и развитие на децата

Общинска програма за закрила и развитие на децата за календарната година ще обсъдят и гласуват общинските съветници на Стара Загора на предстоящото си заседание, насрочено на 30 май.   Програмата е разработена съгласно изискване на Закона за..

публикувано на 20.05.24 в 17:40

В Ямбол продължава пролетното обновяване и полагане на пътна маркировка

С повишаване на температурите започна полагането на нова пътна маркировка по улиците в Ямбол. Това съобщават от пресцентъра на общината С приоритет се работи в районите около училищата и детските градини, както и на местата, по които има най-интензивен..

публикувано на 20.05.24 в 16:05

Община Стара Загора предоставя 2 специализирани буса за хора с увреждания

Община Стара Загора ще представи утре две нови транспортни средства, чрез които ще се обезпечава движението на хора с увреждания в рамките на общината. Това са два специализирани буса на обща стойност 211 088 лева - те са закупени със средства от..

публикувано на 20.05.24 в 15:16
Надежда Чакърова

С празнично шествие Стара Загора посреща 24 май

По традиция,  24 май  ще бъде отбелязан в Стара Загора с тържествен ритуал по издигане на националното знаме на Република България, който ще започне в 10:00 часа на площада пред Общината. Празничното  шествие  от деца, ученици, преподаватели,..

публикувано на 20.05.24 в 15:10
Плувен басейн, Стара Загора

Плувният басейн в Стара Загора възобновява работа

Наднормено съдържание на амониеви йони е установено във водата на Общинския плувен  басейн , потвърди управителят Динко Иванов.   Допълнителните проби за изследвания са взети след получени оплаквания от родители на деца, посещаващи басейна...

публикувано на 20.05.24 в 13:47

Музика и много изненади във второто издание на фестивала "На зелено" в Бедечка

Музика и много изненади очакват посетителите във второто издание на фестивала "На зелено", който се провежда в старозагорския парк "Бедечка", съобщават организаторите.  За втора година старозагорският Творчески колектив „На улицата" прави вдъхновяваща..

публикувано на 20.05.24 в 12:29

Прокуратурата повдигна обвинение срещу избягалия от местопроизшествието шофьор

Окръжна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем и задържа шофьор, избягал от местопроизшествието след причиняване на катастрофа, при която е загинал 28-годишен мъж, съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив. Шофьор премаза друг..

публикувано на 20.05.24 в 12:20

Над 3000 литра контрабанден зехтин са иззети на ГКПП -Капитан Андреево

Над 3000 литра контрабанден зехтин откриха при проверка на турски тежкотоварен камион граничните полицаи от  Граничен пункт "Капитан Андреево".  Контролът е извършен в хода общите действия срещу контрабандата, осъществявани от служители на ГД "Борба с..

публикувано на 20.05.24 в 12:11

Скандал между двама завърши с изстрел във въздуха

Скандал между двама мъже в съботната вечер завърши с изстрел във въздуха, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора.  На 18.05.2024 г. във Второ РУ - Стара Загора е получено съобщение, че около 20:45 ч., в гр. Стара Загора, на бул. „Цар Симеон..

публикувано на 20.05.24 в 11:36