Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко средства ще отдели Брюксел за реализация на новата стратегия за биологичното земеделие

Европейската комисия представи и прие нова Стратегия за биологичното разнообразие- да върнем природата в живота си, както и стратегия „От фермата до трапезата“ за справедлива, здравословна, и екологосъобразна продоволствена система. Двете стратегии се допълват взаимно, защото обединяват природата, земеделските стопани, предприятията и потребителите за съвместна работа с цел конкурентноспособно устойчиво бъдеще. .

В съответствие с Европейския зелен пакт те предлагат амбициозни действия и ангажименти на ЕС за спиране на загубите на биологично разнообразие в Европа и света. Стратегиите се фокусират върху човека, като се ангажират да подобрят опазването на сухоземните площи и моретата, да възстановят увредените екосистеми.

Новата стратегия за биологичното разнообразие бе приета в разгара на пандемията от COVID- 19. Тя представя конкретната посока за път към възстановяването на биологичното разнообразие в Европа в следващите 10 години, което включва и трансформиране на най- малко 30 % от европейските сухоземни площи и морета и ефективно управлявани защитени зони и връщане на най- малко 10 % от земеделските земи към многообразни дейности на ландшафта.

Действията, предвидени за опазване, използване и възстановяване на природата ще доведат до икономически ползи за местните общности и ще създадат устойчиви работни места.

Стратегията „От фермата до трапезата“ ще спомогне за прехода към дълготрайна продоволствена система в ЕС, която да гарантира достъп да здравословни храни. Част от целите й включват с 50 % намаляване на използването на пестициди и риска от тях, с най- малко 20 % използването на торове и намаляването наполовина на продажбите на антимикробни средства и заделянето на 25 % от земеделската земя за нуждите на биологичното земеделие.

Двете стратегии заемат централно място в Зеления пакт, те са част от осмислените стъпки на важния преход, които започва в ЕС.

„Това е една дългогодишна политика на ЕС и повечето европейски държави, да запазим, колкото може повече от дивата природа и да го направим по такъв начин, че това да подобрява качеството ни на живот“, уточни Радан Кънев, Заместник- председател на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Той допълва, чецялата стратегия и Зелената сделкана ЕС са насочени към човека, към това животът да стане по- добър, по- здравословен, продължителен и с по- високо качество. Кънев смята, че друг важен елемент е т.н. стратегия за зелените градове, защото големите градове са лесна жертва на замърсяване на различни отрови.

На 27 май, на извънредно заседание на Европейския парламент, Европейската комисия ще предложи да има условия за достъп до парите на Европейския фонд за възстановяване.

Евродепутатът Радан Кънев съобщи, че 2 трилиона евро, от които един трилион евро за обезпечаване на Зелената сделка и един трилион за възстановяване на преките поражения от кризата и COVID- 19, е сумата, за която се говори. Ако се приеме, този план, товаще е най- голямата инвестиционна програма в европейската история, която ще заслужи името нов план „Маршал“ е убеден Кънев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Близо 250 полицаи ще следят за реда на утрешните избори за Общински съвет в Хасково

Близо 250 полицаи ще следят за реда и нормалното протичане на вота на утрешните избори за нов Общински съвет в Хасково, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в областния град. До вотът се стигна, след като съдът касира резултатите от..

публикувано на 22.06.24 в 12:36

Стара Загора е домакин на детския фестивал „Промая“

От 10:30ч. до 14ч. на 22 юни, събота, в парк „Пети октомври“ в Стара Загора ще се проведе третото издание на детския фестивал „Промая“. Тазгодишният акцент в събитието е еко насочеността, рециклирането, нулевият отпадък и опазването на планетата..

обновено на 22.06.24 в 08:04

Черешова задушница е

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Това е един от трите дни в православния календар за общ молитвен помен. Р аздават се череши в памет на починалите близки. В православната..

публикувано на 22.06.24 в 07:10

Прогноза за времето

Днес ще бъде предимно слънчево и горещо. Следобед над планинските райони ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и ще прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 34° и..

публикувано на 22.06.24 в 07:05

Вандалски прояви налагат монтирането на камери в двата гробищни парка на Стара Загора

Двата гробищни парка на Стара Загора на „Хрищенско шосе“ и до село Богомилово са в прилично състояние, окосени и почистени, съобщи в ефира на Радио Стара Загора във връзка с предстоящата утре Черешова Задушница директорът на Общинско предприятие..

публикувано на 21.06.24 в 15:44

В Стара Загора връчиха награда на името на строителя на президентския дом в Бояна

Випуск 2024 на Професионалната гимназия по строителство архитектура и геодезия „Любор  Баер“ получи дипломите си за завършено средно образование с успех над „Много добър 5:00“.   Във всяка от петте паралелки има отличници. Към завършилите124-ма..

публикувано на 21.06.24 в 15:15
Хасково

В 152 секции ще гласуват в Хасковско на извънредните избори за общински съвет

Днес е последният ден от предизборната кампания за извънредните избори за общински съвет в Хасково, насрочени за 23 юни. До вотът се стигна, след като съдът касира резултатите от изборите на 29 октомври миналата година. Общо 337 са..

публикувано на 21.06.24 в 14:55

Детски забавления за безопасно лято в Стара Загора

Детски забавления под мотото „Безопасно лято в града“, посветено на пътната безопасност, ще се проведе в петък 21 юни, от 17:00 часа, източно от сградата на Община Стара Загора. От СНЦ „Аз съм бъдещето, пази ме“, канят всички деца на възраст от 3..

публикувано на 21.06.24 в 14:35

Дълголетниците в Шипка са пример за единство и стоицизъм в трудностите

Седмица след опустошителната буря с градушка, която нанесе сериозни материални щети на къщите и дворовете в гр. Шипка, в пенсионерския клуб се организира среща на мъдростта с младостта “ 90 +“.  „Всички 18 дълголетници, над 90 години, най-възрастният..

публикувано на 21.06.24 в 14:34

Лимоните и ягодите са единствените плодове, чиито цени бележат ръст

Стабилен и спокоен остава пазара на хранителните стоки от потребителската кошница. При основните продукти единствено свинското и пилешкото месо са с по-високи цени спрямо същия период на миналата година. Това съобщи за Радио Стара Загора Владимир..

публикувано на 21.06.24 в 13:40