Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Христофоров: SOS Детски селища възпитава отговорни личности

23 юни е Международен ден на SOS Kinderdorf - детски селищаДенят се чества от 2004 година, по повод годишнина от рождението на Херман Гмайнер /1919-1986/, австрийски социален педагог, създател на проекта "SOS детски селища" за изоставени деца и сираци през 1949 година.

Въз основа на концепцията на SOS - детски селища, организацията действа като пионер на семейния подход в дългосрочната грижа за осиротели и изоставени деца. 

Сдружение SOS Детски селища България е първата гражданска правозащитна организация в страната, която предоставя директна грижа за деца в риск. За първи път след демократичните промени Сдружението предоставя алтернатива на институционалната грижа за деца – грижа в SOS семейство.

Сдружение SOS Детски селища България е част от голямото международно семейство SOS Children’s Villages International, което се грижи за близо 2,500,000 деца в 142 страни по света. В България сдружението започва дейността си през 1990 г. През настоящата 2020 година отбелязва 30 години от създаването си. Мотото е: "Любов, Уважение и Сигурност"

В продължение на повече от четвърт век Сдружение SOS Детски селища България осигурява семейство и здравословна среда за развитието и израстването на деца, лишени от родителска грижа, и деца в риск да загубят закрилата на своите родители. Сдружението предлага семеен тип грижа и подкрепа на семейството, и активно се застъпва за правата на децата и младежите.

В резултат от работата на специалистите в 95% от случаите семействата са подобрили грижата за децата си и е предотвратена раздялата на деца и родители, а равносметката за изминалите три десетилетия показва, че Сдружението е:

осигурило семейство и пълен с обич дом за 665 деца в приемни семейства и младежки домове,

321 младежи са напуснали, но са получили подкрепа за постигане на самостоятелност,

създадени са 34 професионални приемни семейства, във времето след демократичните промени, когато все още няма система за закрила на детето,

към днешна дата подкрепа получават ежедневно 76 приемни семейства,

за 30 г. са обучени над 1000 приемни семейства

оказано е съдействие на 242 осиновителски семейства да създадат връзка, за да се превърнат в любящи родители на деца, отглеждани в SOS Детски селища,

подкрепени чрез работа, по случай в Центрове за обществена подкрепа, от 2003 г. досега: 3439 деца и 1941 семейства, а чрез други дейности, от създаването на SOS Детските селища в България, подкрепа са получили над 60 000 деца.

В България организацията работи в две локации: София- Перник и Велико Търново- Габрово- Трявна.

В интервю Иван Христофоров- Директор на програмата SOS Детско селище за локацията  Велико Търново - Габрово- Трявна уточни: "Първите деца пораснаха големи хора. Имат семейства. Имат деца и много ни радват, когато ни се обадят, с мило чувство. За тези 30 години развитието на организацията премина през различни етапи. За голяма наша радост имаме подкрепа  на обществото, на бизнеса и на физически лица от страната, и чужбина. Имаме много приятели и съмишленици. Това, което ме зарежда за работа е, че живея сред млади хора, деца, младежи, които растат и успяват да постигнат целите си. Това е за мен оценката. Голяма част от нашите деца идват от рискови групи на обществото, но когато си работил с тях упорито, когато не си пестил любов, те отговарят с любов на грижите, това те зарежда, защото виждаш смисъл от работата си." 

Цялото интервю с Иван Христофоров ще чуете в предаването "Моята неделя" на 28 юни, когато ще узнаете какъв подарък е приготвил, за рождения ден, на едно от порасналите деца в SOS детски селища, кое е най- доброто лекарство за детски травми, как се печели доверието в детските очи, колко години са необходими да забравиш болката и колко да изработиш самочувствие.     




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боряна Пейчева- ръководител на BASE Стара Загора

Започна записването за BASE Стара Загора

Историята на програмата BASE Стара Загора започва през 60-те години на миналия век в Америка. Тогава се дава шанс на жените домакини да се върнат на пазара на труда със свой бизнес. Години по-късно, когато всеки може да има свой бизнес в България, BASE е..

публикувано на 24.09.24 в 14:37

Българите предпочитат демократичния свят, сочи проучване на "Галъп"

Мнозинството от българите заявяват устойчиво доверие към демократичните модели, към Европейския съюз и в по-общ план към демократичния свят. Водещи по доверие сред българското общество са европейски демокрации като Германия (50%) , Франция (39%),..

публикувано на 20.09.24 в 14:06

Любомир Любенов: Учителството е защитена професия

В предаването „Репортер“ гостува Любомир Любенов - известен учител по математика, бивш директор на РУО към Министерството на образованието в Стара Загора, създател на турнира „Математика без граници“. „Дължим на децата внимание и взаимовръзка...

публикувано на 18.09.24 в 13:28

На старта на учебната година: Съветите на златния учител на България Теодосий Теодосиев

Според преподавателя по физика и един от най-обичаните български учители Теодосий Теодосиев първият учебен ден е една от датите, които българите обичат и отбелязват, а и време, в което всеки може да си спомни своите ученически години.  Неговите учениците..

публикувано на 16.09.24 в 14:57

България е пето място в Европа по случаи на затлъстяване при децата

България е пето място в Европа по случаи на затлъстяване при децата и на шесто при възрастните. Това съобщи проф. Теодора Ханджиева – Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания..

публикувано на 09.09.24 в 14:35

Борислав Григоров : "Лазаровите таксони"

"Терминът „Лазаров ефект” е въведен през 1983 година и според него един таксон, който е приеман известно време за изчезнал, изведнъж отново „възкръсва“. Реално изчезналите видове са липсвали само в представите на учените, но всъщност те никога не са..

публикувано на 05.09.24 в 13:31

Общопрактикуващите лекари все още нямат достъп до електронните здравни досиета на своите пациенти

„Мобилното приложение еЗдраве, което заработи без електронен подпис от началото на месеца е от голяма полза за всеки здравноосигурен български гражданин. Чрез него всеки би могъл да има достъп до своето здравно досие и да прави контрол  на..

публикувано на 03.09.24 в 15:25

Д-р Иван Добринов: Напитка за смъркане звучи безсмислено, ритуалът имитира употреба на други вещества

Сериозни рискове за здравето крие смъркането на субстанции през носа. Обявяване на енергийната напитка за смъркане звучи несъвместимо. Напитката се приема през устата. Самият ритуал с приема имитира употреба на други опасни сериозни наркотици, а..

публикувано на 30.08.24 в 11:04
Минчо Николов

Инфлуенсърите лесно повлияват на подрастващите

Лесно инфлуенсърите и хората с обществено положение повлияват на подрастващите. Лошо е обаче, когато го правят с негативен ефект. В случая с енергийната напитка на прах проблемите са два – че точно този човек я рекламира и че тя е легална. Това..

публикувано на 29.08.24 в 16:13

Калоян Цветков: При голяма конкуренция се представихме силно в Дъблин

В периода 19 - 24 август столицата на Ирландия, град Дъблин бе домакин на Международна олимпиада по география. Българският отбор, съставен от 4 участника се представи силно и завоюва един сребърен и два бронзови медала. Ръководител на отбора бе главен..

публикувано на 29.08.24 в 12:42