Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия Тоньо Тонев:

Справедливостта е понятие, което в очите на страните е съвсем различно

Предсрочното условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман разбуни обществото, но случаят е на път да предизвика и междуинституционална криза след намесата на политици и реакцията на Висшия съдебен съвет, който на практика се присъедини към атаките срещу съда. 

Първи в сряда с остро обръщение към Висшия съдебен съвет излезе управителният съвет на Съюза на съдиите в България. Вчера общо 292 съдии от цялата страна и от всички нива в системата излязоха с обръщение към българските граждани по повод ескалиращото напрежение. Те призовават българските граждани към "осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир". Под обръщението са се подписали съдии от близо 40 съдилища в страната, между които и старозагорските Окръжен и Районен съдилища.  Днес призив за зачитане на конституционно установената независимост на съдебната власт отправи и Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. В него се казва още, че "ескалиращата словесна агресия създава опасност за социалния мир и може да прерасне в насилие и физическа саморазправа и заклеймяване на съдии във връзка с изпълнението на служебните правомощия".   

„Насаждането в обществото на недоволство към съдебната система, към правораздавателните органи, в крайна сметка удря върху държавността, защото съдебната система е една от трите власти, на които се основава и уповава демократичната държава“, заяви в интервю за Радио Стара Загора по повод обръщението на  магистратите дългогодишният съдия по наказателни дела от Окръжен съд –Стара Загора Тоньо Тонев. По думите му трябва да си даваме сметка, че пренебрежителното, принизително отношение към съда всъщност удря върху правата на всеки от нас. „ Никак не е лесно на всеки съдия и на всеки съдебен състав  при постановяването на съдебен акт за тежко наказание да прецени на първо място то да бъде справедливо и от една страна да постигне целта осъденият да бъде превъзпитан, а от друга страна близките на пострадалото лице да се чувстват удовлетворени от полученото възмездие“, каза още съдия Тонев, който в съдебната си практика има постановени две доживотни присъди.    

Повече по темата и дали да отпадне съкратеното съдебно производство при тежки престъпления, чуйте от интервюто в звуковия файл. 

 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За какво да внимаваме при онлайн резервация на почивка

Започна активният сезон за летните почивки. Все повече хора предпочитат онлайн резервациите няколко месеца преди ваканцията, за да се възползват от отстъпките при ранните записвания. Но как да бъдем сигурни, че ще получим заявената услуга?  Около 5% от..

публикувано на 03.07.24 в 17:00
Виктория Танева

Младата фолклорна изпълнителка Виктория Танева с първа награда от международен фестивал в Свиленград

14-годишната Виктория Танева, завоювала преди дни първа награда от отминалия международен фолклорен фестивал "Песни и танци без граници" в Свиленград, се включи в изнесеното студио на Радио Стара Загора от граничния български град. Младият фолклорен..

публикувано на 19.06.24 в 14:00
Ивайло Илиев

Най-вероятният трети играч в бъдещото правителство ще е ИТН

Ще успее ли 50-то НС да излъчи стабилно управление? С прогноза за това, тази сутрин в предаването „Репортер“ гостува политологът Ивайло Илиев. Според него цел номер едно на мандатоносителя ГЕРБ-СДС е да се създаде удачния разказ за това каква..

публикувано на 18.06.24 в 10:18
Кристиян Шкварек

Кристиян Шкварек: Европейските избиратели наказаха социалистите, либералите и зелените

Европейските избиратели дадоха ясен знак, че не желаят повече крайните либерални, социалистически и зелени политики. Така коментира за Радио Стара Загора изминалите избори за Европейски парламент политическият анализатор Кристиян Шкварек. Той..

публикувано на 17.06.24 в 16:50
Кремена Стефанова

Дарявайте безвъзмездно, носи огромно удовлетворение и е полезно е за здравето

„Безвъзмездното кръводаряване е акт, който носи много ползи – на първо място това е удовлетворението, че помагаш“ , каза в ефира на Радио Стара Загора Кремена Стефанова – редовен безвъзмезден кръводарител. Тя беше гост в предаването "Репортер"..

публикувано на 14.06.24 в 13:55

В петъчната вечер възпитаниците на „DoT Theatre“ ще представят последната премиера на школата за този творчески сезон

Тази вечер от 19:00ч в Куклен театър - Стара Загора възпитаниците на „DoT Theatre“ ще представят последната премиера на школата за този творчески сезон "Скрудж" по повестта "Коледна песен" на Чарлз Дикенс. Участват деца на възраст 14г. - 18г. .Това..

публикувано на 14.06.24 в 10:01
Камен Алипиев

"Предпочитам да имам широка обща култура, вместо да съм специалист по всичко"

Спортният коментатор Камен Алипиев – Кедъра гостува в Стара Загора,  за да участва в литературна среща с колегата му – спортния журналист Иво Иванов и британския писател Крис Клийв. Тримата бяха гости във формата „Литература и спорт“ и завладяха..

публикувано на 13.06.24 в 13:05

"Мисията на всеки човек - да остави следа след себе си и да направи света малко по-добро място"

"Всеки човек има поне една уникална история, която си заслужав да бъде разказана, но в някои случаи под външния слой на историята има много екзистенциални въпроси, които вълнуват всички" - така Иво Иванов представи за слушателите на Радио Стара..

публикувано на 12.06.24 в 17:36

"Успехът е когато можем да се изненадваме от щастието"

Британският писател, журналист и психотерапевт Крис Клийв представи в Стара Загора последния си роман "Злато". Авторът гостува за първи път в България, а срещата му с читателите започна от града на липите в рамките на нов културен формат, организиран от..

публикувано на 12.06.24 в 09:56
Проф. Антоанета Христова

Цялата кампания целеше намаляване на активността при гласуване

Цялата предизборна кампания целеше да се намали активността на гласуване. Това коментира за Радио Стара Загора Антоанета Христов, директор на Института за изследване на населението и човека. По думите й именно това е причината да няма и нито един..

публикувано на 12.06.24 в 08:53