Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момиченце продаде хамстерите си, помага на болно дете

9-годишната Ана-Мария Николова от ОУ „Пенчо Славейков“ в Димитровград получи приза „Дете на годината“ за 2019 г.  на Сдружение „Оренда“.  Приза тя получи за проявената съпричастност и щедрост да дари средствата от продажбата на домашните си любимци за лечението на 7-годишната Михаела Венциславова Ангелова. Детето страда от Сарком на Юинг. 

Неправителствената организация има за цел да подкрепя инициативните и успели деца на България в 5 категории – академични изяви, изкуство, спорт, доброволчески и хуманитарни инициативи и новаторски проекти и технологии. Тази година в петте направления приза „Дете на годината“ си оспорваха 50 деца от цялата страна.

 За своя благороден жест Ана-Мария  получи признанието в категорията „Хуманитарни и доброволчески инициативи“ от шестчленно жури. То включва  Йордан Йовчев – един от най-успешните ни спортисти в спортната гимнастика, Мария Петрова – трикратна световна шампионка по художествена гимнастика, актрисата Стефания Колева, театралния продуцент Кирил Кирилов, художникът Недко Солаков и бизнес дамата Кремена Домусчиева. 

„Подариха ми двата хамстера Пухи и Пипа на първия ми учебен ден и много обичам да си играя с тях”, разказва Ана Мария Николова.

И макар че трудно се разделя с тях, твърдо е решена да помогне за лечението, като се включи в събирането на средства. Разбира за кампанията от фейсбук. „Видях поста, че Михаела е болна и реших да ги продам и каквото взема от тях да го даря”, разказва ученичката.

Домашните любимци бързо намират  осиновителка, която ги купува, но ги оставя на грижите на Ана Мария,  споделя  и майка й Радомира Господинова. Дъщеря й решава, че ще подари животинките на Миша, когато оздравее.   

В момента Миша е в  Клиниката по детска онкохематология на УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, където вече са доставени и платени първите 4 флакона за имунотерапията. Те са на стойност 63 219 евро. Лекуващият лекар д-р Спасов и екипът му започнаха  прилагането им и детето се чувства добре. Резултатите от проведения ЯМР също са добри. На първо време целта е Михаела да бъде стабилизирана, защото в най-скоро време й предстои операция в Люнен, Германия, за която родителите чакат дата. Семейството благодари на всички, съпричастни с каузата „Бъдеще за Михаела“, които помагат и даряват средства за лечението на дъщеря им.

Кристина Русева успя да говори с Ана-Мария, директорката на училището, в което учи – Снежана Ангелова и майка й – Радомира Господинова - чуйте в прикачения звуков файл

Дарителската сметка:

УниКредит Булбанк :

Титуляр : Михаела Венциславова Ангелова

BG 43 UNCR 7000 1523 8515 45


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Енергийната комисия прие решение за придобиване от държавата на дълготрайни активи на "Мини Марица-изток"

Енергийната комисия прие на извънредно заседание проект на решение, с което се предвижда придобиване от държавата на дълготрайни активи на "Мини Марица - изток". На министъра на енергетиката се възлага да предприеме всички необходими законови мерки във..

публикувано на 25.09.24 в 23:03

Борисов: Най-малко 80 депутати ще са нужни на ГЕРБ

Най-малко 80 депутати ще са нужни на ГЕРБ за да изпълни обещаното в кампанията, заяви в Стара Загора лидерът на партията Бойко Борисов. Той обяви сигурността и образованието като основни приоритети, а за енергетиците от "Марица-изток" каза, че парите..

публикувано на 25.09.24 в 21:13
Председателят на ЦИК Камелия Нейкова преди тегленето на жребия за номера в бюлетината на партиите и коалициите.

Изтеглиха номерата в бюлетината за гласуване

В Централната избирателна комисия бяха определени чрез жребий номерата в бюлетината за гласуване между партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите на 27 октомври. Стана ясно, че "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) ще се..

публикувано на 25.09.24 в 16:57

По-малко кандидати за депутати в Ямболско

Намалява броят на кандидатите за народни представители от Ямболския избирателен район. В регистрираните 27 листи в районната комисия са включени 135 имена, докато на изборите през юни, претендентите са били 153. По 33 кандидатите ще се борят  за..

публикувано на 25.09.24 в 16:55
Община Казанлък

Подменят осветлението в 14 казанлъшки села

Община Казанлък спечели финансиране по предложение за изпълнение на инвестиция „Рехабилитация и модернизация на системите за външно изкуствено осветление на община Казанлък – Етап 2. Изпълнението му ще осигури енергийна ефективност на..

публикувано на 25.09.24 в 16:47

Трудова борса в Стара Загора срещна над 600 търсещи заетост с работодатели

Повече от 600 посетители - безработни, работещи с желание да сменят работното си място и студенти посетиха трудовата борса, която организира днес териториалното подразделение на Агенцията по заетостта в Стара Загора. Събитието изпълни Общинска спортна..

публикувано на 25.09.24 в 15:47

Стара Загора е петият град в Европейската мрежа на автентични градове

В съвместен информационен ден Община Стара Загора и Патентното ведомство на Република България представиха проекта „Европейска мрежа за автентични градове“. Целта на събитието е запознаване на широката общественост със същността на европейската..

публикувано на 25.09.24 в 15:46
Община Стара Загора

Община Стара Загора разкрива четири нови социални услуги

Община Стара Загора има готовност да създаде четири нови здравно-социални услуги, предназначени за пълнолетни хора с психични разстройства или физически увреждания. Предложението за нов ангажимент към уязвимите групи е направено от кмета на..

обновено на 25.09.24 в 15:27

Сливен е сред градовете с 80% загуба на питейна вода

Сливен е сред градовете с 80% загуба на питейна вода по водопроводите, стана ясно след публикации в публичното пространство. Причините според ръководството на водния оператор са множество, но липсата на сериозни инвестиции през годините е водещата...

публикувано на 25.09.24 в 15:01

Тротинетките в Стара Загора ще се движат с 5 км в час

Повече от 105 точки ще бъдат разгледани на предстоящата утре сесия на общинския съвет в Стара Загора. Днес групата съветници на ГЕРБ даде информация за част от предложенията. Общинските съветници на ГЕРБ ще подкрепят предложените от..

публикувано на 25.09.24 в 13:39