Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Щерев: Природата абсорбира над 2,5 пъти повече въглероден диоксид от емитирания в страната

Само със "зелена" енергетика се връщаме в каменната ера, смята бившият директор на "Мини Марица-изток"

| обновено на 22.01.20 в 08:13
Снимка: БГНЕС

Към днешна дата България е постигнала 55% намаление на въглеродния диоксид спрямо базовата 1990 година, припомни пред Радио Стара Загора енергийният специалист и бивш директор на "Мини Марица-изток" инж. Щерьо Щерев. Според него това е основание страната ни не само да запази комплекса „Марица изток“ до 2030 година, но и да не плаща квоти за въглеродни емисии. Вместо това обаче правителството фатално е изпуснало дори срока за защита на „студения“ резерв на ТЕЦ-2.

Зелените ни поля и гори абсорбират над два пъти и половина повече въглероден диоксид, отколкото емитират битовият сектор, централите на въглища и индустрията, каза още Щерьо Щерев, който недоумява защо този факт не се коментира нито в чужбина, нито у нас.

„Защо  мълчим и се съгласяваме. Заради тези квоти електроенергията у нас от 2009 година до сега е поскъпнала с 30%. Ако преди 10 години един мВтч е струвал 67 евро, то в края на 2019 цената му е била 88 евро. Квотата за тон въглища е три пъти по-скъпа, отколкото цената на енергийната суровина. Представяте ли си какво убийство е това не само за тецовете, но и за индустрията, която ползва тази електроенергия“, каза специалистът и илюстрира с цифри съотношението между тон въглища, който струва 9 евро, и цената на тон въглероден диоксид, която миналата година се е движела между 22 и 27 евро.

Запасите от лигнитни въглища в района на комплекса „Марица изток“ според инж. Щерев биха стигнали за още 50 години. „Това, са над 2 млрД. тона въглища, които могат да бъдат добити и превърнати в електроенергия“, каза той и припомни, че трите ТЕЦ-а в комплекса произвеждат 45% от електроенергията в страната, а коефициентът на полезно действие на фотоволтаиците е едва 15-17%.

„Колко такива трябва да бъдат изградени, за да заместят топлоелектрическите централи и как ще се отрази това на цената на тока“, попита инж. Щерев и прогнозира, че привържениците на зелената енергия след централите на въглища ще решат да затворят и централите на газ. „Те отиват и по-далеч – оставят ядрената енергетика извън всякакви сметки и на доизживяване. На какво ще разчита България? Индустрията, откъде ще получава ток и на каква цена? Та ние се връщаме в каменната ера, смята инж. Щерьо Щерев.

Цялото интервю с него може да чуете в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Най-новият и роботизиран завод на "Арсенал" отваря врати в Стара Загора

С ден на отворените врати и редица прояви казанлъшката оръжейна "Арсенал" отбелязва 100 години в Казанлък и 146 години от съществуването си. Заводът остава най-големият работодател в област Стара Загора . Над 10 000 души работят сега в дружеството, а по..

публикувано на 27.09.24 в 15:06
Иван Станчев, Николай Михайлов, Стефан Христов и Христо Чапанов

Състезание "Лозарски пътища" организират в Чирпан

Състезание по колоездене и бягане ще се проведе в рамките на три дни в чирпанското село Могилово. От 11 до 13 октомври второто издание на събитието ще придобие по-мащабни размери. Този път към него има организирана и фестивална част . Ще има..

публикувано на 27.09.24 в 14:56

Онлайн надпреварата за Кмет на годината стартира на 1 октомври

За 12-та поредна година старозагорци могат да изразят своите лични пристрастия и одобрения в националния конкурс „Кмет на годината“ 2024 г., чийто организатор е сайтът www.kmeta.bg . Участието в онлайн гласуването е с вот в платформата..

публикувано на 27.09.24 в 14:05

От 30 септември започват строителни дейности на ул. „Георги Гарабчи войвода“ в Ямбол

От 30 септември (понеделник) в Ямбол започва ремонт на улица „Георги Гарабчи войвода“, обхващащ участъка между улица „Русе“ и улица „Индже войвода“. Строителните дейности ще се извършват на три етапа, като целта е цялостна реконструкция и модернизация..

публикувано на 27.09.24 в 14:01

Как да борим болестите с билки, ще разясни фитотерапевт на лекция утре

Здравна лекция на тема „Лечебната сила на Природата срещу хронични заболявания“ ще помогне на феновете на натуралния начин на живот да избегнат химията. Лекцията ще се състои на 28 септември 2024 г., събота, с подкрепата на Община Стара Загора...

публикувано на 27.09.24 в 11:59

Община Стара Загора отбелязва Световния ден на туризма с цветна програма

С пъстра програма Община Стара Загора посреща Световния ден на туризма днес. Темата тази година е „Туризъм и мир“ и поставя акцент върху ролята на туризма за опазване на мира и разбирателството между народите и върху неговото значение за устойчивото..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Множество отличия за ямболските учители на Двадесетата юбилейна учителска спартакиада

Множество купи и медали спечелиха ямболските учители, които взеха участие в Двадесетата юбилейна учителска спартакиада, която се проведе в курортния комплекс „Албена“. В спортното събитие взеха участие близо 500 учители от 30 общини, които бяха..

публикувано на 27.09.24 в 11:21

Ремонтът на ул. „Княз Борис I” в Стара Загора приключва до средата на октомври

До средата на месец октомври трябва да приключи ремонтът на ул. „Княз Борис I” в отсечката между улица „Св. Отец Паисий“ и бул. „Митрополит Методий Кусев“. Това обяви в ефира на Радио Стара Загора временно изпълняващият длъжността кмет на Стара..

публикувано на 27.09.24 в 09:55

Сливен с номинация за „Зелен пионер на интелигентния туризъм 2025“

Сливен попадна в списъка за „Европейски зелен пионер за 2025 г.“ в областта на интелигентния туризъм. Това стана ясно след като Европейската комисия обяви седемте града, включени в списъка за наградата. Престижната титла ще бъде присъдена на града,..

публикувано на 27.09.24 в 09:40

"Арсенал" отбелязва 100 години в Казанлък

100 години на казанлъшка земя отбелязва оръжейния завод „Арсенал“.  Ще бъдат отбелязани и 146 години от създаването на предприятието, което е първото в страната ни след Освобождението.  От дружеството са подготвили богата програма за работещите в..

публикувано на 27.09.24 в 07:00