Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Хроника на чувствата" събира житейските пътища на Йосиф Сърчаджиев и Райна Томова

Снимка: БГНЕС

Той е верен на сцената. Тя е изневерила на доста неща. Той живее на бързи обороти, тя обича патриархалното спокойствие. В последните няколко години графикът им съвпада, живеят на колела, обикалят театрите на страната, създават съвместни спектакли, които превръщат в празници за театралната публиката.

Познават се отдавна, може би от минали прераждания. Срещат се в Стара Загора през 1962 година. Тогава тя е доста пораснала, а той е 16 годишен гимназист, участник във филма "Хроника на чувствата". Съдбовната духовна и емоционална близост, от това запознанство, белязва житейските им пътища и ги събира под един покрив. "С Йосо преживяхме много години, преминахме през страшни погроми, но нищо не е разклатило връзката ни.", признава Райна, която довършва изреченията на съпруга си, за да улесни общуването му с околните. Актьорът легенда се обажда по- рядко, но с помощта на съпругата си разказва историята за изключването си от комсомолската организация и срещата с Тодор Живков, която му осигурява спокойствие в работата на театрална сцена.

Йосиф Сърчаджиев не обича званията! По време на снимки в Полша, зад гърба му, го правят заслужил артист. "Той е любимец на цяла България. И комунистите го обичат. Това, че му целуват ръцете, където го срещнат безумно ме впечатлява. Как им въздейства не знам. Той прекрасно лъже!", уверява Райна, а Йосиф признава, че това "ударче" му е помогнало да върне детето в себе си. "Аз съм си дете, защото много от нещата, които бих могъл да правя в живота си, вече не мога да правя. приличам на току що родило се дете, което се научава да говори, да се движи и да пише. Една част от тялото не работи, така, че аз съм половин човек, но от друга страна съм радостен, че това е друга роля, нова роля дойде в живота ми, иначе щеше да е много скучно в старостта. Старостта е болезнено нещо, а от "ударчето" съм много щастлив, че между мен и него има любовна връзка."
"Колкото е чаровен така, както го гледате, толкова е страшен като се ядоса, рядко, но истински!", уверява Райна Томова, която с усмивка връща лентата на спомените и припомня как рицарските дуели на Йосо са му "спечелили" и осъдителна присъда, заради жалбата на един пазач, но това е в миналото, тогава освен с думи, Йосиф е защитавал честта на фамилията и с тежките си мъжки юмруци.
Йосиф Сърчаджиев е кръстен на дядо Йосиф Фаденхехт. Известният юрист и политик е баща на майка му Анна. От нея, а не от баща си Стефан Сърчаджиев, наследява своята артистичност, смята съпругата му, припомняйки, че майка му е удостоена със званието "Праведник на народите на света", от израелския институт "Яд Вашем", за спасяването на едно еврейско семейство от лагерите на смъртта. 
Семейство Сърчаджиеви обича пролетните празници, това е времето, когато природата изнася на показ най- красивите си декори, окъпани в дъжд и светлина. Животът им е позициониран на три места, в София, Ловеч и в село  Кирчево. Имат много общи планове и не мислят да слагат спирачка на идеите си, защото вярват, че потребността за качествен театър все още е жива. 
За Райна, Йосиф Сърчаджиев е нейното момче, а за него тя е неговото "момиче, приятелка, любовничка, майка на децата...въобще, част от живота. Ако лявата страна е моя, то дясната си ти", призна с усмивка неостаряващият чаровник Йосиф Сърчаджиев, който на 2 май навърши 75 години. 
Интервюто с Йосиф Сърчаджиев и Райна Томова е направено през месец февруари, след репетиция, в навечерието на първата премиера на "Криворазбраната цивилизация", на сцената на ДТ "Гео Милев. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Симфоничен концерт с Бетовен и Дворжак – на сцената на Старозагорската опера

На 11 октомври от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера меломаните ще имат възможността да се насладят на елегантен симфоничен концерт с оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на маестро Ивайло Кринчев. Солист е..

публикувано на 02.10.24 в 11:24

Изложба в Ямбол събра 69 творби на „бащата на графикатурата“

Представителна изложба на проф. Иван Газдов с творби, дарени през 2010 г. на родния му Ямбол, отново може да бъде разгледана в обновената Художествена галерия „Жорж Папазов" в града. Изложбата е подредена в една от залите на постоянната експозиция на..

публикувано на 30.09.24 в 13:16

Нощта на изкуствата в Стара Загора събра стотици посетители

Стотици жители и гости на Стара Загора се включиха снощи в 19-ото издание на Нощта на изкуствата . В рамките на едно обединяващо мащабно културно събитие музеите, галериите и други културни центрове в Стара Загора отвориха вратите си за..

публикувано на 28.09.24 в 11:01

Надя Тончева с концерт, посветен на великата Сара Воон

Известната джаз певица Надя Тончева ще представи, тази вечер от 20 часа в Старозагорската художествена галерия, своя музикален проект „С почит към Сара Воон“. Концертът е посветен на 100-годишнината от рождението на легендарната джаз изпълнителка...

публикувано на 27.09.24 в 14:40

Празниците на поезията в Нова Загора ще наградят победителите в националния поетичен конкурс на 1-ви октомври

  в  Националния поетичен конкурс „Нова Загора“ участваха 63-ма автори от цялата страна. Конкурсът, който се провежда за  20-ти път, е анонимен и на свободна тема. Участниците трябва да са над 18 годишна възраст и имат  право на участие с 3..

публикувано на 27.09.24 в 14:35

Писателката Кармен Мишу представя новия си роман „Дъжд“ в Стара Загора

В Нощта на изкуствата (27.09.) Кармен Мишу ще представи своя последен роман „Дъжд“. Покана за среща със старозагорската публика отправя библиотека „Родина“, от 19:30 ч., в изложбена зала „Лубор Байер“. В новата си книга авторката описва събития..

публикувано на 27.09.24 в 11:07

Старозагорската опера гостува в София с „Евгений Онегин”

На 28 октомври от 19.00 часа на сцената на Народния театър „Иван Вазов” Държавна опера Стара Загора ще представи за първи път в София своята забележителна постановка на операта „Евгений Онегин” от П. И. Чайковски. Гостуването е част от богатата..

публикувано на 26.09.24 в 13:39

Нова изложба на Музейко дава среща на старозагорските деца със зелената енергия

Детски научен център "Музейко" ще гостува в Стара Загора, за да вдъхнови малките старозагорци за нови знания, свързани с природосъобразния начин на живот. Гостуването е част от проекта "Наука за децата: зелена енергия и устойчива среда".  В рамките..

публикувано на 26.09.24 в 13:37

Среща разговор с поетесата Светлана Николова в рамките на Есенни литературни дни ще се проведе в Стара Загора

Поетесата Светлана Николова се среща с гости на разговор в Изложбена зала „Лубор Байер“ на 2 октомври 2024 г.(сряда) от 17.30 ч. Събитието се провежда с подкрепата на Община Стара Загора и издателство „Изида“. То е част от традиционните Есенни..

публикувано на 26.09.24 в 09:13

Светът е изтъкан повече от малките добри истории, отколкото от големи злини

Стара Загора е финалната спирка от турнето на Емине Садкъ и представяне на нейния дебютен роман "Керван за гарвани".  Събитието се организира от "Книжарница в куфар"  и ще се състои тази вечер (24.09.), от 18:00 ч. в Къщата на архитекта. Модератор на..

публикувано на 24.09.24 в 14:16