Изключително интересни изследвания за повишаване на полезните качества на пивото в момента се разработват от проф. д-р Габриела Маринова и колегите й от Института по криобиология и хранителни технологии. ,,От няколко години работим по повишаване на антиоксидантната способност на пивото, чрез добавяне на плодове и цветя при различни режими на ферментация. Следвайки тази цел, през 2020 г. в изследването експериментираме с екстракт от билки и вече имаме резултати за нивата на някои физико-химични показатели на пивото, отговорни и влияещи на антиоксидантния му капацитет - полифенолите, флаваноиди, антоцианогени. Предстоят опити за увеличаване на антиоксидантната способност и чрез влагане на по-голямо количество гранулати от ароматни и горчиви сортове хмел.Тук водеща роля ще заемат различните сортове хмел и съчетанието между тях.“, коментира проф. Маринова. Резултатите от първото изследване ще бъдат публикувани до края на м. юни, а от второто – през м. септември.
Както и при останалите натурални храни, вече с десетки научни публикации е доказано, че бирата може да достави на организма много важни антиоксиданти, витамини (особено от групата В), фибри (влакнини) и минерали. Така например, в пивото има голямо количество естествени антиоксиданти, благодарение на хмела, малца и дрождите. Те притежават благоприятен ефект върху човешкото здраве, имат свойството да неутрализират токсините в тялото, като по този начин засилват имунната система. Хмеловата съставка ксантохумол е характерна само за пивото и е много по-силен антиоксидант от редица други, които обичайно се съдържат в натуралните храни и напитки, допълва проф. Маринова, но подчертава, че бирата не е лекарство.
В пивото има витамин С и богата гама витамини В, чието ниво надвишава това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци (диня, пъпеш, ябълки, моркови). Това се дължи на малцуването на ечемика, при което съществено се увеличава хранителната стойност на зърното. Изследванията на родни учени показват, че в българските пива най–значимо е нивото на витамин В 12 – от 2 до 3 mg/l. Това количество задоволява дневните нужди на хората от 83% до 125%. Витамините от група В са от значение за синтеза на аминокиселините, метаболитните процеси в човешкото тяло и подобряването на имунитета.
Пивото не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари, което я прави естествена част от балансираната диета. Най-новото обширно проучване на румънски учени, отново потвърждава, че „биреното коремче“ е само един от многото „хранителни митове“. Те откриват, че повече от 50% от хората не знаят колко калории има в пенливата напитка, а 74% от жените надценяват съдържанието на калории в нея. В 100 мл. стандартна бира се съдържат 45 кcal, а при безалкохолната - едва 20. Изследователите напомнят, че повишеният риск от затлъстяване се влияе от множество фактори, между които хранителните навици, стресът и липсата на физическа активност.
Тези и други любопитни факти, както историята на бирата можете да чуете от проф. д-р Габриела Маринова в звуковите файлове.
Община Стара Загора кани жителите и гостите на града да се насладят на летни концерти с вход свободен, организирани под мотото „Август е музика“. Събитията ще се проведат в две вечери – на 8 и 9 август, на сцената пред сградата на Общината, с начален..
Казват, че любовта и хумора са два от спасителните брегове в живота. Имате ли едно от тях минавате за щастлив човек. Притежавате ли и двете сте непобедим. И тъй като л ятото е фестивално време насочваме вниманието ви към старата столица, където..
Петото юбилейно издание на фестивала "No signal" ще посрещне любителите на електронната музика близо до с.Тъжа. От 8-ми до 10-ти август Тъжанското ждрело е домакин на над 200 български и 20 чуждестранни артисти, които ще покажат най-доброто в различни..
В навечерието на 148-годишнината от Шипченската епопея Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" и Национална библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" представят изложба, посветена на българските опълченци. Експозицията е озаглавена "В памет на безсмъртните"..
Тази вечер от 18.00 часа в изложбена зала „Лубор Байер“ ще бъде открита експозицията „Изкуството на обектива и светлината“ на д-р Георги Новаков – невролог и неврофизиолог по професия, фотограф по призвание. „Фотографията при мен е една закъсняла..
Моден спектакъл с благотворителна цел ще се проведе тази вечер в ресторанта на хотелски комплекс край езеро „Загорка“ в Стара Загора. Събитието е в подкрепа на Детски фолклорен ансамбъл „Загорче“, а целта му е да се съберат средства за..
Поради очаквана неблагоприятна метеорологична прогноза балета „Лебедово езеро” ще се играе в залата на Операта в Стара Загора, тази вечер от 21 часа. По план спектакъла трябваше да бъде на Античния форум, от културния институт обаче уверяват, че е..
За пети пореден път кулминацията в традиционните "Празници в Долината на тракийските царе' ще бележи Старозагорската опера , която ще представи на откритата сцена на язовир „Копринка” от 20.00 часа своите впечатляващи спектакли на операта „Цар..
Милена Дренчева е Магистър по "Социално консултиране и психология . Има квалификации по библиотекарство, читалищен мениджмънт и управление на читалищната дейност. От 2008 година е секретар на читалището в Малко Търново. Автор е три книги : Първата..
Първи Национален фолклорен фестивал „Нашенски фест“ ще се проведе днес и утре в парк "Артилерийски" в Стара Загора. Организатори са от ансамбъл „Нашенци“, поводът е 25-ата годишнината от създаването на формацията. И в двата дни още от 10.00 часа ще..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net