Изключително интересни изследвания за повишаване на полезните качества на пивото в момента се разработват от проф. д-р Габриела Маринова и колегите й от Института по криобиология и хранителни технологии. ,,От няколко години работим по повишаване на антиоксидантната способност на пивото, чрез добавяне на плодове и цветя при различни режими на ферментация. Следвайки тази цел, през 2020 г. в изследването експериментираме с екстракт от билки и вече имаме резултати за нивата на някои физико-химични показатели на пивото, отговорни и влияещи на антиоксидантния му капацитет - полифенолите, флаваноиди, антоцианогени. Предстоят опити за увеличаване на антиоксидантната способност и чрез влагане на по-голямо количество гранулати от ароматни и горчиви сортове хмел.Тук водеща роля ще заемат различните сортове хмел и съчетанието между тях.“, коментира проф. Маринова. Резултатите от първото изследване ще бъдат публикувани до края на м. юни, а от второто – през м. септември.
Както и при останалите натурални храни, вече с десетки научни публикации е доказано, че бирата може да достави на организма много важни антиоксиданти, витамини (особено от групата В), фибри (влакнини) и минерали. Така например, в пивото има голямо количество естествени антиоксиданти, благодарение на хмела, малца и дрождите. Те притежават благоприятен ефект върху човешкото здраве, имат свойството да неутрализират токсините в тялото, като по този начин засилват имунната система. Хмеловата съставка ксантохумол е характерна само за пивото и е много по-силен антиоксидант от редица други, които обичайно се съдържат в натуралните храни и напитки, допълва проф. Маринова, но подчертава, че бирата не е лекарство.
В пивото има витамин С и богата гама витамини В, чието ниво надвишава това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци (диня, пъпеш, ябълки, моркови). Това се дължи на малцуването на ечемика, при което съществено се увеличава хранителната стойност на зърното. Изследванията на родни учени показват, че в българските пива най–значимо е нивото на витамин В 12 – от 2 до 3 mg/l. Това количество задоволява дневните нужди на хората от 83% до 125%. Витамините от група В са от значение за синтеза на аминокиселините, метаболитните процеси в човешкото тяло и подобряването на имунитета.
Пивото не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари, което я прави естествена част от балансираната диета. Най-новото обширно проучване на румънски учени, отново потвърждава, че „биреното коремче“ е само един от многото „хранителни митове“. Те откриват, че повече от 50% от хората не знаят колко калории има в пенливата напитка, а 74% от жените надценяват съдържанието на калории в нея. В 100 мл. стандартна бира се съдържат 45 кcal, а при безалкохолната - едва 20. Изследователите напомнят, че повишеният риск от затлъстяване се влияе от множество фактори, между които хранителните навици, стресът и липсата на физическа активност.
Тези и други любопитни факти, както историята на бирата можете да чуете от проф. д-р Габриела Маринова в звуковите файлове.
Казват, че любовта и хумора са два от спасителните брегове в живота. Имате ли едно от тях минавате за щастлив човек. Притежавате ли и двете сте непобедим. И тъй като л ятото е фестивално време насочваме вниманието ви към старата столица, където..
В навечерието на 148-годишнината от Шипченската епопея Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" и Национална библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" представят изложба, посветена на българските опълченци. Експозицията е озаглавена "В памет на безсмъртните"..
Тази вечер от 18.00 часа в изложбена зала „Лубор Байер“ ще бъде открита експозицията „Изкуството на обектива и светлината“ на д-р Георги Новаков – невролог и неврофизиолог по професия, фотограф по призвание. „Фотографията при мен е една закъсняла..
Моден спектакъл с благотворителна цел ще се проведе тази вечер в ресторанта на хотелски комплекс край езеро „Загорка“ в Стара Загора. Събитието е в подкрепа на Детски фолклорен ансамбъл „Загорче“, а целта му е да се съберат средства за..
Поради очаквана неблагоприятна метеорологична прогноза балета „Лебедово езеро” ще се играе в залата на Операта в Стара Загора, тази вечер от 21 часа. По план спектакъла трябваше да бъде на Античния форум, от културния институт обаче уверяват, че е..
За пети пореден път кулминацията в традиционните "Празници в Долината на тракийските царе' ще бележи Старозагорската опера , която ще представи на откритата сцена на язовир „Копринка” от 20.00 часа своите впечатляващи спектакли на операта „Цар..
Милена Дренчева е Магистър по "Социално консултиране и психология . Има квалификации по библиотекарство, читалищен мениджмънт и управление на читалищната дейност. От 2008 година е секретар на читалището в Малко Търново. Автор е три книги : Първата..
Първи Национален фолклорен фестивал „Нашенски фест“ ще се проведе днес и утре в парк "Артилерийски" в Стара Загора. Организатори са от ансамбъл „Нашенци“, поводът е 25-ата годишнината от създаването на формацията. И в двата дни още от 10.00 часа ще..
На Античния форум "Августа Траяна" е експонирана пътуващата фото-документална изложба проследяваща историята на операта "Цар Калоян" от Панчо Владигеров, от първата постановка на 20 април през 1936 година до наши дни. Експозицията, дело на Надя Сотирова,..
Пишете ли поезия? Творец ли сте? И то не като професионално занимание, а като хоби? Като начин да изградите свят, в който да се чувствате сигурни, и който да ви помага, тогава, когато имате нужда. Ако се припознавате, или не, в тези въпроси,..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net