Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартират мащабни проекти в Казанлък

С официални ритуали „Първа копка"  Община Казанлък символично даде началото на два важни строителни обекта от мащабния проект „Светът на траките": изграждане на велоалея до град Шипка, която ще свърже вече съществуващата между градовете Казанлък - Крън с новия туристически комплекс и строителни и реставрационни дейности по съхраняване на тракийската гробница „Оструша". Строителните обекти ще играят съществена роля в многофункционалния туристически комплекс, замислен като атрактивен „портал", който обединява всички гробници в Долината на тракийските царе за посещение на туристи.

С благословия към строителните екипи започна водосветът за успех на начинанието, отслужен от казанлъшки свещеници.

„Дано „Оструша" стане наистина уникален обект, който да видят хората от цял свят!", пожела Кметът на Казанлък Галина Стоянова. „За мен лично, това е най-красивата гробница в Долината – „Оструша", която някак си беше останала в сянка, спрямо останалите гробници, които са представени в Долината по подобаващ начин за световното културно наследство, което представляват." Галина Стоянова покани кмета на град Шипка Василка Панайотова до себе си: „Защото тя ще бъде човекът, който ще работи с фирмата – изпълнител, така както направи с прекрасно изпълнените могили „Хелвеция" и „Грифони". Същият е изпълнителят на гробница „Оструша".", разказа Кметът на Казанлък. „Изпълнители, които не само се отнасяха отговорно към работата си, но и много щадящо и изключително умело направиха всички реставрационни дейности. Сега съм абсолютно спокойна, че ще си свършат работата и тук и тази гробница ще блести с красотата, която я няма по света и много хора от света трябва да видят. Сигурна съм, че добрият тон и общата работа на Кмета на Шипка с изпълнителите ще продължи и тук.", каза Галина Стоянова и „повери мисията за успешна работа на терен" на Василка Панайотова.

„За да стигнем до тук се направи много и се извървя много път.", отбеляза Галина Стоянова. „Тези проекти са замисляни много време. Те са много добре обмисляни като свързаност на цялата културна инфраструктура и представянето й пред света в община Казанлък. Трябваше ни много време да ги обмислим, да ги опишем, да кандидатстваме, да ги направим факт като днес.", посочи Кметът на Казанлък. Тя благодари на всички участници в процеса по реализацията на проекта и покани с благодарност младата майка на две близначета заместник-кмета Лилия Цонкова, която е ръководила всяка стъпка по проекта.

Освен кметовете на Община Казанлък и град Шипка, официални гости на ритуалните „Първи копки" бяха областният управител на област Стара Загора Гергана Микова, народният представител от Старозагорски избирателен район Борис Кърчев, председателят на общински съвет Казанлък Николай Златанов, омбудсманът на Казанлък Гинка Щерева, доц. д-р Христо Попов, директор на Национален археологически институт с музей при БАН, представители на фирмите – изпълнители, общински съветници, представители на Общинска администрация, кметове на населени места, директори на местни културни институти.

Наред с изграждането на велоалея, като алтернативен транспортен достъп до новия туристически комплекс и дейностите по съхраняване на тракийска гробница „Оструша", предстои изграждането на самия атракцион „Светът на траките", за което в момента тече обществена поръчка за избор на изпълнител.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа от Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 и финансов инструмент, кредит от Фонд за устойчиви градовена стойност 1 921 935,00 лв. Общата стойност на проекта е 8 657 364,83 лв., като 5 725 115,36 лв., са европейско финансиране, а 1 010 314,47 лв. - национално съфинансиране.

Пресцентър Община Казанлък


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Повече от 5500 участници се включиха в шествието за Празника на розата в Казанлък

Повече от 5500 участници се включиха в тазгодишното карнавално шествие, с което бяха закрити Празниците на розата в Казанлък. Тази година мотото му е „Прелестите на Долината на розите“. Множеството по традиция беше водено от новата Царица роза..

публикувано на 02.06.24 в 13:32

Ученици-доброволци може да помагат в розобера

Проблемът с работната ръка при прибирането на розовата реколта обсъдиха кметът на Казанлък Галина Стоянова и министрите на туризма и образованието Евтим Милошев и Галин Цоков по време на тържествата за 121-е Празници на розата. Служебният министър..

публикувано на 02.06.24 в 13:23

Стара Загора се преклони пред подвига на Христо Ботев и загиналите за България

Стара Загора се поклони пред подвига на Христо Ботев и загиналите на свободата на България. Десетки граждани участваха в общоградския ритуал пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методий Кусев“, организиран от..

публикувано на 02.06.24 в 13:20

Летни температури в неделния ден

Днес времето ще бъде предимно слънчево , след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, повече в западната половина от страната, ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Има условия и за градушки.  Вятърът временно ще се..

публикувано на 02.06.24 в 09:55

С ритуален розобер и пъстро шествие отбелязват 121-те Празници на розата в Казанлък

В неделния ден по традиция е кулминацията на Празниците на розата, като фестивалът, който е сред най-старите в Европа ще навърши 121 години. Очакват се хиляди туристи от цял свят. Тържествата започват в 10 часа с ритуалите розобер и розоварене в..

публикувано на 02.06.24 в 06:00

Откриха „Златната липа“ 2024, Ели Скорчева не удържа сълзите си с наградата за цялостен принос в киното

Единадесетото издание на кинофестивала „Златната липа“ в Стара Загора официално беше открито тази вечер с тържествена церемония в залата на Старозагорската опера. Преди това обаче официалните гости на събитието и нетърпеливите зрители се..

публикувано на 01.06.24 в 21:34

Стара Загора отново става столица на европейското кино с откриването на фестивала "Златната липа"

Кинофестивалът „Златната липа“ стартира днес, точно в 17.30 ч., с официална церемония в Държавна опера Стара Загора.  Пресконференция за старта на Международния кинофестивал за ново европейско кино през 2024-та бе дадена по-рано през деня...

публикувано на 01.06.24 в 17:37

Казанлък се побратими с виетнамския град Лай Чау

На официална церемония днес кметът на Казанлък Галина Стоянова подписа Меморандум за разбирателство за установяване на приятелски отношения на сътрудничество между Казанлък и виетнамския град Лай Чау.  В документа представителите на виетнамския град Лай..

публикувано на 01.06.24 в 17:17

Читалището в Рупките празнува 150 години от създаването си

Едно от най-старите читалища в България - НЧ „Христо Ботев 1874“ в чирпанското село Рупките ще отбележи днес 150 години от създаването си. Културното средище е основано от Стоян Заимов - революционер от Априлското въстание и съратник на Васил..

публикувано на 01.06.24 в 14:38

"Върбова свирка свири" за 24-ти път в Болярово

В крайграничната община Болярово днес се провежда 24 -тото издание на Националния детски фолклорен събор "Върбова свирка свири" предава кореспондентът Даниела Костова. Гост на събора е и вицепрезидентът Илияна Йотова.  В конкурсната програма участват..

публикувано на 01.06.24 в 14:23