Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

54 семейства от Казанлък ще получат ваучери по 500 лева

Снимка: pixabay.com

54 млади семейства с новородено дете в община Казанлък са одобрени за получаването на ваучери за закупуване на памперси и детски храни в размер на 500 лева за първата половина на годината, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Комисията, назначена със заповед на Кмета на Общината, е провела общо три заседания, на които са разгледани общо 69 заявления-декларации за отпускане на еднократни финансови помощи под формата на ваучери. От тях одобрени са 54, за 1 са поискани допълнителни документи, а други 14 са получили отказ.

Социалното подпомагане е достигнало с лек превес до повече мъжки рожби. От всички деца, за които до момента родителите са получили ваучери, 28 са момчета и 26 момичета. От тях 6 са родени в Казанлък, 46 – в Стара Загора и 2 – в Пловдив.

Финансовата подкрепа за млади семейства стана възможна след предложение на Кмета Галина Стоянова и приемане на Наредба № 17 за реда и условията за отпускане  на еднократни финансови помощи, до средата на календарната година.

Най-честата причина за отказ е несъответствието с изискването за постоянен и настоящ адрес на територията на общината преди датата на раждане на детето (от 14 общо отказани заявления 10 са по тази причина). На изискването за минимум средно образование за двамата родители не са отговорили 3 заявления, а едно заявление е получило отказ, тъй като единият родител е имал задължения към Община Казанлък, а другият родител е с прекъснати здравноосигурителни права за последните 4 години.

Социалната мярка на Кмета на Казанлък цели поощряване на раждаемостта, задържане на младите хора в училище до получаване на средно образование, образованите млади семейства да останат да живеят и работят в община Казанлък и да бъдат привличани нови млади хора. Според разпоредбите в Наредба № 17, считано от 13.04.2020 г., за всяко дете, родено от 01.01.2020 г. до края на годината, родителите могат да кандидатстват за отпускане на еднократна финансова помощ. Условията, на които трябва да отговарят са публикувани на сайта на Общината тук: https://www.kazanlak.bg/page-9668.html




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Междуведомствена комисия ще определи статута на крепостта „Асара“ в Николаево

Да изготви предложение за предоставяне на статут и режими за опазване на обект „Късноантична и средновековна крепост Асара“ е възложило министерството на културата на междуведомствена комисия. Със заповед на зам.-министъра на културата Амелия Гешева  за..

публикувано на 03.06.24 в 15:47

Тракийският университет откри кандидатстудентската си кампания

Тракийският университет откри официално кандидатстудентската си кампания. Още в първия час над 100 души попълниха документите и за кандидатстване. Кампанията беше открита с водосвет за здраве и успех на всички кандидат-студенти и преподаватели,..

публикувано на 03.06.24 в 15:26

„Горска класна стая“ и в Казанлък

ДГС – Казанлък се включи в кампанията „Горска класна стая“. Тя стартира преди дни по инициатива на Изпълнителна агенция по горите и се провежда в над 20 горски стопанства. Целта е гората да се покаже като уникална класна стая, където подрастващите..

публикувано на 03.06.24 в 13:31
През април се проведе пореден протест на жилетите в района.

Протестиращи блокират безсрочно пътя Гълъбово-Мъдрец

Жители на няколко села в община Гълъбово излизат на пореден протест с искане за основен ремонт на пътя Гълъбово- Мъдрец. Недоволните се събират в 6 сутринта във вторник и се канят да блокират трафика безсрочно. По пътя преминават и работещите в част..

публикувано на 03.06.24 в 13:09

В Симеоновград разследват убийство и самоубийство

Убийство и последвало самоубийство разследват полицаите от Областната дирекция на полицията в Хасково. Случаят е от вчера в Симеоновград, когато мъж е наръгал  смъртоносно с нож баща си, след което е сложил край на живота си, като се е хвърлил пред..

публикувано на 03.06.24 в 13:01

Засякоха автомобил с 221 км/ч на магистрала "Тракия"

Автомобил, движещ се със скорост от 221 км/ч е бил засечен на автомагистрала „Тракия" в сливенския участък. Колата се е движила през нощта, а нарушението е заснето от полицията. В момента се издирва водача на автомобила.  През почивните дни са..

публикувано на 03.06.24 в 11:54
Обвиняемият Георги Георгиев.

В Пловдив продължава делото за насилието над Дебора

В Пловдивския районен съд с разпит на свидетели продължава делото срещу Георги Георгиев, упражнил насилие над Дебора Михайлова от Стара Загора. Процесът започна в петък, когато показания в съдебната зала даде и самата Дебора. Очаквам справедлива, но..

публикувано на 03.06.24 в 09:27

Жълт код за валежи с гръмотевици и градушки за област Стара Загора

Оранжев код за валежи с гръмотевици е обявен за днес в областите Ловеч, Плевен, Враца и Монтана, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) . Там в следобедните часове и привечер ще има краткотрайни валежи с гръмотевици...

публикувано на 03.06.24 в 05:30
Град Стара Загора

Местят 10 групи на детски градини заради ремонти

Три детски градини в Стара Загора ще бъдат основно ремонтирани през летните месеци. В две от тях вече започна работа, като децата ще бъдат пребазирани в други детски заведения.  Ремонтните дейности в ДГ № 31 „Слънце“ и № 33 „Люляк“, вече..

публикувано на 02.06.24 в 17:42

Празниците на розата в Казанлък са част от новия филм на проф. Бетани Хюз

Празниците на розата в Казанлък ще бъдат част от най-новия филм, който снима у нас световноизвестният историк и водещ проф. Бетани Хюз. Това е втора документална лента за съкровищата на България, която тя подготвя. Филмът ще бъде излъчен в над 120..

публикувано на 02.06.24 в 17:30