Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богомил Николов - изп. дир. на Асоциация "Активни потребители"

При бързите кредити да се внимава с клаузата "просрочие"

Заем да се тегли за инвестиция, а не за потребление, съветват специалистите

Снимка: БГНЕС

Потребителски организации призоваха за повишено внимание при тегленето на кредити заради индикациите за възможна световна икономическа криза и рецесия. Особено това касае бързите кредити. Те не са по-рискови, но са много по-скъпи, обясни за Радио Стара Загора изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.

Най-често в сигналите до организацията се посочват високите наказателни такси при просрочие при бързите кредити. Затова е важно условията по договорите да се четат внимателно, особено в хипотезата „просрочие“. При бързите кредити се активират най-различни наказателни такси и разпоредби, които правят след това излизането от ситуацията трудно и дори невъзможно, допълни Николов.

Богомил Николов уточни, че имат и сигнали за теглене на кредити от името на друго лице. В тази ситуация най-лошото е, че кредитните фирми отказват да сътрудничат на измамения, а те имат много по-добър ресурс да изяснят ситуацията съвместно с органите на реда, защото това е престъпление.

Изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“ припомни двете златни правила при тегленето на кредити: заемите да не надвишават повече от 1/3-та от семейния бюджет и да се вземат за инвестиция, а не за потребление.

Той подчерта, че е много важен и стандартният европейски формуляр с таблица с основните параметри на договора, на който всеки потребител има право преди да го сключи.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Професор Николай Спасов: Европейският карпатски рис е най-подходящ за разселване в нашите планини

Професор Николай Спасов е зоолог и палеонтолог, работещ в Природонаучния музей към БАН. Той е сред най-големите експерти по едрите хищници в България. Световно признат учен, автор на повече от 250 публикации, много от тях в престижни чужди издания...

публикувано на 19.10.24 в 09:29

Василка Панайотова: Доброто няма цвят или принадлежност, всички говорим на един език в една общност

„Смело можем да кажем, че 4 месеца след опустошителното бедствие- градушката на 13 юни,  Шипка се е възстановила. Всичко това е благодарение на това, че сме обединени и благодарение на всички, които доброволно помогнаха“, каза кметът на града..

публикувано на 18.10.24 в 16:00

Теодора Билярска: В музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми има много редки колекции

"Музеят е създаден през 1891-92 година в първото Висше училище в столицата на страната - София. През 1892 година учениците от първа мъжка гимназия подаряват 450 минерални и фосилни образци, които реално поставят началото на настоящият музей към ГГФ на..

публикувано на 18.10.24 в 08:09

Киберексперт: Все още AI се контролира от човека

В Радио Стара Загора гостува киберекспертът и основател на фондация "Киберсигурност за всеки" инж. Янко Спасов. В ефира на предаването "Час пик" той коментира темата за все по-масовото навлизане на изкуствения интелект (AI) в съвременния свят...

публикувано на 17.10.24 в 16:56

Все повече студенти се възползват от Еразъм+ в Тракийския университет

Броят на студентите от Тракийския университет, които се възползват от програмата Еразъм+, непрекъснато расте, съобщи Александър Генов от международния отдел. Тази програма дава възможност на студентите сами да изберат къде да осъществят своята..

публикувано на 16.10.24 в 12:44

Владимир Николов: Надявам се да открием още редки фосили в Трънско

Владимир Николов е асистент по палеонтология в Природонаучния музей към БАН. Вече години наред той участва в експедиции край град Трън, област Краище. Там са открити уникални по рода си фосили от късна креда, свързани с животински видове. "Тази година..

публикувано на 16.10.24 в 09:30

Ниски добиви с високо качество за тютюневата суровина

Националната асоциация на тютюнопроизводителите /НАТ-2010/ настоява в писмо до министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов за свикване на Консултативен съвет. От Асоциацията ще искат   да се заложи максималният бюджет , разрешен от..

публикувано на 09.10.24 в 13:50

Стара Загора се представя на форум в Лондон, който има за цел да привлече българи обратно в родината

Форум, наречен „Кариера и живот – защо в България?“ ще се проведе за втори път в Лондон на 20 октомври. Събитието се организира от платформата Bulgaria Wants You / "България те иска"/ в Кралското географско дружество в британската столица...

публикувано на 01.10.24 в 15:02
Боряна Пейчева- ръководител на BASE Стара Загора

Започна записването за BASE Стара Загора

Историята на програмата BASE Стара Загора започва през 60-те години на миналия век в Америка. Тогава се дава шанс на жените домакини да се върнат на пазара на труда със свой бизнес. Години по-късно, когато всеки може да има свой бизнес в България, BASE е..

публикувано на 24.09.24 в 14:37

Българите предпочитат демократичния свят, сочи проучване на "Галъп"

Мнозинството от българите заявяват устойчиво доверие към демократичните модели, към Европейския съюз и в по-общ план към демократичния свят. Водещи по доверие сред българското общество са европейски демокрации като Германия (50%) , Франция (39%),..

публикувано на 20.09.24 в 14:06