Изключително интересни изследвания за повишаване на полезните качества на пивото в момента се разработват от проф. д-р Габриела Маринова и колегите й от Института по криобиология и хранителни технологии. ,,От няколко години работим по повишаване на антиоксидантната способност на пивото, чрез добавяне на плодове и цветя при различни режими на ферментация. Следвайки тази цел, през 2020 г. в изследването експериментираме с екстракт от билки и вече имаме резултати за нивата на някои физико-химични показатели на пивото, отговорни и влияещи на антиоксидантния му капацитет - полифенолите, флаваноиди, антоцианогени. Предстоят опити за увеличаване на антиоксидантната способност и чрез влагане на по-голямо количество гранулати от ароматни и горчиви сортове хмел.Тук водеща роля ще заемат различните сортове хмел и съчетанието между тях.“, коментира проф. Маринова. Резултатите от първото изследване ще бъдат публикувани до края на м. юни, а от второто – през м. септември.
Както и при останалите натурални храни, вече с десетки научни публикации е доказано, че бирата може да достави на организма много важни антиоксиданти, витамини (особено от групата В), фибри (влакнини) и минерали. Така например, в пивото има голямо количество естествени антиоксиданти, благодарение на хмела, малца и дрождите. Те притежават благоприятен ефект върху човешкото здраве, имат свойството да неутрализират токсините в тялото, като по този начин засилват имунната система. Хмеловата съставка ксантохумол е характерна само за пивото и е много по-силен антиоксидант от редица други, които обичайно се съдържат в натуралните храни и напитки, допълва проф. Маринова, но подчертава, че бирата не е лекарство.
В пивото има витамин С и богата гама витамини В, чието ниво надвишава това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци (диня, пъпеш, ябълки, моркови). Това се дължи на малцуването на ечемика, при което съществено се увеличава хранителната стойност на зърното. Изследванията на родни учени показват, че в българските пива най–значимо е нивото на витамин В 12 – от 2 до 3 mg/l. Това количество задоволява дневните нужди на хората от 83% до 125%. Витамините от група В са от значение за синтеза на аминокиселините, метаболитните процеси в човешкото тяло и подобряването на имунитета.
Пивото не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари, което я прави естествена част от балансираната диета. Най-новото обширно проучване на румънски учени, отново потвърждава, че „биреното коремче“ е само един от многото „хранителни митове“. Те откриват, че повече от 50% от хората не знаят колко калории има в пенливата напитка, а 74% от жените надценяват съдържанието на калории в нея. В 100 мл. стандартна бира се съдържат 45 кcal, а при безалкохолната - едва 20. Изследователите напомнят, че повишеният риск от затлъстяване се влияе от множество фактори, между които хранителните навици, стресът и липсата на физическа активност.
Тези и други любопитни факти, както историята на бирата можете да чуете от проф. д-р Габриела Маринова в звуковите файлове.
Младият учител по български език Кирил Димов от Симеоновград издаде първата си книга с разкази „По селските друми“. Завършил е и политология, в момента работи като педагогически съветник в ОУ „Иван Вазов“ в родния си град. Затова тематиката и..
„Среща на изкуствата с усмивка“ предлага Държавна Опера Стара Загора тази вечер, в рамките на 54- то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство. Срещата ще се състои от 17:30 ч., във фоайето на Операта. Съпътстващото фестивално..
На 25 ноември честваме паметта на св. Климент Охридски - учен, автор, един от последователите на св. св. Кирил и Методий, първи епископ, проповядвал на старобългарски език. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици. Свети Климент..
Ямболската фотографска общност (ЯФО) организира утре, 23 ноември, конкурс деца и младежи от Ямбол за участие във фотомаратон за улична фотография на живо. За „Младежки Фотомаратон 777” в рамките на 7 часа всеки участник трябва да представи снимки..
Сливенският симфоничен оркестър завършва цикъла „Млада Европа“ с концерт тази вечер от 18 часа в зала "Сливен" с участието на младия тромпетист Георги Грозев. Програмата включва произведения на Кристоф Глук, Йохан Баптист Неруда и Хайдн. Сцената..
С изключителен успех се увенчаха усилията на археологическия екип под ръководството на Даниела Агре и Деян Дичев, проучващи през ноември надгробна могила в землището на с. Капитан Петко войвода, община Тополовград. Разкопките са спасителни и се..
Текстове в трисричната ритмична стъпка амфибрахий ще представи пред старозагорската публика Ивайло Диманов. Авторският спектакъл на барда е тази вечер в къща-музей „Гео Милев“, от 18:00 ч. "Амфибрахий в до мажор" e необичаен проект, събрал..
Днес в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък е представянето на изложбата "На път с моя приятел" . Това е втората самостоятелна изява на Величка Николова , познато име в гилдията на рисувачите със светлина. " Изложбата е за..
Днес от 18.30 часа в РБ "Захарий Княжески" е представянето на "Нокомис", първата публикувана прозаична творба на поетесата-преводач Катерина Стойкова. Стара Загора е втората спирка в националното турне на авторката, която се завърна от САЩ за..
Коледен концерт с аранжировки на известни коледни песни ще представят Акапелна формация „Хармоникс“. Концертът е на 9 декември от 19 часа в Държавен куклен театър - Стара Загора. Г рупата е подготвила богат репертоар специално за..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net