Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създават Детска академия за таланти в казанлъшкото село Розово

Затвореното преди години училище в село Розово може да се превърне в Академия за даровити деца, с възможности на място да се занимават със спорт, изкуства и музика.  На последното си заседание общинският съвет в Казанлък гласува предложението на кмета Галина Стоянова за създаването на Детска академия за развитие на таланти в село Розово. За финансиране на начинанието община Казанлък ще кандидатства по проект към програма „Красива България“.

Днес (6 януари) изтича и срокът за подаване на предложения по проект „Красива България“. Ако проектът на община Казанлък бъде одобрен през тази година може да стартират и строителните работи.

Проектът ще включва саниране на сега съществуващата сграда на Основно училище „Св.Св. Кирил и Методий“ в село Розово. Предвижда се още изграждане на спален корпус, амфитеатър, тенис корт и мини футболно игрище, така че ще бъде намерена симбиозата между наука, изкуство и спорт.

Поради намалелият брой ученици през последните три години училището не функционира. По този иновативен начин една сграда на недействащо училище ще се превърне в притегателен център за децата и младото поколение, обясни Анна Кожухарова, председател на Комисията по култура, туризъм и вероизповедания в общинския съвет в Казанлък.

Идеята за тази академия се роди по време на предизборната кампания при посещение в село Розово от разширения екип на нашата политическа сила. И когато розовци ни посрещнаха с почти готов проект и намерението да превърнат пустеещото училище в притегателен център, нямаше как да не започнем утвърждаването на тяхната дейности и превръщането й в проект. Община Казанлък е изцяло  готова със съответната проекта рамка да кандидатства пред „Красива България“, разказа Кожухарова. Тя допълни, че като съветник и председател на на Комисията по култура, туризъм и вероизповедания в общинския съвет в Казанлък се чувства горда и изцяло подкрепя идеята за Академията, защото смята, че това решение има много положителни страни.

Едното от тях демонстрира, как могат да бъдат осъвременени като функции и като сграден фонд пустеещите училища в нашата страна. Имаме иновативно предложение от страна на общината за функционирането на затвореното училище и превръщането му в творчески център за деца не само от нашата община, но и от цялата страна“, каза Кожухарова. Максималната обща стойност на проекта е близо 228 хил. лв. с ДДС, от които около 160 хил. лв. ще бъдат общинско съфинансиране. При заложен по-висок процент на съфинансиране проектът ще получи и по-висока оценка при подбора на всички кандидатстващи по програма „Красива България“, уточняват от общинска администрация.

Кметът на село Розово Венцислав Колев подчерта, че отдавна жителите на селото имат идеи и желание да се даде живот на една от емблематичните сгради за селото.

Това е една изключително патриотична инициатива на местните жители, които вече направиха първите стъпки в тази насока, има извършени някои ремонти, направени са и първоначалните проекти за реконструкция на училищната сграда“, обясни кметът Галина Стоянова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Въведеният през нощта воден режим в старозагорски села остава

Водният режим, въведен във вечерните часове в селата Лозен, Михайлово и Ракитница в община Стара Загора, ще се запази. Това обяви на среща със заинтересованите страни в сградата на общинска администрация управителят на ВиК-дружеството инж. Радостин..

публикувано на 26.06.24 в 14:26
Хасково

Свикват първо заседание на новоизбрания общински съвет в Хасково

На 5.07 в Хасково ще бъде проведено първо заседание на новоизбрания общински съвет. Окончателните резултати от проведените частични избори на 23 юни за състава на местния парламент бях обявени в началото на седмицата.  Съгласно ЗМСМА първото заседание на..

публикувано на 26.06.24 в 14:05

Искам тази агония да приключи, заяви в съда Дебора

С думите „ Измина една година от случилото се, вече искам тази агония да приключи”,  Дебора Михайлова от Стара Загора коментира старта на четвъртото заседание по делото срещу обвинения за обезобразяването на момичето Георги Георгиев, което се гледа в..

публикувано на 26.06.24 в 13:40

Над 170 положиха изпит по обща езикова култура в Тракийския университет

Изпит по обща езикова култура в рамките на редовната кандидатстудентска сесия се проведе днес в Тракийския университет. Заявилите участие кандидат-студенти бяха 171,  а самият изпит се проведе едновременно в ректората на университета в Стара Загора и..

публикувано на 26.06.24 в 13:32

Център за високи постижения в професионалното образование се изгражда във Ветеринарната гимназия в Стара Загора

До 2026 г. Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов” в Стара Загора ще бъде изграден Център за високи постижения в професионалното образование се изгражда. Това обяви на пресконференция директорът на училището д-р...

публикувано на 26.06.24 в 12:14
Паметникът на Свободата на вр. Шипка

Над 22 млн. туристи за 60 години са посетили Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа"

Националният парк-музей "Шипка-Бузлуджа" отбелязва 60-годишен юбилей. За този период над 22млн. души са посетили паметника на Шипка, монумента с чинията, както и храм-паметника „Рождество Христово“. Това разкри за Радио Стара Загора Мая Миланова –..

публикувано на 26.06.24 в 09:59

Употребата на наркотици води до тежки шизофренно подобни вторични психози

Огромен е броят на хората, които развиват тежки шизофренно подобни вторични психози в резултат на употребата на синтетични наркотици. За това предупреди навръх Международния ден за борба с употребата и разпространението на дрога д-р Иван..

публикувано на 26.06.24 в 09:30

Остава горещо, възможни са валежи

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, ще има условия за градушки. В планинските райони явленията..

публикувано на 26.06.24 в 07:23

Нови пожари в Хасковска област

Нови два пожара лумнаха този следобед по време на жътва в Хасковска област. Единият е в ивайловградското село Драбишна, където се е подпалил работещ комбайн. Сигнал за пламъците е подал самият зърнопроизводител и веднага са били изпратени екипи на..

обновено на 25.06.24 в 18:53

Обществен съвет обсъжда предложения за Стара Загора

Две предложения дискутира на днешното си заседание Общественият съвет за архитектура, изкуство и култура, учреден от местната власт на Стара Загора. Комисията е разгледала заявление, постъпило от Сдружение „Творчески колектив „На улицата", за поставяне..

публикувано на 25.06.24 в 17:47