Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

инж. Жельо Желев: Карикатурата е журналистика в образи

Днес, от 16.30 часа, Изложбена зала "Георги Данчов-Зографина"- Чирпан отваря врати, за юбилейната десета изложба на пенсионирания машинен инженер Жельо Желев. Експозицията ще остане до края на месеца. В нея чирпанлии и гостите на града ще могат да видят 60 карикатури, разположени на 30 пана. Художникът Владимир Кондарев- уредник на галерията сподели, че Жельо Желев е чест гост и участник в изложбите на местните творци. "Той рисува отдавна, още като директор на Института по памука, разпространяваше сред приятели, саморъчно направени, малки книжки, формат А 5, в които  представяше злободневни теми, с дружески шаржове и карикатури. Първите му рисунки са с туш и перо, тънкописец, постепенно обогатяваше палитрата си от образи, изразни средства и днес карикатурите му са цветни, актуални, нарисувани с акварел", уточни домакинът на чирпанската галерия. 

Владимир Кондарев подчерта, че инж. Желев сам обича да аранжира изложбите си. Известният с рационализациите си в миналото инженер, освен карикатурист, е и сладкодумен разказвач. "Умее да разказва, но без патос, характерен за възрастните хора, а разказва и се усмихва."

Тези образи ми дават възможност да изразя мнението си по някои от наболелите проблеми на днешното време“, сподели за Радио Стара Загора авторът Жельо Желев. Карикатурите са огледало на проблемите, процесите, които са ги породили и политиците, замесени в тях. Желев определя своята работа като журналистика в образи и признава, че голямата заслуга да показва творбите си, подредени в изложба, дължи на приятелите си.

"Нашият народ е наранен в духовната област. Загубиха се доста ценности и затова мисля, че раната е повече духовна, отколкото материална", призна в заключение авторът, които си пожела да ставаме свидетели на по- добри неща, в живота на България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пианистката и поетеса Румяна Шишкова - запленена от Музиката и Словото

Запленена от музиката и словото - така в едно изречение най-общо може да бъде представена Румяна Шишкова, поетеса и преподавател по пиано в Националното училище за музикални и сценични изкуства Христина Морфова в Стара Загора.  Разговорът ни с нея..

публикувано на 23.05.24 в 17:10

Ученици от 8 до 12 клас от Музикалното училище събират на една сцена "Слово и музика"

На специален концерт  по специален повод канят утре вечер от 18.00  часа в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" ученици и преподаватели от Националното училище по музикални и сценични изкуства "Христина Морфова" в Стара Загора...

публикувано на 21.05.24 в 14:45

Представят книга с разкази за легендарен морски спасител

Старозагорецът Кристиян Петков претвори в художествени текстове реалните истории на легендата на морското спасяване Стоян Шопов от Стара Загора. Под заглавие „Разкази на стария спасител“ авторът е събрал истинси случаи от дейността на доайена сред..

публикувано на 21.05.24 в 08:45

Нощта на музеите премина при голям интерес в Стара Загора

Над 2 хиляди души са посетили музейните обекти в съботната вечер в Стара Загора. Това съобщи Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей Стара Загора. В Нощта на музеите деца са участвали в творчески ателиета, уточни директорът на..

публикувано на 20.05.24 в 16:43
По време на репетицията за концерта

Венци Благоев споделя празника на младите музиканти от школата "Фортисимо"

От  17:00 ч. в Градската художествена галерия на Стара Загора Музикална школа „Фортисимо“ при Народно читалище „Родина 1860“  чества своя 70-ти рожден ден.  По време на репетицията днес в града пристигна специален гост, който определи себе си и като..

публикувано на 20.05.24 в 16:06

Шествие и редица събития в Стара Загора за празничния 24 май

Отворени за безплатно посещение ще бъдат Художествена галерия - Стара Загора, РИМ - Стара Загора и Музей „Неолитни жилища” По повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ще се..

публикувано на 20.05.24 в 15:10

Млади звезди покоряват сцената на Jazzфест 2024 в Стара Загора

Наситена ще бъде програмата и на тазгодишния Jazzфест, който се провежда под липите през месец юни. Акцент в нея са  родните изпълнители и старозагорското младежко участие в лицето на Националното училище за сценични и музикални изкуства "Христина..

публикувано на 20.05.24 в 12:55

"Трубадур" на сцената на Старозагорската опера на 23 май

Държавна опера-Стара Загора представя на 23 май от 19.00 часа спектакъла на операта „Трубадур” от Джузепе Верди! Една завладяваща история, забулена в тайнственост и драматични обрати с чудесните изпълнители на главните роли Александър Крунев..

публикувано на 20.05.24 в 11:39
Валери Славчев - фронтмен на група

40 години група Хоризонт: Ние сме заедно и в живота, и в музиката

Валери Славчев е рок музикант, композитор, вокалист, китарист, автор на текстове, автор на маслена живопис (живописец), преди 3 години издаде и роман - "Няма време, трябва да се обичаме", не на последно място и фронтмен на група „Хоризонт“. А поводите..

публикувано на 19.05.24 в 09:50

Музей "Чудомир" посреща гости с богата програма в Европейската нощ на музеите

Литературно-художествен музей “Чудомир”, Казанлък, отново се включва в най-значимата общоевропейска музейна изява - "Европейска нощ на музеите". Тази година програмата, подготвена от културната институция   включва изложба, базар, филмов маратон и..

публикувано на 17.05.24 в 12:32