Изключително интересни изследвания за повишаване на полезните качества на пивото в момента се разработват от проф. д-р Габриела Маринова и колегите й от Института по криобиология и хранителни технологии. ,,От няколко години работим по повишаване на антиоксидантната способност на пивото, чрез добавяне на плодове и цветя при различни режими на ферментация. Следвайки тази цел, през 2020 г. в изследването експериментираме с екстракт от билки и вече имаме резултати за нивата на някои физико-химични показатели на пивото, отговорни и влияещи на антиоксидантния му капацитет - полифенолите, флаваноиди, антоцианогени. Предстоят опити за увеличаване на антиоксидантната способност и чрез влагане на по-голямо количество гранулати от ароматни и горчиви сортове хмел.Тук водеща роля ще заемат различните сортове хмел и съчетанието между тях.“, коментира проф. Маринова. Резултатите от първото изследване ще бъдат публикувани до края на м. юни, а от второто – през м. септември.
Както и при останалите натурални храни, вече с десетки научни публикации е доказано, че бирата може да достави на организма много важни антиоксиданти, витамини (особено от групата В), фибри (влакнини) и минерали. Така например, в пивото има голямо количество естествени антиоксиданти, благодарение на хмела, малца и дрождите. Те притежават благоприятен ефект върху човешкото здраве, имат свойството да неутрализират токсините в тялото, като по този начин засилват имунната система. Хмеловата съставка ксантохумол е характерна само за пивото и е много по-силен антиоксидант от редица други, които обичайно се съдържат в натуралните храни и напитки, допълва проф. Маринова, но подчертава, че бирата не е лекарство.
В пивото има витамин С и богата гама витамини В, чието ниво надвишава това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци (диня, пъпеш, ябълки, моркови). Това се дължи на малцуването на ечемика, при което съществено се увеличава хранителната стойност на зърното. Изследванията на родни учени показват, че в българските пива най–значимо е нивото на витамин В 12 – от 2 до 3 mg/l. Това количество задоволява дневните нужди на хората от 83% до 125%. Витамините от група В са от значение за синтеза на аминокиселините, метаболитните процеси в човешкото тяло и подобряването на имунитета.
Пивото не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари, което я прави естествена част от балансираната диета. Най-новото обширно проучване на румънски учени, отново потвърждава, че „биреното коремче“ е само един от многото „хранителни митове“. Те откриват, че повече от 50% от хората не знаят колко калории има в пенливата напитка, а 74% от жените надценяват съдържанието на калории в нея. В 100 мл. стандартна бира се съдържат 45 кcal, а при безалкохолната - едва 20. Изследователите напомнят, че повишеният риск от затлъстяване се влияе от множество фактори, между които хранителните навици, стресът и липсата на физическа активност.
Тези и други любопитни факти, както историята на бирата можете да чуете от проф. д-р Габриела Маринова в звуковите файлове.
Виктория Николова се занимава с народно пеене от малка . Преди да я запишат в първи клас е в списъка на пеещите деца в Народно читалище "Развитие-1931" в село Рибарица. В родното място, разположено на бреговете на река Бели Вит, научава първите песни в..
Есенният сезон в ямболския куклен театър „Георги Митев – Жоро" ще бъде открит с премиера на постановката „Сливи за смет". Първото представление зрителите могат да видят от 18 часа днес. А, какво се случва в драматизацията по мотиви на едноименната..
Седмица преди началото на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ започва сценографския пленер „Невидимо за очите“ с художествен ръководител Мариета Голомехова. Одобрени за участие в него са Валентина Маркова, Ива Маркова,..
В Стара Загора на 27 септември предстои осмото издание на Националния фолклорен танцов фестивал „В сърцето на Тракия”. Той дава среща на любителски танцови клубове и формации от цялата страна за съхраняване на нематериалното културно наследство и..
НЧ „Св. Климент Охридски 1858" отбелязва 20 години от създаването на Детско юношеска музикална формация „Звездопад“ със създател и ръководител Марияна Димитрова. Формацията през годините е завоювала много награди и Гран При от наши и международни..
Зоопарк Стара Загора кани на официалното откриване на 13 септември от 11.00 ч. на първата самостоятелна изложба на младата фотографка Симона Кръстева. Експозицията, наречена „Животът сред нас", ще бъде изложена в откритата зоозанималня пред..
Изложба под надслов „Когато момчето става мъж…. Казармата през „онези“ 45 години“ ще бъде открита в Регионален исторически музей- Стара Загора на 9 септември от 17:30 часа. Ще бъдат представени оригинални предмети и документи от времето на..
Двадесет и три събития ще представят през следващите три месеца богатството на японската традиция и съвременно изкуство. Те са организирани в седем български града: Варна, Велико Търново, Враца (за първи път), Плевен, София, Стара Загора и Хасково...
Арт- пространството пред ХГ „Форум“ в Хасково днес е галерия на детското творчество на открито, съобщават от Община Хасково. Там се провежда третото издание на минипленера за деца „Хасково-пъстра палитра“, организиран от Община Хасково в..
Всички имаме детски мечти. Някои сбъднати, други изчакващи прозореца на времето, за да го прекрачат. Има деца, които бързо сменят мечтите си, но има такива, които им се наслаждават и като възрастни. Мечтите са онези съкровени желания, които осветяват..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net