Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитект Дора Иванова: Най-известната българска сграда по света- Паметникът на връх Бузлуджа ще бъде възроден!

Паметникът на връх Бузлуджа спечели наградата на публиката за Архитектурна сграда на 2019 година на WhATA Awards, годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Наградите се връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA - платформа за архитектура. Публиката избира победителите с онлайн гласуване. В гласуването на публиката Паметникът на връх Бузлуджа събра 835 гласа (43.38%), съобщи за Радио Стара Загора архитект Дора Иванова, председател на фондация „Проект Бузлуджа“, която от 6 години работи за каузата за възстановяване на монумента.

В момента най-известната българска сграда в света е една. И тя не е нито Боянската църква, нито Казанлъшката гробница, нито Рилският манастир. Може да ни се иска да е някоя от тях, но не е. За добро или за лошо, най-известната българска сграда в света е полуразрушеният Дом-паметник на БКП на старопланинския връх Бузлуджа, който до момента е най-успешният експорт на българска архитектура въобще., смята архитект Иванова.

Факт е, че през последните десет години световните медии преоткриха архитектурата на бившия Източен блок. Истории и снимки на съветски санаториуми и автобусни спирки, на грузински административни сгради, югославски мемориали и хърватски курорти циркулират в сборници, музикални клипове, реклами, модни ревюта и романи, в научнофантастични филми и, разбира се, в социалните мрежи като завършени естетически обекти, напълно извадени от контекста си. Така неусетно и малко изненадващо за самите нас – източноевропейците, сградите на късния социализъм се превърнаха в поп-културен феномен.

 Бузлуджа получава грант от Фондация “Гети”

Затова и логично дойде новината в края на юли 2019, че американската фондация “Гети”, която от години отделя сериозни средства за проекти за консервация и реставрация на емблематични образци на модернизма в цял свят, е избрала именно Бузлуджа като първия български обект, на който да бъде отпуснат грант от 185 000 долара в рамките на програмата “Keeping It Modern”. Получател на гранта е ICOMOS Германия, който направи международен екип, за да се занимава с нашата Бузлуджа.

Интересът към паметникът е изключително голям не само от туристи от цял свят, но и от експерти и културни организации по архитектура и опазване на културното богатство. Важно е да се отбележи, че вече имаме и реално извървян пъти постигнати резултати, сподели арх. Иванова. Направено е пълно проучване на сградата и има резултати за техническото и състояние. Зад този проект стои голям екип от български и международни експерти. Партньори по проекта са Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места ICOMOS, Университетът по архитектура, строителство и геодезия, Техническият университет в Мюнхен, Германия и Фондация „Проект Бузлуджа“. След проучването на сградата следващите стъпки е да се посочат спешните мерки за опазването на сградата, да се спрат разрушителните процеси и как това да се случи, за да се запази ценността на сградата. Ще бъде изготвен и цялостен бизнес план, как би могло да се опази сградата. Досега е направено 3D-лазерно сканиране на сградата, събрана е информация от 7 000 000 точки, всеки сантиметър на сградата е измерен и документиран. На тази база е изработен триизмерен модел, който ще бъде използван за създаване на чертежи, на планове и разрези на сградата от всяка една нейна точка. В бъдеще ще бъдат използвани и принт технологиите, изключително иновативни, позволяващи на всички специалности да работят в единен триизмерен модел. Конструктивното обследване на сградата, направено от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, с ръководител проф. Богомил Петров, дава експертното заключение, че носимоспособността на основната конструкция не е особено засегната. Това ще рече, че сградата може да бъде опазена. Архитект Дора Иванова е обнадеждена, че с приключване на този проект, с пълната информация за обследване на сградата, пътищата и възможностите за финансиране ще са много по–реалистични. Цялото интервю на Диана Абрашева с арх. Дора Иванова в прикачения звуков файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Музей "Чудомир" посреща гости с богата програма в Европейската нощ на музеите

Литературно-художествен музей “Чудомир”, Казанлък, отново се включва в най-значимата общоевропейска музейна изява - "Европейска нощ на музеите". Тази година програмата, подготвена от културната институция   включва изложба, базар, филмов маратон и..

публикувано на 17.05.24 в 12:32
Музей

"Избори" - Представителна експозиция на Художествена галерия - Казанлък

Тази вечер от 18.00 часа в Художествена галерия, гр. Казанлък ще бъде открита постоянна експозиция – „Избори“. Тя презентира повече от 120 автори с почти 250 творби от богатата колекция на културната институция и е своеобразно пътешествие, чийто..

публикувано на 17.05.24 в 12:12

Мира Нико представя тази вечер „Отвъд честта и чувствата"

Писателката Мира Нико ще представи тази вечер в Стара Загора романа си за съвременна Япония „Отвъд честта и чувствата". Събитието ще се проведе от 18:30 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“.   Сюжетът представя семейна сага, обещание между..

публикувано на 16.05.24 в 16:36

Старозагорският куклен театър се завърна със специална награда от Нови Сад

Старозагорският куклен театър се връща от Нови Сад със специална награда за многостранна актьорска изява на Любомир Желев за спектакъла „ХОТЕЛ“ на Международния театрален фестивал за деца и младежи. „Тази уникална награда отбелязва..

обновено на 16.05.24 в 12:20
Ямбол

Ямбол с богата програма в Европейската нощ на музеите

На 18 май, събота, Община Ямбол се присъединява към Европейската нощ на музеите с нощна програма във всичките си музеи и галерии. Безистенът, Музеят на бойната слава, Регионалният исторически музей, Етнографската къща и Художествена галерия..

публикувано на 16.05.24 в 08:40

Приключенците на франкофонския театър с поредна изява на международна сцена

Театралната франкофонска трупа от ученици се завърна от поредния фестивал във Франция . Участниците бяха в Сан-Мало, Франция и в Пардубице, Чехия. - международни театрални ученически франкофонски фестивали. Групата ентусиасти се състои от седем ученици от..

публикувано на 15.05.24 в 15:10

Операта "Норма" на Винченцо Белини с премиера на Старозагорската опера

Операта „Норма“ от Винченцо Белини е новата премиера, която Старозагорската опера ще представи на своите почитатели на 16 и 17 май.  „Норма” ще блесне в пищна постановка в класическата традиция, заяви на пресконференция директорът на операта Огнян..

публикувано на 15.05.24 в 14:53

Книга за създаването на Третата Българска държава представят утре вечер в Казанлък

Монографията на един от най-големите български историци професор Милко Палангурски „Съграждането на модерна България. Нотабилите, Констутицията и князът“, ще бъде представена утре вечер от 17.30 часа в Литературно-художествен музей "Чудомир" в..

публикувано на 15.05.24 в 13:30

Връчиха наградите на националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов“

Кръстьо Раленков е носител на голямата награда от Десетия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“, организиран от община Сливен. На церемония снощи кметът на общината Стефан Радев връчи на поета плакет, диплом и парична премия в размер на 1500..

публикувано на 15.05.24 в 13:18

Златни успехи донесе ансамбъл "Зорница" в Стара Загора

С четири златни медала и грамоти се завърна старозагорският Ансамбъл за народни песни и танци „Зорница“ при Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“.  Отличията бяха извоювани на един от най-дългогодишните конкурси в страната, на името на гъдуларя..

публикувано на 15.05.24 в 11:25