Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много тесен кръг от хора са контактните лица на болния от коронавирус казанлъчанин

Втори телефон за спешни случаи разкри община Казанлък

Два са вече телефоните, които Община Казанлък разкри по превенция на разпространението на коронавирус – Covid-19. Новият телефонен номер е 088 770 0846. Той ще е на 24-часово разположение на гражданите, които НЯМАТ ЛИЧЕН ЛЕКАР, но имат нужда от указания какво да правят при грипоподобна симптоматика. Телефонът ще се обслужва от медицински специалисти, като целта е да се намали натиска върху здравната система в спешните кабинети и да се предотврати посещението на здравни заведения за всякакъв вид информация. Телефонът ще бъде разкрит утре (26 март) в 08.30 часа. Това стана ясно на пресконференция на община Казанлък.

Остава на разположение и вече познатият на всички горещ телефон: 0700 400 56, на който могат 24-часа в денонощието да се приемат заявки от възрастни, самотноживеещи и/или болни хора за доставка на медикаменти, хранителни продукти и топла храна. Екипите по доставянето са с отличителни знаци на Община Казанлък.

Общинският кризисен щаб призовава всички граждани да спазват указанията на Националния щаб, да бъдат отговорни и самодисциплинирани към здравето си!

Още снощи служители на Регионалната здравна инспекция в Казанлък и полицията са установили контактните лица на 61-годишния казанлъчанин, който е приет в инфекциозно отделение на болницата в Стара Загора с положителна проба на коронавирус. Това съобщи кметът на община Казанлък Галина Стоянова. По думите й кръгът от контактни е много тесен и всички те са поставени под карантина. Тя припомни, че за мъжът се знае, че се е върнал от Франция на 14 март.

Дали е спазвал карантината ще стане ясно от проверките, които се извършват от полицията. В Казанлък се въвеждат и допълнителни превантивни мерки.

Ще се засили дезинфекцията на всички обществени места и градския транспорт. Ще се изиска от полицията и по-строги проверки на лицата, поставени под карантина. От общинския кризисен щаб също ще проверяват тези лица по телефона, обясни Галина Стоянова.  

Д-р Златина Нанева, бивш директор на РЗИ- Стара Загора също е включена в общинския кризисен щаб на Казанлък като говорител.

Тя информира, че телефонът към общинския кризисен щаб в Казанлък ще работи 24 часа. Там ще работят медицински специалисти и ща дадат логистика и подкрепа на всеки който се нуждае от съвет и указания.

„Според указанията на министъра на здравеопазването се подготвя отделение за прием на болни от коронавирус. Готови сме с осигуряване на леглата, личните предпазни средства за работниците и имаме готовност за закупуване на нови респираторни апарати“, каза д-р Нанева.

Община Казанлък е обявила и дарителска сметка за закупуване на допълнителни респираторни апарати. Вече има и дарения от фирми и физически лица, каза кметът Галина Стоянова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За опасност от пожари предупреждават от Областна администрация Стара Загора

Във връзка със зачестилите случаи на пожари по време на пожароопасния летен сезон и с цел предотвратяване на риска от пожари в земеделски площи, сухи треви и горски територии в Област Стара Загора, Областният управител Ива Радева и Регионална..

публикувано на 02.07.24 в 16:23

Предадоха детски послания на зам.-кмета на Стара Загора Павлина Делчева

Посланията на децата, участници в заключителната сесия на проекта „ЗАЕДНО“, чиято цел беше да ги насърчи активно да изразяват позицията си по важни за тях теми, бяха предадени на зам.-кмета на Община Стара Загора Павлина Делчева. Своята благодарност към..

публикувано на 02.07.24 в 16:18

Два големи пожара гасят в Старозагорско

Два пожара гасят огнеборците в Старозагорско. Заради пламнали храсти и треви край жп спирка Ягода е спрян влака от Горна Оряховица и Стара Загора.  Сигнал за пожара между селата Ягода и Ръжена е подаден малко преди 12 часа. Запалили са се сухи..

публикувано на 02.07.24 в 14:41

Инцидент затруднява движението по магистрала "Тракия" край Чирпан

Временно движението при км 159 на АМ „Тракия“ в посока София е ограничено поради пътно произшествие, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“. Инцидентът е станал между два камиона, разсипан е част от превозвания товар по пътното платно. Няма..

публикувано на 02.07.24 в 13:56

Безплатен градски тур „От Августа Траяна към Берое. Градът между две епохи" този уикенд в Стара Загора

На 6 юли /събота/, от 9.30 часа ще се проведе поредната вълнуваща обиколка от инициативата „Стара Загора – неразказани истории по правите улици". Темата на маршрута е „От Августа Траяна към Берое. Градът между две епохи". Това съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 02.07.24 в 13:50

До 15 юли се затваря централно кръстовище в Стара Загора

Предстои затваряне на кръстовището на бул. „Цар Симеон Велики“ и ул. „Отец Паисий“ в Стара Загора. Това ще се случи от утре, 3 юли 2024 г., и ще продължи до 15 юли, включително , съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора. Временната организация на..

публикувано на 02.07.24 в 13:48
Йордан Йорданов

156 разрешения за работа на непълнолетни в област Стара Загора

Непълнолетните могат да работят само след изричното разрешение на Инспекцията по труда, а о т началото на годината работодатели от област Стара Загора са потърсили 156 такива разрешения, съобщи Йордан Йорданов, началник отдел „Административно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:34

Искат създаването на изцяло морски резерват в България

За създаването на защитени морски зони в Черно море с цел ефективното опазване на живота в него призовават от Грийнпийс“ – България. Това сочи доклад на организацията, създаден заедно с учените от Института по океанология на БАН. Данните сочат,..

публикувано на 02.07.24 в 13:27

Пожар пламна в района на жп спирка Ягода

Гасят пожар между старозагорските села Ягода и Ръжена. Сигналът за пожара е подаден в 11:24 часа.  Огънят е пламнал в района на жп спирка Ягода. Горят сухи треви, храсти и широколистна гора.   На място са два екипа на пожарната в Казанлък и два екипа..

публикувано на 02.07.24 в 12:46

Пламна пожар край старозагорското село Яворово

Сухи треви в близост до гората гасят край старозагорското село Яворово. На място е изпратен екип на пожарната в Стара Загора. В гасенето участват и служители на горското стопанство. На този етап няма опасност огънят да влезе в горския масив...

публикувано на 02.07.24 в 11:55